Van 'KCK'de 8 tahliye

Van 'KCK'de 8 tahliye
Van'da "KCK" adı altında gerçekleştirilen baskınlar sonrasında açılan ve 8'i tutuklu 16 kişinin yargılandığı davada tüm tutuklular tahliye edildi.

Van'da 26 Kasım 2012 tarihinde "KCK" adı altında merkez ve ilçelerinde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 8'i tutuklu 16 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın ikinci duruşması Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, tutukluların hepsi, tutuksuz sanıklar, müdafi avukatları hazır bulunurken, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün ile tutuklu aileleri de duruşmayı izledi. İlk duruşmada tamamlanması istenen hususlara ilişkin bilgilerin aktarılmasıyla başlanan duruşmada ardından sanıkların savunmalarına geçildi. BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah tercümanlığında Kürtçe savunma veren Kürt siyasetçiler, gizli tanık ve telefon görüşmelerinden dolayı yargılandıklarını ve iddianamede geçen suçlamaların somut herhangi bir yönünün olmadığı dile getirerek, beraatlarını talep etti. 


Sanıklardan BDP yöneticisi Naif Oğraş'ın savunmaya yaptığı esnada mahkeme başkanı tarafından Oğraş'a atfen gönderilen "İsim ve soyismi hayali mektup" okundu. Mektubun kim tarafından gönderildiğinin belli olmaması ve Oğraş'ın aleyhine beyanlarda bulunulmasına müdafi avukatlar itiraz ederek, hayali bir mektubun okunmasının dahi hukuk dışı olduğu vurguladı. 

Duruşmada verilen kısa aranın ardından söz alan müdafi avukatlardan Murat Timur, BDP'nin faaliyetlerinin yargılandığını belirtti. Fezlekeye göre hazırlanan dosyanın "kes kopyala yapıştır" yöntemiyle iddianameye çevrildiğini söyleyen Timur, BDP'nin siyasal faaliyetlerinin yargılandığı davada örgüt üyeliğinden yargılanmayı gerektiren hiçbir hususun olmadığını dile getirdi. 

Timur'un ardından savunma yapan avukatlardan Cahit Ertan, "Ahmet Su" kod isimli gizli tanığın dinlenmesi gerektiğini vurgulayarak bunun yapılmadığına dikkat çekti. Ertan'ın gizli tanık beyanları üzerinden trilyonlara varan harcamaların yapıldığını söylemesi üzerine, mahkeme başkanının "Devletin parası çok" demesi dikkat çekti. Ertan ise, mahkeme başkanına, "Devletin parası çok ise yararlı işlere harcasın" diye karşılık verdi. 

Son olarak tüm sanıklar müdafii Avukat Cüneyt Caniş, tüm sanıkların soruşturma başından itibaren, "Siz BDP'li değilsiniz, KCK'lisiniz" dayatmasıyla yargılandığını belirtti. Davası görülen dosyanın hazırlanması gereken deneme dosyalarına örnek olduğunu ve hukuk fakültelerinde eğitim için kullanılacak düzeyde dahi olmadığını ifade eden Caniş, dosya kapsamında Kürtlerin nasıl kriminalize edileceğinin ve suçlanabileceğinin gösterildiğini dile getirdi. 

Yapılan savunmaların ardından mütalaası alınan savcı, gerekli yerlere yazışmaların yapılması, sanıkların üzerine atılı suçların mahiyeti ve dosyadaki eksikliklerin tamamlanması ile tutuklu bulunan sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti.

Karar için ara veren mahkeme heyeti ise, Çelebibağı Belde Belediye Başkanı Veysel Keser, Van Belediyesi Basın Danışmanı Sait Kantarcıoğlu, BDP eski yöneticisi Naci Erkol, BDP yöneticisi Naif Oğraş, BDP Van eski İl Saymanı Mehmet Naim Işık, BDP eski il yöneticisi İsmail Demir, BDP PM üyesi Hüseyin Dağ, BDP İl yöneticisi İbrahim Alkan'ı "Suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali" ile tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliye etti. 

Mahkeme Heyeti, bir sonraki duruşma da 24 Ocak 2014 tarihine erteledi.

 (DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.