Vatandaşlar, yaylalarda barış havasının bitmesini istemiyor

Vatandaşlar, yaylalarda barış havasının bitmesini istemiyor
Hakkari'de, yaylalara çıkanlar, Ağrı'da yaşanan çatışmanın kendilerini tedirgin ettiğini ve barış sürecinin sürmesini istedi.

Şemdinli ilçesinin Derecik beldesinde bulunan Hapuşte ve Sılo yaylası, 30 yıl aradan sonra çözüm süreci baharıyla renklendi. Sabahın erken saatlerinde 30 yıldır çıkamadıkları dağlara ve yaylalara çıkan vatandaşlar, çözüm sürecinin sürmesini istiyor. Erken saatlerde 30 yıldır araçların çıkmadığı dağlara çıkan vatandaşlara ait araçlar birçok yerde mahsur kaldı. Kendi imkanlarıyla çamurlu yolları aşan vatandaşlar, 1500 rakımlı yaylalara çıkarak baharın tadını çıkarıyor. Dağlarda doğal yetişen yemeklik otları toplayan vatandaşlar aynı zamanda piknik yaptı.  Dağlardaki doğal kaynak sularından içen vatandaşlar, çatışmaların sona ermesiyle tekrar yaylalarına çıkmanın mutluluğunu yaşıyor.

  “ÇÖZÜM SÜRECİ SAYESİNDE ARTIK YAYLALARA RAHATLIKLA ÇIKIYORUZ”

  Yıllarca yasaklı olduğu için yaylalara çıkamadıklarını ve boşalttıkları köylerini ziyaret edemediklerini belirten Zübeyir Sever, "Çözüm süreci sayesinde artık millet buralara rahatlıkla gelebiliyor. Herhangi bir sıkıntı olmadığı için insanlar yaylalara, dağlara pikniğe geliyor, pancar ve mantar toplamaya geliyor. Umarım bu barış süreci böyle devam eder" dedi.

  Çatışmalar yaşanırsa yaylalara çıkmayacaklarını belirten Sever, "Daha önce yıllarca buralarda çatışmalar yaşandığı için kimse gelemiyordu. Şimdi barış süreci olduğu için millet pancar toplamaya ve pikniğe geliyor" diye konuştu.

  “ÇOK GÜZEL BİR BARIŞ HAVASI VAR”

  Yıllar sonra yaylaya 'pancar' diye adlandırılan ve çeşitli yemeklerde kullanılan bitkileri toplamaya gelen Ayşe Avcı da, "Şu an Sılo yaylasındayız. Buraya piknik için geldik. Burada çok güzel bir barış havası var. Umarım böyle devam eder" dedi.

  “AĞRI'DAKİ ÇATIŞMA BİZİ TEDİRGİN ETTİ"

  Ağrı'da yaşanan çatışmaların kendilerini tedirgin ettiğini söyleyen Nadir Kayalı isimli vatandaş ise, "Ağrı'da yaşanan olay hepimizi üzdü. Bu dağlarda eskiden çatışmalar yaşandı. Şimdi piknik yapıyor insanlar ve bir barış ortamı var. Biz, yıllar sonra yaylalarımıza çıkabilmişken şimdi tekrar çatışmalar başlarsa buraya bir daha çıkamayız. Var olan çözüm sürecinin devam etmesini istiyoruz" dedi.

  Akşam saatlerine kadar yaylada kalan vatandaşlar, 30 yıl aradan sonra gelebildikleri yaylalarda bir yandan pancar toplarken diğer yandan yaktıkları mangal ve semaverlerle temiz hava ve kaynak sularının yanı başında piknik yaptı.(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.