VİDEO - Deprem hasarlı bina yıkımında 2 bina ve cami hasar gördü

Kayapınar ilçesi Huzurevleri Dr. Sıtkı Göral Caddesi’nde bulunan, 6 Şubat depreminde ağır hasarlı olduğu tespit edilen İhsan Apartmanının yıkımı sırasında iki bina ve binanın altındaki bir işyeri ile 1 yıldır ibadete kapalı olan Mekke Camisi zarar gördü

Haber:Sait BAYRAM

Kamera/Kurgu:Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - İhsan apartmanının yıkımı sırasında özensiz davranıldığı için çevre binaları ve Mekke camisi de etkilendi. Duruma tepki gösteren çevre sakinleri, firma yetkililerinin yıkımdan önce oluşabilecek zararları karşılayacakları yönünde söz verdiğini, ancak yıkımdan sonra muhatap bulamadıklarından yakındı. Kazan dairesi çöken ve hırsızlar tarafından hidrofor ve elektrik kabloları çalınan binada ayrıca içme suyu şebekesi de hasar aldı. Binadaki zararın 1 milyon TL olduğu belirtildi.

5.jpg

Bina sakinleri tepkili!

Bina sakinlerinden Zait Alkış, 6 Şubat depreminde Ağır hasarlı olan binanın 1 yıl sonra yıkıldığını hatırlatarak, “Binayı yıkan firma yıkım sırasında oluşabilecek zararları ve mağduriyetleri karşılayacağı yönünde söz verdi. Bugün itibariyle yıkım çalışması bitti. Hasarlı binanın yıkımı sırasında oturduğumuz iki binada da milyonluk hasar meydana geldi. Yıkımı yapılan binadan apartmanın kazan dairesine beton düştü. Açılan delikten içeriye giren hırsızlar Kazan dairesindeki hidrofor ve elektrik kablolarını çalmışlar. Kaza dairesindeki hırsızlık olayından dolayı 20 bin TL zarara uğradık” diye konuştu.

6.jpg

“Muhatap bulamıyoruz”

Sorunlarıyla ilgilenecek, mağduriyetlerini giderecek bir muhatap bulamamaktan yakınan Alkış, “Yıkım firmasından da ilgili kurumlardan da muhatap bulamıyoruz. Bina sakinleri olarak bu sıkıntılarla baş başa kaldık. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Görüştüğümüz Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’ndaki yetkililer, firmaya baskı yapmamızı istedi. Bizde böyle bir şey yapamayacağımızı, ihaleyi sizin verdiğinizi, sizin onlarla muhatap olmanız gerektiğini söyledik. Mağduruz. İki binada büyük hasar var. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Binanın içme su şebekesinde yıkımdan dolayı zarar gördü. Anlayacağınız oldukça mağduruz” dedi.

4-001.jpg

Cami onarılıyor yaşam alanına ilgisiz kalınıyor!

Alkış, yıkım ekibinin hasar gören ve 1 yıldır ibadete kapalı olan Mekke Camiinde onarım çalışması yürütmesine rağmen binalara müdahale etmediğini ileri sürerek, “Caminin onarılmasına itirazımız yok ama burada yüzlerce insan yaşıyor. Caminin onarılmasına gösterilen ilginin bizim binalara da gösterilmesini istiyoruz. İbadetini sokakta yapabilirsin, ama sokakta barınamazsın. Buralar için büyük masraf gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Bizim mağduriyetimizi kim karşılayacak!”

Bir diğer bina sakini Yunus Narin ise, Depremden dolayı Ağır hasarlı olan binanın bir yıl sonra yıkımı sırasında binalarının hasar aldığını dile getirerek, “Mevcut durumumuzla ilgili Emniyet, Valilik ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve YİKOB bizi oyalıyor. Firma yetkilisi işini bahane ederek, mağduriyetimize yardımcı olamayacağını söylüyor. 56 hane olarak bir kişinin keyfine bakıyoruz. Yıkım ekibi hasar verdikleri camide temizlik yaparken, insanların yaşam alanıyla ilgilenmiyorlar. Kurum yetkilileri halkını koruyacağına, sokağa atıyor. Halkın mağduriyetini kim karşılayacak” dedi.

Zücaciye esnafı ise, ağır hasarlı binanın yıkımı sırasında sağlam binaların yanı sıra dükkânının da hasar gördüğüne işaret ederek, 1 milyon liralık maddi kaybının olduğunu, zararının karşılanmasını istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.