Van'da en az 15 genç gözaltına alındı

Van'da en az 15 genç gözaltına alındı
Van'da BDP Gençlik Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda lise öğrencisi ve genç gözaltına alınırken, binlerce kişinin Beşyol Meydanı'na yaptığı yürüyüşle gözaltılar protesto edildi.

VAN (DİHA) - Van'da gündüz saatlerinde Van Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerin sokak ve caddelerde düzenlediği operasyonda aralarında BDP Gençlik Meclisi üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 15 lise öğrencisi ve genç gözaltına alındı. Gözaltıların gerekçesi henüz öğrenilemezken, BDP İl Örgütü önünde bir araya gelen binlerce yurttaş, gözaltıları Beşyol Meydanı'na kadar yapılan kitlesel yürüyüşle protesto etti. Aralarında BDP PM üyesi Ramazan Yıldız, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Van il, ilçe yöneticileri, HDP yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunduğu kitle gözaltıları protesto etmek amacıyla yürüyüşe geçti.


Beşyol Meydanı protesto eylemiyle trafiğe kapatıldı

Cumhuriyet Caddesi güzergahı boyunca süren yürüyüşe yurttaşların katılımıyla sayısı binleri bulan kitle, "Bijî Serok Apo", "Baskılar bizi yıldıramaz", "PKK halktır halk burada" sloganlarıyla Van Valiliği ve Van Emniyet Müdürlüğü tarafından BDP'lilere "yasak bölge" ilan edilen Beşyol Meydanı'na kadar yürüdü. Meydana gelen kitle adına BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah açıklamada bulundu. Van Emniyet Müdürlüğü'nün son zamanlarda mahallelerde duvarlara Kürt halkına hakarete varacak yazılar yazıp her gün gençleri gözaltına almasının "ırkçı, faşizan, baskıcı bir yöntem" olduğunu dile getiren İtah, son olarak bu gün aralarında BDP Gençlik Meclisi üyeleri ve lise öğrencilerinin bulunduğu 15'ten fazla gencin gözaltına alınmasını nefretle kınadıklarını söyledi.

'Baskılara karşı tavrımız sert olacaktır'

Polisin Van'da son dönemlerde "terör estirircesine" gençlere dönük gözaltı operasyonları yapmasının "demokratik çözüm süreci"ne hizmet etmediği gibi provokasyonlara neden olduğuna dikkat çeken İtah, "AKP yerel seçimler öncesi Kürt halkının en dinamik gücü olan gençlik hareketine yönelerek bölgede seçim öncesi yapacağı kirliliklerin önünü açmak istiyor. Kürt halkı bu gözaltılara asla duyarsız kalmayarak buna en sert şekilde cevap verecektir" dedi. BDP Gençlik Merkezi Kurultayı'na yakın bir dönemde böylesi gözaltıların yapılmasının AKP hükümetinin partilerine dönük baskıcı tavrını ortaya koyduğuna vurgu yapan İtah, "Hiçbir güç Kürt halkı ve onun gençlik hareketi önünde engel olamayacaktır. Biz Van Emniyet Müdürlüğü'nden mahallelerde duvarlara yazılan yazılardan kaynaklı özür dilemelerini bekliyoruz ve bu gün gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın. Bırakılmadığı an Van kentinin her sokağı, caddesi bizim için eylem alanı olacaktır" dedi.

Açıklamanın ardından kitle oturma eylemine geçti. 5 dakikalık oturma eyleminin ardından binlerce kişi sloganlar eşliğinde dağıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.