Van'da gözaltına alınan 3 çocuktan işkence iddiası

Van'da gözaltına alınan 3 çocuktan işkence iddiası
Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir mahallesinde 15 Şubat'ta gözaltına alınan 3 çocuk gözaltı sırasında ve ardından götürüldükleri Van Asayiş Şube Müdürlüğü'nde işkenceye maruz kaldıklarını iddia etti.

Tigris Haber- Akşam saatlerinde gözaltına alınan 17 yaşındaki O.D, 16 yaşındaki Ş.Y, 14 yaşındaki Ö.S, “kafalarına tekme ve silah dipçikleriyle vurulduğunu, yüzlerinin ve vücutlarının yumruklandığını” belirtti.

Mezopotamya Ajansı'ndan Müjdat Can'ın haberine göre yüzlerinde ve vücutlarının çeşitli yerlerinde kırıklar, morluklar ve eziklikler oluşan 3 çocuk, başlarından geçenleri Van Barosu Yönetimi, Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu ile Çocuk Hakları Komisyon başkanı ve üyelerine anlattı.

 

Halen Van Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube'de gözaltında tutulan 3 çocuktan Ö.S, sol gözünde işkenceden ötürü görme kaybı yaşadığını anlattı. Çocuklara yapılan işkence ve kötü muamele Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden alınan rapora da yansıdı.

‘Kafamı klozete sokup ağır hakaret ve küfürde bulundular’

Çocuklardan 17 yaşındaki O.D. Van Barosu'na yaşadıklarına dair şunları anlattı:

"Hacıbekir mahallesinde oturuyorum. Minibüste muavin olarak çalışırım. İşten eve gittikten sonra polisler mahalledeki olaylar nedeniyle beni yakaladılar, yere yatırdılar. Dipçikle sırtıma vurdular. Botlarla karnıma vurdular. Yakalandığım esnada saçımdan tutup yüzüme gözüme yumrukla vurdular. Tuşba Asayiş Karakoluna (AVM arkasındaki) götürdüler. Orada da tokatladılar. Kafamı klozete sokup ağır hakaret ve küfürde bulundular. Sonra Bölge Araştırma Hastanesi'ne götürdüler rapor aldılar."

‘Çok ağır hakaret ve küfür ettiler’

16 yaşındaki Ş.Y. ise komisyona şu bilgileri verdi:

"Hacıbekir mahallesindeydim. O.D. ile aynı yerde yakalandım. Yakalanmadan önce ateş ettiler. Ve gaz sıktılar. Durmamı istediklerinde durdum. Beni yere yatırıp ters kelepçelediler. Ardından tekme tokat vurdular. Dipçikle kafamın ardına vurdular. Ardından yüzüme gözüme ve burnuma yumrukla vurdular. Tuşba Asayiş Karakoluna (Van AVM arkası) götürdüler bizi. Orada bilgi almak istediler. Bir şey bilmediğimi deyince beni tokatladılar. Çok ağır hakaret ve küfür ettiler. Gece geç saatte hastaneye bizi rapora götürdüler. Ondan sonra Çocuk Şube'ye getirdiler."

‘8 polis tekmelerle darp ettiler’

14 yaşındaki Ö.S. ise uğradığı işkenceyi şu sözlerle anlattı:

"Ben Hacıbekir mahallesinde oturuyorum. Bakkala gitmek üzere evden çıktım. Bakkaldan eşya aldıktan sonra cadde üzerine çıktığımda bir polis aracı yanımda durdu. Hiçbir şekilde korkmadım. Araçtan 8 polis indi beni ters kelepçelediler. Yere yatırıp yüzükoyun şekilde sırtıma iki defa dipçikle vurdular. 8 polis tekmelerle darp ettiler. Ardından beni kaldırıp yüzüme 3 polis yumrukla vurdu. Beni polis aracına bindirdiler. Araçta iken bir polis elindeki mermi ile kafama sert bir şekilde vuruyordu. Bizi Van AVM arkasındaki karakola götürdüler. Orada bilgi almak istediler. Bir şey bilmediğimi ve görmediğimi söyledim. Beni orada tokatladılar. Çok ağır küfür ve hakaretler ettiler. Aynı hakaretleri araçta da yaptılar. Tokatlamadan sonra beni tuvalete götürüp kafamı klozete soktular. Şu anda sol gözümde bulanıklık ve kaşınma var. Sonra Van Bölge Hastanesi'ne götürdüler. Film çektiler. Gece geç saatte Çocuk Şube'ye getirdiler."

 

Van Barosu ihbar ve şikayette bulundu

Olaya ilişkin Van Baro Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "O.D., Ş.Y. ve Ö.S. isimli çocukların Çocuk Şube Müdürlüğüne teslim edilmeleri öncesinde darp edildikleri doktor raporlarında da belirtildiği görülmüştür. İşkence ve kötü muameleye tabi tutulduklarını söyleyen çocuklarla görüşmeler yapılmış, yapılan bireysel gözlemlerde vahim nitelikte yaralandıkları,  işkence ve kötü muameleye tabi tutuldukları görülmüş, olaya ilişkin tutanakların düzenlenmesi akabinde failler hakkında derhal soruşturmanın başlatılması için Van Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikayette bulunulmuştur" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.