‘Vicdanım rahat şekilde devrediyorum’

‘Vicdanım rahat şekilde devrediyorum’
Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası’nda (DTSO) 14 Nisan Cumartesi günü seçim heyecanı yaşanacak.

Seçimin ardında 16 meslek grubunda ilk üç sırada yer alan isimlerden oluşan 48 kişilik meclis oluşacak, meclis 21 Nisan’da yapacağı seçimle hem DTSO yönetimini hem de meclis yönetimini belirleyecek. Mevcut başkan Ahmet Sayar, görevi 21 Nisan’daki yönetim ve meclis seçiminin ardında yeni başkan ve yönetime devredecek. Seçimlere saatler kala Sayar 4.5 yılı gazetemize değerlendirdi. Görev süresi boyunca herkese ve her kesime eşit mesafede olup kente hizmet etme bilinci ile hareket ettiğini belirten Sayar, ”Hayata geçirmekle mutlu olduğumuz hizmetler kadar bazı nedenlerden dolayı hayata geçirememenin hüznünü yaşadığımız hizmetler de oldu. Ama her şeye rağmen vicdanım rahat bir şekilde bu kutlu görevi tamamlıyorum” dedi.

dtso-sayar-(1).jpg

4 yıllık görev süresini noktalamaya hazırlanan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, görev süresi boyunca yaptıklarını gazetemize değerlendirdi. Başkanlık sürecinin bir anlamda muhasebesini yapan Sayar, ticaret ve sanayi odalarının kendisine bağlı üyelerin ticari faaliyetlerin kolaylaştırmak, gelişimlerini sağlama ve uygun yatırım koşullarının oluşturulmasında varsa sıkıntıları bunları ilgili makamlara iletmekle görevli olduğunu dile getirdi.

‘Üyelere hizmeti kolaylaştırdık’

Üyelerin sorunlarını çözme noktasında özverili bir şekilde çaba gösterdiklerini anlatan Sayar,”

Göreve geldikten sonra özellikle üyelerimizin bizimle iletişim kurması, bize erişebilmesi noktasında maksimum seviyede hassasiyet gösterdik. Çünkü yapmamız gereken buydu ve biz kendi üyelerimize hizmet etmekle yükümlüyüz. İş insanları için zaman son derece önemli. Bu çerçevede odanın yapmış olduğu üyeye vermiş olduğu hizmetler arasında yer alan özellikle evrak noktasında öncelikli adımlar attık” dedi.

Büyük İlçelerde temsilcilikler

“Malumunuz Diyarbakır kalabalık bir şehir. Ergani, Bismil, Silvan gibi 3 büyük ilçeye sahip” diyen Sayar, bu ilçelerde çok sayıda Ticaret Sanayi Odası üyesi olduğu için öncelikli olarak orada ticaret ve sanayi odasına bağlı temsilcilik oluşturduklarını hatırlattı. Sayar,”Bundaki amacımız bu ilçelerde yaşayan üyelerimizin Diyarbakır’a gelip hem zaman hem maliyet kaybı yaşamasının önüne geçmekti. Mümkün oldukça hizmeti ilçelere götürdük. Mesela Ergani'de temsilcilik açtık aynı zamanda çevre ilçelerde bundan faydalanabiliyor. Yine attığımız adımlardan biri mevcut teknik altyapımızı yenileyerek bir sonraki aşaması olan online hizmet vermeye başladık. Şu anda herhangi bir üyemiz kendisinin ihtiyaç duymuş olduğu evrakı mesai içerisinde mesai dışında kendi ofisinde kendisine verilen şifre ile evrakların büyük bölümünü alabiliyor“ diye konuştu.

Oda bünyesinde kurum büroları

Üyelerin KOSGEB ve benzeri kurumlarla olan ilişkileri için de önemli adımlar attıklarını belirten DTSO Başkanı Ahmet Sayar,”Üyelerimizin ilgili olduğu bir takım kurumlar var. Mesela KOSGEB kendi başına bir kurum, Kredi Garanti fonu ayrı bir kurum. Aynı zamanda üyelerimizin ilişkili olduğu kurumlardır. Bu çerçevede üyelerimiz kurumlar arasında zaman harcamasın diye odamız bünyesinde Kredi Garanti fonu Kurumuna mekan ayırdık. KOSGEB temsilciliğini odamız bünyesinde oluşturduk. Şu an odamızın bünyesinde faaliyetlerini yürütüyorlar. Diyarbakır genç bir nüfusa sahip ve önemli sorunlarından biri de işsizliktir. Aynı zamanda işverenler de ara eleman dediğimiz yani mesleki nitelikli personel bulmakta zorlandığını görüyoruz.

DTSO Teknik Kolejini açtı

Biz bu çerçevede Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi içerisinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Teknik Kolejinin 2014 yılında temelini attık. Temelini attığımızda Türkiye'deki ilk üç projeden biriydi. 2016 ve 2017 yılında eğitim ve öğretime açıldı. 32 derslik 1500 öğrenci kapasiteli bir okul ikinci yılı eğitim öğretime başlamış durumda. Organize sanayide gelişmekte olan sektörler dikkate alınarak okul bünyesinde bölümler açılıyor. Bu çerçevede hem gençlerimiz okul okurken mezun olduklarında çalışabilecekleri işletmeler bulabildikleri gibi aynı zamanda işletmelerde ihtiyaç duymuş olduğu nitelikteki personele kavuşmuş oluyor” diye konuştu.

Fuar merkezini modern hale getirdik

Diyarbakır’ı fuar kenti haline getirmek için de önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Sayar, fuar ve kongre merkezini modern hale getirip önemli organizasyonlara imza attıklarını dile getirdi. Sayar, şöyle devam etti; ”Oda olarak yapmış olduğumuz çalışmalardan biri de fuar ve kongre merkezimizin modernizasyon projesi idi. Bu proje kapsamında Kalkınma Bakanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı üzerinden 3 milyon TL hibe alarak 700.000 TL de oda olarak kendi bütçesini katarak fuar alanına ek 4000 metrekarelik iş makinelerinin ve tarım ekipmanlarının sergilenebileceği bir alan oluşturduk. Sosyal donatılarını ve alt yapısını güçlendirdik. Şu anda son derece modern bir Fuar ve Kongre Merkezi’ne sahip olduk. Ayrıca 2018 yılında 8 fuara ev sahipliği yapacağız.”

Girişimcilik merkezi ve yeni bina

Odaya yeni bir bina kazandırmak için önemli adımlar attıklarının altını çizen Sayar, proje, yer ve bütçe dahil her şeyin hazır olduğunu açıkladı. Sayar,”Yaptığımız çalışmalardan biri de

Diyarbakır Girişimcilik Merkezi. Hizmet birimlerimizin de içerisinde yer aldığı bir projedir. Daha önce DTSO ile Devlet Demiryolları arasında yapılan bir sözleşme vardı. Bu sözleşmedeki yükümlülüklerimizi 552 bin TL bütçe harcayarak yerine getirdik. Aynı zamanda devam eden hukuki sürecin de sonuçlanması ile beraber ilgili arsanın tapusunu aldık. 3000 metrekarelik arsa alanı üzerinde hizmet birimlerimizin de içerisinde yer alacağı Diyarbakır girişimcilik merkezi çalışmalarını önemli bir aşamaya getirdik. Yerin tapusunu aldıktan sonra imar süreci Büyükşehir Belediyesi’nde tamamlandı. Arsa Yenişehir ilçesi sınırları içerisinde olduğu için Yenişehir'de de işlem gördükten sonra bu projenin temeli atılabilecek.

‘Yeni bina yeni yönetime kısmet olacak’

Kalkınma Bakanlığı'na bu proje için başvurusu gerçekleştirdik, 7.5 milyon TL’lik hibe projesinin ön mutabakatını imzaladık. Oda olarak bu proje için öz kaynak bütçesi de hazır. Yeni yönetim göreve geldiğinde kısa zaman içerisinde Yenişehir Belediyesi'ndeki süreci tamamlandıktan sonra temel atabilecek. Hizmet birimlerimizin ve girişimcilik merkezinin içerisinde yer alacağı 7 katlı yapıda her türlü danışmanlık desteği alınabilecek.” dedi.

ahmet-sayar-(2).png

3 bin kişiye girişimcilik kursu

Sayar, başkanlığı döneminde yapılan diğer çalışmalara ilişkin ise şunları dile getirdi, “Mevcut dönemimizde 3 binin üzerinde kişiye girişimcilik kursu eğitimi verdik. Bir taraftan işsizlere iş bulmak, istihdam oluşturmak çabasını yürütürken aynı zamanda yeni girişimcilerin de çıkmasını amaçladık. Bu çerçevede yeni iş kurmak isteyen girişimci adaylarının KOSGEB desteklerinden faydalanması için  şart olan belgenin alınması için yoğun kurs dönemleri açtık.

Türkiye'de en çok bu kurs açan kurumların başında geliyoruz. Bu belgeyi alan yeni girişimci KOSGEB'in 50.000 TL hibe desteğinden faydalanabilmekte. Ayrıca üretime dönük bir işletme açması durumunda 100 bin TL ön ödemesiz faizsiz krediden faydalanabilmektedir” dedi.

Tekstilkent projesi

Paydaşı oldukları tekstil kent İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş aşamasında kurum olarak öncü rol aldıklarını kaydeden Sayar, “Gerek bürokratik süreç gerekse de maddi  konularda kurumumuz katkı sağladı. Bu projenin tüzel kişilik kazanma sürecinde kurum olarak 421 bin TL bütçe harcadık. Tekstil kent, valilik, büyükşehir belediyesi, DTSO, DTB ve GÜNTİAD ortaklığında tüzel kişilik kazandı. Şuanda tekstil kente yatırım yapmak isteyen yatırımcılar Kalkınma Ajansına başvuru yapabilmekteler. Yoğun bir başvuru var. Yapılacak yatırımlar ile bu projede ağırlıkta kadınlar olmak üzere minimum 7500 kişiye istihdam oluşturmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Yeni Organize Sanayi Bölgesi

Yeni Organize Sanayi Bölgesinin kurulması için de girişimlerde bulunduklarını ifade eden Sayar, “Mevcut Organize Sanayi Bölgemizdeki 3. Ve 4. Etap genişleme ve alt yapı sorunlarını giderme noktasında yönetim kurulu üyesi olduğumuz OSB’ye katkı sağladık. Ayrıca Sanayi gelişimini göz önünde bulundurarak Şanlıurfa yolu üzerinde yeni bir Organize sanayi bölgesinin kurulması girişimlerine katkı sağladık. Yakın zaman içerisinde 3 bin 200 dönüm alan üzerinde kurulması planlanan yeni OSB’nin mera vasfı değişikliği bakanlıkta onaylanarak önemli bir mesafe alındı. Ayrıca yakın zaman içerisinde Bakanlık ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Lojistik İhtisas Organize Sanayi bölgesinin de mera vasfı değişikliğinin onaylanacağını tarafımıza ilettiler” dedi.

DTSO Bilim ve Eğitim Vakfı

Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası’na bağlı Bilim ve Eğitim Vakfı kurduklarını hatırlatan Sayar, “Bu vakfın amacı eğitim, araştırma ve bilimsel çalışmalar yürütmek. Bu kapsamda DTSO vakfı Avrupa Birliği’ne, belediye ve üniversite ile beraber 250 bin avro bir proje başvurusunda bulundu. Proje ön inceleme aşamasında yer almaktadır.”

Sayar yerel ürünlerin tescillenmesinde büyük katkı sağladı

Yerel ürünlerin tescillenmesinde büyük katkı sağladıklarını söyleyen Sayar, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Diyarbakır’a özgü ürünlerin Türk Patent ve marka Kurumundan coğrafi işaret almasını sağlamak için çalışmalar yürüttük. Diyarbakır burma kadayıfının ve Karacada pirincinin tescil almasına katkı sunduk. Ayrıca Diyarbakır çiğeri, Diyarbakır perdeli ciğer kebabı, Diyarbakır bazaltı, Diyarbakır ipek puşu ve Diyarbakır ipeği için marka ve patent kurumuna tescil için başvuru gerçekleştirdik. Ön onaydan geçen bu ürünlerimiz karar aşamasında değerlendirilmektedir” diye konuştu.

Finansal erişim ve maliyet

Sayar konuşmasını şöyle sürdürdü, “Kent olarak en çok sıkıntı yaşamış olduğumuz konulardan biri finansmana erişim ve finansman maliyetleridir. Bu çerçevede kurum olarak buna dönük bir takım girişimlerimiz oldu. Çünkü finansmana erişim bir sorun, finansman maliyetinin yüksek olması da ayrı bir sorun. Bu sorunu her platformda dile getirmeye çalıştık. Aynı zamanda bunların muhatapları ile da kurum olarak görüşmeler gerçekleştirdik. 1000 tane farklı sektörde işletme ile birebir anket çalışması yaparak hangi kurumların hangi zorlukları çıkardığını bir saha çalışmaları yaparak bu raporları Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu’na, Sermaye Piyasası Kurulu’na teslim ettik.

Diyarbakır’a özgü nefes kredisi

Üyelerimizin yaşamış olduğu sıkıntı ve sorunları ilgili kurumlara rapor şeklinde sunduk. Buna  bağlı olarak Bankalar Birliği’nin başkanı ve yönetim kurulu üyelerini  Diyarbakır'da ağırlayarak aynı zamanda üyelerimizle bir araya getirerek sorunlara çözüm üretmeye çalışmalarımız oldu. Bununla beraber bu süreç içerisinde Biz Türkiye Odalar Borsalar Birliği ile beraber Kredi Garanti fonu kefaleti ile yani finansmanı biraz daha esneten aynı zamanda finansman maliyetlerini düşüren nefes kredisi uygulamasında etkin rol aldık. Nefes kredisinde yüzde 9.9 yıllık faiz oranı ile yaklaşık 231 üyemiz bu nefes kredisi oranlarından faydalanmış oldu.

Sur olaylarından zarar görenlere destek

Yine özellikle Diyarbakır'daki 2015-2016 yılındaki Sur döneminde kent ekonomisi çok ciddi anlamda etkilendi. O dönemde biz sanayicilere üretim yapan işletmelerin hepsinin faydalanabilmesi için Diyarbakır Valiliği’nden bir yazı aldık ve o yazıyla birlikte bütün üreticilerimizin 100 bin TL faizsiz ön ödemesiz krediden faydalanmasının yolunu açtık. Toplamda 380 üreticimiz bu faizsiz krediye başvurarak yararlandı. KOSGEB’in normal zamanında bütün üyeler için Türkiye geneli uyguladığı faizsiz kredi dışında bir uygulama ile sadece Diyarbakır'a özel bir kredi oldu.

İkinci bir nefes kredisi yolda

Yine yakın zaman içerisinde ikinci nefes kredisi ile ilgili de şu anda Türkiye Odalar Borsalar Birliği ile beraber bankalarla görüştük ve Diyarbakır'da tekrardan bir nefes kredisi uygulamasına başladık. Aylık 0.99 ve ön ödemesiz 6 ay olacak şekilde üyelerimizin faydalanmasını sağlamaya dönük adımlar attık. Şu anda üyelerimiz belirtilen bankalara gittiğinde ön ödemesiz 0.99 aylık faiz oranıyla bu krediden faydalanabiliyor.

ahmet-sayar.png

Zarar görenlerin aidatları silindi

Görev süremiz içerisinde bizim özellikle 2015-2016 yıllarında kentimizde ciddi olaylar oldu ve biz de oda olarak bunların sıkıntılarını yaşadık. Kentimizin afet bölgesi ilan edilmesi noktasında kentteki kurumlarla sivil toplum kuruluşlarıyla iş camiasının kuruluşları ile beraber taleplerimiz oldu. Kent ekonomisi o dönemde özellikle Sur ve Silvan ilçeleri ciddi sıkıntılar yaşadı. O çerçevede kent ekonomisine dönük etkilerini anket çalışmalarıyla tespit ettik. Raporu gerek yerelde gerekse merkezi düzeyde ilgili kurumlara ilettik. Aynı zamanda bir kurum olarak ilçemizde yer alan üyelerimizin oda aidatlarını silme kararı aldık.

Bu kararla birlikte yine orada yaşayan insanlarımıza dayanışma amaçlı gerek gıda gerek giyim gerek eğitime destek vermiş olduk. Çatışmaların yaşandığı birçok ilçenin faydalanacağı  şekilde Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nden destek olunması noktasında girişimlerimiz oldu. Evi zarar gören yıkılan evini terk etmek zorunda kalan ailelere Türkiye Odalar Borsalar Birliği her bir ilçeye 250000 TL de bir katkı sağlamış oldu.

Uluslar arası uçuşlar için büyük çaba

Diyarbakır'da malumunuz 5 milyon yolcu kapasiteli modern bir havaalanı yapıldı. O havaalanının yapılması sonrası özellikle uluslararası uçuşları açılması ve yurtdışı seferlerin başlatılması noktasında da bizim çabalarımız oldu. Ulaştırma bakanımızla görüşmemiz oldu. Gerek Erbil seferlerini başlatılması gerek Kıbrıs seferlerinin başlatılması en sonda Almanya'nın 3 kentine seferlerin başlatılması noktasında girişimlerimiz oldu.  Haziran ayı itibariyle Almanya seferleri de başlıyor.

Yurt içi ve yurt dışı temaslarda bulunduk

Deneyim paylaşımı ve işbirliklerinin geliştirilmesi amacıyla Konya Torku, Denizli Enerji tesisleri, Ankara OSB ve OSTİM gibi kurumlara üyelerimiz ile birlikte inceleme gezileri düzenledik. İstanbul Sanayi Odası, Sakarya TSO, Düzce TSO gibi odalar ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, kurumlardan heyetleri ilimizde ağırladık. TOBB, İKV, OYDER, PODEM gibi kurumların yönetimlerini Diyarbakır’da ağırladık, ortak panel ve istişare toplantıları gerçekleştirdik. Yurtdışı işbirliği çalışmalarımız kapsamında Hollanda’ya Tarım, İtalya’ya Tekstil, Almanya’ya Makine, Çin’e otomotiv, Rusya’ya inşaat, İran’a turizm alanlarında teknik geziler düzenledik. İlimizin Sanayi Envanterinin çıkarılması, sanayi sektöründeki firmalarımızın tanıtımının yapılması, turizm değerlerimizin tanıtılması , güneş enerjisi yatırımlarının geliştirilmesini desteklemek amacıyla projeler yürüttük, yayınlar hazırladık. (Uzak Zamanların Yakın Tanığı Diyarbakır, Diyarbakır Sanayi Kataloğu, Web Sitesi, Güneş Enerjisi Santrali Geliştirme Klavuzu….) Kooperatifçilik, güneş enerjisi, inşaat, otomotiv, tarım ve hayvancılık vb. alanlarda konferanslar, paneller düzenledik. İlimizin tanıtımı amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde turizm fuarlarına katıldık, tur operatörlerini ilimizde ağırladık. Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansı, Japonya Büyükelçiliği, İşkur gibi farklı kurumlardan projeler aldık, Odamız faaliyetlerini proje çalışmaları ile destekledik, geliştirdik. AB Bilgi Merkezimiz bünyesinde yerelde kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde çeşitli etkinlikler düzenledik. Avrupa İşletmeler Ağı COSME programı kapsamında işletmelerimizin uluslar arasılaşması ve inovatif yaklaşımlarının geliştirilmesi amacıyla Gaziantep ve Şanlıurfa ile birlikte Güney İnovasyon Kapısı Projesini başlattık. TOBB öncülüğünde KUYAP Projesi kapsamında yerelde işletmelerimiz bünyesinde eğitim çalışmaları düzenledik.

‘Çözüm süreci bozuldu ancak biz pes etmedik’

En zor dönemlerde bile biz planlarımızı programlarımızı yürütmeye devam ettik. Burada mesai arkadaşlarımız çalışma arkadaşlarımız büyük bir fedakarlık gösterdi. Çünkü 6-7 ay burada silahlar patlamasına rağmen odanın kapısını hiç kapatmadık ve buradaki çalışma arkadaşlarımız mesai yapmaya devam etti. Olaylar olmasına rağmen üyelerimiz mağdur olmasın diye fedakarlık göstererek o dönemde de bir faaliyetlerimizde aralıksız devam ettik. Tabi bu tüm yaptıklarımızı biz yapmamız gerekenler olarak görüyoruz. Üyelerimiz bizleri bu hizmeti yapsınlar diye seçtiler duygusuyla hareket ettik.

‘Seçim süreci olgunluk içinde geçiyor’

Tabii ki bu sürenin sonuna doğru kısmet olursa ayın 14'ünde Cumartesi günü kurumumuzun seçimleri olacak. Üyelerimize, mesai arkadaşlarımıza, komite meclis yönetim kurulu üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda aynı 14'ünde yapılacak seçim doğal olarak her liste her aday ben daha iyisini yaparım düşüncesiyle çalışma yürütmekte. Ama nihayetinde biz Diyarbakır ticaret ve Sanayi Odası olarak bir aileyiz. Aile içerisinde “biz daha iyisini yaparız “ yarışı olduğunu görmek gerekiyor ve şu ana kadar da son derece kendimize yakışır olgunlukta bir seçim çalışması yapılıyor.

‘Her zaman desteğe hazırız’

Nihayetinde hangi liste veya hangi komiteden hangi üyemiz kazanırsa bu odanın bir üyesidir. Bu kentin bir işletmecisi bir yatırımcısıdır. Bu vesile ile tüm adaylara da başarılar diliyorum. Seçim sürecine kadar da daha önce olduğu gibi odamızın çalışmalarını yürüteceğiz. Devir teslim süresi sonunda da yeni gelen yönetimi bilgi mahiyetinde bizlere bir ihtiyacı olduğunda hazır olacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.