Van olayı dünya basınında

Van olayı dünya basınında
 Özel Haber
DEM Parti Van belediye eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'a mazbata verilmemesi ve sonrasında yaşanan olaylar, yabancı basında geniş yankı yarattı.

Özel/ Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, ABD merkezli Associated Press (AP) ve Agence France-Presse (AFP), Van'da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbatasının verilmemesini haberleştirerek, abonelerine duyurdu.

REUTERS

"Türkiye, seçimden iki sonra Kürt belediye başkanını hükümetin adayıyla değiştirdi" başlığıyla yaptığı haberi okuyucularıyla buluşturdu. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları'nın YSK önündeki yaptığı açıklamaya yer verilen haberde ayrıca muhalefet partilerinden konuya dair görüşleri de okuycularla paylaşıldı.

ASSOCİATED PRES

Mazbatanın DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'a verilmemesine ilişkin, "Pazar günkü yerel seçimler, geçen yıl düzenlenen Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde kazandığı zaferin ardından Erdoğan ve AK Parti için bir darbe oldu" ifadelerini kullandığı haberde Associadet Pres, CHP ve DEM Parti'nin seçim zaferine değinilerek, Abdullah Zeydan kararı sonrası başlayan protesto gösterilerinin yeraldığı haberi okuycuları ve takipcilerine ulaştırdı.

AFP

Agence France Presse ise, abone ve okuyucularıyla paylaştığı haberde, "Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Van'da DEM Parti'den Abdullah Zeydan yüzde 55'in üzerinde oy alırken, seçim otoriteleri son dakika mahkeme kararıyla seçimi iptal etti" şeklinde ifadeler kullandı. Agence France Presse'in takipçi ve abonelerine geçtiği geniş haberde, özetle şöyle denildi:

"Geleceğin cumhurbaşkanı adayı olarak görülen İstanbul'un yeniden seçilen belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, X'te yaptığı paylaşımda kararın kabul edilemez olduğunu belirtti. İmamoğlu, hükümet ve seçim komisyonunu halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. DEM Parti'nin açıklamasında, Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmemesinin, iktidardaki AK Parti'nin adayının yalnızca yüzde 27 oyla belediye başkanlığını almasının önünü açtığı belirtildi."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.