VİDEO- Cihan Aydın: Çocuklarınıza Kürtçe öğretin, Kürtçe şarkılar dinletin

VİDEO- Cihan Aydın: Çocuklarınıza Kürtçe öğretin, Kürtçe şarkılar dinletin
Diyarbakır Barosu 164. Tahir Elçi anmasını Kürtçe yaptı. Baro Başkanı Cihan Aydın, Anadil günü nedeniyle bütün konuşmasını Kürtçe yaptı ve Kürtçe'nin önemine dikkat çekti. 

Tigris Haber- Diyarbakır Barosu 164. Tahir Elçi anmasını Kürtçe yaptı. Baro Başkanı Cihan Aydın, Anadil günü nedeniyle bütün konuşmasını Kürtçe yaptı ve Kürtçe'nin önemine dikkat çekti. 


Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunması amacıyla Diyarbakır Barosu tarafından her hafta yapılan eylemin 164’üncüsü gerçekleştirildi. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan eylemde konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, Dünya Anadil Günü nedeniyle bu hafta Kürtçe konuştu.
 
 
Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’nün hazırlayıp, soruşturma savcılığına sundukları rapora atıfta bulunan Aydın, raporun işaret ettiği muhtemel faillerin soruşturmaya dâhil edilmediğini aktardı.

Tahir Elçi'nin faillerinin halla bulunamadığına dikkat çeken Aydın, "Biz bir kere daha diyoruz ki Tahir Elçi'nin faillerini açıklayın. Tahir Elçi failleri bulunamadan adalet yerine gelmez" dedi.  
 
 
Aydın, Şikoyê Hesen'e, bestesi ise Aram Tigran’a ait  olan "Zimanê Kurdî" şarkısının sözlerini dile getirip, Dünya Anadil Günü’ne değinen Baro Başkanı, anadilinin dünyanın bütün halkları için temel bir hak olduğunu ifade etti.
 
Aydın, çocukların dil, kültür, edebiyat, bilim ve diğer alanlarda başarısının anadilin kullanımına bağlı olduğunu da dile getirdi. Kürt çocuklarının dünya çocuklarına göre kendi dillerine yabancı ve uzak kalmak zorunda bırakıldığını söyeyen Aydın, Kürt çocuklarının kendi anadillerinden yoksun bırakıldığını kaydetti.
 
Geçmişte Kürt çocuklarının isimlerinin Türkçe, Farsça ve Arapça olduğunu ama Kürtçeyi bildiklerini, bugün ise isimleri Kürtçe olan çocukların Kürtçe bilmediklerine değinen Aydın, ebeveynlerden kurum ve kuruluşlara, siyasi partilerden uluslararası kurumlara kadar herkesi tüm dünya dillerinin özellikle de Türkiye’deki dillerin kaybolmaması için çaba harcamaya davet etti. 

 
Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul eden Türkiye’nin anadil kullanımına ilişkin maddeye şerh koyduğu üzerinde duran Aydın, bu şerhin kaldırılmasını talep etti. Aydın, yine Türkiye’deki tüm diller üzerindeki yasağın kaldırılması ve ülkede yaşayan tüm halkların anadilinin eğitim ve kültür dili olmasını istedi. Bu noktada Kürtçe, Lazca, Süryanice ve Çerkesce üzerinde çalışma yürüten kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunan Baro Başkanı, “Bu destek ve yardım, ülkenin parçalanmasına sebep olmaz, aksine ülkenin büyümesine, halkların kardeşlik duygusu ve birbirini sevmesine vesile olur” diye belirtti.

 
Aydın, tüm Kürt anne ve babalara ise şu sözlerle seslendi: “Çocuklarınızla Kürtçe konuşun. Çocuklarınızı Kürtçe anonim şarkılar, Şakiro, Meryem Xan, Karapetê Xeço ve Eyşe Şan’ın şarkılarıyla büyütün. Çocuklarınız Şeroyê Biro’nun davulunun sesiyle, Egîdê Cimo kavalının sesiyle büyüsün. Çocuklarınıza Kürtçe masal ve hikayeler anlattın ki çocuklarımız anadillerini unutmasın. Çünkü dil varlıktır. Eğer dilimiz kaybolursa biz de yok oluruz.” 
 
Yapılan konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi ile bu haftaki açıklama sona erdi.

Tahir Elçi Anması

Tahir Elçi Anması

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.