VİDEO - Diyarbakırlı yazar Silva Özyerli, “Amida’nın ruhu”nu DİTAV’da tanıttı

VİDEO - Diyarbakırlı yazar Silva Özyerli, “Amida’nın ruhu”nu DİTAV’da tanıttı
 Özel Haber
Diyarbakırlı Ermeni yazar SilvaÖzyerli, Türkiye’de bir ilke imza attı.

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Diyarbakırlı Ermeni yazar SilvaÖzyerli, Türkiye’de bir ilke imza attı. Özyerli’nin büyük emekler sarf ederek yazdığı ve Aras yayınlarından çıkan “Amida’nın Ruhu-Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat” isimli kitap, Türkiye’de Likör kültürü ve tariflerinin bulunduğu ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Özyerli, birbirinden eşsiz 86 likör tarifinin bulunduğu kitabını Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen söyleşi ve imza etkinliğiyle tanıttı. Yoğun bir katılımın olduğu etkinlikte avluda oturacak yer kalmadı.

silva-alattin.jpeg

Türkiye’nin ilk likör kültürü ve tarifi kitabı

Diyarbakır’da doğan, küçük yaşta okumak üzere İstanbul’a gönderilen Ermeni SilvaÖzyerli memleketi ile bağını hiçbir zaman koparmayarak her fırsatta soluğu doğduğu topraklarda aldı. SilvaÖzyerli’nin2019 yılında çıkan ve Dünya Gazetesi Kitap Dergisi Ödülleri’nde Gastronomi dalında Jüri Özel Ödülü’ne değer görülen “Amida’nın Sofrası–Yemekli Diyarbakır Tarihi” kitabı 5 baskı yaptı. Memleketi Diyarbakır’ın sofra kültürüne ait kaybolmuş veya kaybolmakta olan öğeleri keşfedip ortaya çıkaran Ermeni yazar SilvaÖzyerli’ninLikör kurma kültürü ve eşsiz tarifleri üzerine büyük emekler sarf ederek yazdığı “Amida’nın Ruhu-Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat” isimli ikinci kitabı da Aras yayıncılıktan çıkarak raflarda yerini aldı.

silva-likor-ditav-3.jpeg

Türkiye’de Likör kültürü ve tariflerinin bulunduğu ilk kitap olan “Amida’nın Ruhu-Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat” isimli kitapta yer alanLikör kültürü ve tarifleri büyük ölçüde Diyarbakırlı Ermenilere ait olmasına rağmen SilvaÖzyerli bununla yetinmemiş. Özyerli, Diyarbakır ekseninden bakarak Dünya’daki Likör çeşitliliği üzerine de kafa yormuş ve kitabında buna da yer vermiş.

Avluda oturacak yer kalmadı

SilvaÖzyerli, birbirinden eşsiz 86 Likör tarifinin bulunduğu kitabını Diyarbakır Tanıtma Kültür Yardımlaşma Vakfı’nın (DİTAV) tarihi Sur ilçesinin Lalebey mahallesinde bulunan Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen söyleşi ve imza etkinliği ile tanıttı. DİTAV Başkanı Erhan Akalın’ın da katıldığı ve kentteki sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği etkinlik öncesi Diyarbakırlı ünlü ses sanatçısı Celal Güzelses’in birbirinden güzel türküleriyle tarihi avluda oturan sanatseverler hoşça vakit geçirerek etkinliğin başlamasını bekledi. Yoğun katılım nedeniyle DİTAV’ıntarihi Kültür ve Sanat Evi avlusunda oturacak yer kalmadı. Söyleşi,Diyarbakırlı yazar Şeyhmus Diken’in kısa konuşmasıyla başladı. Diken,Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Entak kalesi çevresinden topladığı bademleri SilvaÖzyerli’ye göndererek badem Likörü yapımına katkı sunan Diyarbakır’ın tanınmış gastronomi şefi Alaaddin Kılıç’a ilk olarak sözü verdi.

silva-likor-ditav-1.jpeg

Gastronomi şefi Aladdin kılıç’a teşekkür

Mezopotamya’nın altın üçgeni olarak kabul edilen Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’daki yemek kültürleri üzerine çalışmaları bulunan Gastronomi şefi Alaaddin Kılıç, “Korona’nın yasaklı günlerinde aldığım izinle Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’yı gezdim. Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki Entak kalesi çevresindeki yoğun badem ağaçları dikkatimi çekti. Likör kültürü ve tarifleri üzerine çalışmalar yapan SilvaÖzyerli, badem likörü yapacağını söyleyince bu bademlerden kendisine bahsettim. Talebi üzerine bu bademlerden ona gönderdim. O da badem Likörü yapıp tarifini de kitaba koymuş ve kitabında bana teşekkür etmiş. Büyük emek isteyen bu çalışmadan dolayı ben de ona teşekkür ediyorum” dedi. Söyleşide Silva Özyerli’ye Batman’dan Kavun göndererek Kavun Likörü yapmasına katkıda bulunan Seyfi Demir de söz alarak kısa bir konuşma yaptı.

silva-likor-ditav-6.jpeg

“Likör hayatın merkezindeydi”

SilvaÖzyerli ise,gastronomi şefi Alaaddin Kılıç’a teşekkür ettikten sonra doğup büyüdüğü memleketi Diyarbakır’dan İstanbul’a göç ettiklerinde yaşadıkları zorlukları, memleket özlemini ve kitabını yazarken yaptığı çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Silva Özyerli, söyleşide özetle şunları söyledi:

“Amida’nın Sofrası kitabım daha önce yayımlanmıştı. Şimdide ‘Amida’nın Ruhu’ kitabım kendi toprağı ve insanıyla buluşuyor. Bu benim için çok kıymetli. Burada Sur içini anlatıyorum. Eski düğün geleneklerini, kültürlerini Likör tarifleriyle birlikte anlatıyorum. Likor yapma kültürü, geleneğinin hayatın tam merkezinde olduğunu, doğumdan ölüme kadar yaşamın bütün evrelerinde likör bulunduğunu gösteriyor bu kitap. Tabii bu Diyarbakır Ermenileri, Hıristiyanları içinde olan bir kültür ama Müslüman komşularımızda bayramlarımızda ikram ettiğimiz likörü alıp içiyordu. Birlikte likör kurduğumuzda oluyordu. Ben en çok Vişne likörünü seviyorum.

silva-likor-ditav-5.jpeg

Çünkü Türkiye’nin her yerinde Vişne Likörü yapılıyor. Ama Diyarbakır baharatları ile diğer bölgelerde yapılan Vişne likörünü ayırıyor. Diyarbakır Likörü, Mezopotamya baharatları, yanı mutfağımızda kullandığımız baharatların bulunduğu bir likör. Yani memleket ve Anne kokusu olan bir likör. Türkiye’de Likörü kültürü ve reçetesiyle yazan bir kaynak yok şu anda. Yani Likör kültürü ve tariflerini içeren ilk kitap diyebiliriz. Bu kitaptaki tarifleri uygulayan herkes Likörü kesinlikle yapabilir. Çünkü en ince detaylarına kadar ayrıntılı yazdım. Sadece meyvenin, baharatın tazesini bulurlarsa benden de güzel yaparlar”

silva-likor-ditav-8.jpeg

Yaklaşık 1,5 saat süren söyleşiden sonra Kültür ve sanat Evi’ne getirilen kitapların büyük bölümü tükendi. Etkinliğe katılanlar Silva Özyerli’ye kitabını imzalatmak için sıraya girerek uzun süre beklemek zorunda kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.