VİDEO- Diyarbakır'da Gurme Fuarı: Ağzınız bal yesin paranızı Van yesin

VİDEO- Diyarbakır'da Gurme Fuarı: Ağzınız bal yesin paranızı Van yesin
TÜYAP'ın Diyarbakır'da ilk defa düzenlediği 'Diyarbakır Gurme 2018 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuar'ına yoğun ilgi oldu. 28 ilden 112 firmanın katıldığı fuar 5 gün boyunca Diyarbakırlılar'ın ziyaretine açık kalacak.

HABER: BEKİR GÜNEŞ

Tigris Haber- TÜYAP'ın Diyarbakır'da ilk defa düzenlediği 'Diyarbakır Gurme 2018 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuar'ına yoğun ilgi oldu.

diyarbakir-ticaret-borsasi.jpg

28 ilden 112 firmanın katıldığı fuar 5 gün boyunca Diyarbakırlılar'ın ziyaretine açık kalacak. Fuar'a Kahramanmaraş'tan, Gaziantep'e Van'dan Kayseri'ye birçok kentten katılım oldu. 

Fuar'da en çok ilgi çeken stand ise Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın bulunduğu kahvaltı standı oldu. Özelikle espirileri ile gelenleri kahkahaya boğan "Bak hele bak Yusuf Konak" renkli sahneler oluşturdu. 

 

Fuar'ın ilgi odağı olan Yusuf Konak, Tigris Haber'e de konuştu. Konak, şunları söyledi: Bak hele bak, iş aş, eştir. Eğer kimi işini severek yaparsa, bir insan eşini severek alıyorsa, bir insan aşını severek alıyorsa bak hele bak. Bu kahvaltının lezzeti ise Van'ın suyundandır, Van'ın güzelliğindendir. Ben 40 yıldır bu kahvaltı işini yapıyorum. Bu yıl da 4 gün burada kahvaltı fuarında kardeşlikle birlikteyiz. Bilmece soruyoruz ve bilmece bilene hediye veriyoruz. Burası Türkiye kim çalışıyorsa kazanır. Ey Diyarbakırlılar ağzınızı bal yesin paranızı Van yesin.


Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise Tigris Haber'e bölgedeki son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Takva, Batı ile Doğu bölgeleri arasında çok ciddi bir ekonomik uçurumun olduğuna dikkat çekti. 


Takva, "Van ve Diyarbakır'ın da içinde olduğu Doğu ve Güneydoğu Bölgesi Türkiye'de ayrılan bütçenin en az bölümünden faydalanıyor" diyerek şunları belirtti:

 Türkiye'de meydana gelen kur krizinin ülke genelinde bir yansıması var ancak en çok bizler hissediyoruz. 


Bölgeler arasında ciddi bir fark vardı. Bu son ekonomik dalgalanma ve kriz ile Doğu ile Batı arasındaki bu makas daha da açılmış oldu. Bizim özelikle çevremizde bulunan İran gibi büyük ülkelerle iyi ekonomik politakalarla ciddi bir kalkınma sağlayabiliriz. 


Ama her şeyden önce Diyarbakır'daki bu fuarlar gibi bölgedeki işbirliğimizi de güçlendirmemiz gerekiyor. Yine bölgede yapılacak üretimin bölgede kalması için de işbirliği sağlanmalıdır. Biz buradaki Fuarı çok önemsiyoruz. Onun için Van'dan 20'ye yakın bir ekiple katılıyoruz. Bütün bu etkinlik içerisinde sadece bir iki tane işbirliği yaparsak bile bunun çarpan etkisi ile çok olumlu bir adım atmış olacağız. 

necdet-takva-bekir.jpg
Türkiye bütün meselelerini çözse bile bölgeler arasındaki ekonomik farklılığı gelecek son 30 yılın da gündemini meşgul edecek gibi duruyor. Özelikle kamu kaynaklarını bölgesel eşitlikler kapsamında yeniden dağılımını sağlamak lazım. Ülke yöneticilerinin bunu hiç unutmamaları gerekiyor. 

 

Ülkeyi yönetenler, eğer ekonomik dağılımı yaparken bölgelerin gelişmişlik düzeylerini ve kalkınmışlığını dikkate almazsa bu makas daha da genişler. En büyük çelişkilerden birisi de insanlar arasındaki büyük ekonomik uçurumdur. Adaletli bir gelir dağılımı ile bunun ortadan kalkacağını düşünüyorum. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapımına başlanmayan projelerin durdurulması açıklaması

Ülkenin iç ve dış ekonomisini ciddi olarak etkilemeyecek projelerin durdurulması fikrine ben de sıcak bakıyorum. Ama az gelişmiş bölgelerde örneğin Van'da yapılan alt yapı ve üst yapı çalışmalarının tamamı o kentin ihtiyaçlarıdır ve birçoğu da geç kalınmıştır. 

fuar-10.jpg

Beli başlı önemli ekonomik kararlar alınırken bölgelerdeki farklılıkların göz önüne alınarak yapılması gerekir. Bu nedenle bölgenin çok ciddi ihtiyaç duyduğu alanlarda kriz nedeniyle bir durağanlığa girmemesi yönünde politikalar yapılması gerekir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.