VİDEO - Ekonomik kriz, evlenecek çiftleri zora soktu

VİDEO - Ekonomik kriz, evlenecek çiftleri zora soktu
Diyarbakır'da beyaz eşyadan mobilyaya, mutfak ürünlerinden düğün mekânlarına kadar pek çok alanda ticaret hareketlendi.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da beyaz eşyadan mobilyaya, mutfak ürünlerinden düğün mekânlarına kadar pek çok alanda ticaret hareketlendi. Düğün salonlarında ise Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki doluluk oranları yüzde 50 civarında. 100'e yakın düğün salonunun bulunduğu Diyarbakır'da, geçtiğimiz yıla oranla salon kiralamalarında yüzde 15-20 oranında yapılan zamlar, evlenecek çiftleri kara kara düşündürüyor.

Diyarbakır'da düğün sezonuyla birlikte gelinlikçiler, kuyumcular, çiçekçiler, düğün salonları, kına-nişan evleri, fotoğrafçıları bir yandan telaş sardı, diğer yandan da fiyat artışları nedeniyle düşündürdü. Geçen yıl ki düğün sezonuna oranla salon kiralamalarının yanı sıra, altın, gelinlik, nişan-kına kıyafetlerinde, fotoğraf çekimleri ve çiçeklere yüzde 50 ile 100 oranında zamların yapılması nedeniyle evlenecek çiftler ve aileleri kara kara düşünmeye başladı.

Tigris Haber olarak, düğün-kına salon sahipleri, kuyumcu, gelinlikçi, nişan ve kına evleri, çiçekçi ve fotoğrafçı esnaflarıyla düğün sezonunu konuştuk. Görüştüğümüz esnaflar, düğün sezonu hareketliliğinin kendilerine kısmen yansıdığını ifade ederek, geçen yıla oranla ürünlere yapılan zamlardan dolayı çiftleri zor bir dönemin beklediğini söyledi. Esnaflar, başlayan düğün sezonu ile ilgili olarak, şunları söyledi :

Pekkolay: Geçmiş yıllara oranla düğün sayısı çok düştü

Kent düğün salonu sahibi Mehmet Salim Pekkolay, düğün sezonuyla birlikte salonlarda yüzde 15-20 dolayında doluluğun olduğunu belirterek, "Salonlarda ayda 15 gün düğünler oluyor. Düğün sezonunun ekonomik anlamda bize yansıması pek oldu diyemeyiz. Geçmiş yıllarda her gün düğün oluyordu. Bazen ayda 35-40 gün yapıyorduk. Şu anda 35 düğünden 15 düğüne düştü. Diyarbakır'da 80-100 düğün salonu var. Yani kentin ihtiyacının üzerinde düğün salonları yapıldı. Salon sayısının artması, hareketliliği yansıtmadı. Hemen hemen her salonda 20'ye yakın kişi çalışıyor. Ürünlere yüzde 100 zam olmasına rağmen biz ürünlerimize yüzde 30-35 oranında zam yapıyoruz. Bizim salonumuzun kirası kına ile birlikte 35-40 bin TL'dir. Geçen yıl 25 bin TL idi" dedi.

gencler-evlenemiyor-said-bayram-haberi-1.jpgBozan: Sezon hareketliliği oldu ama çeyrek ve yarım altın yok

Kuyumcu Seyithan Bozan da, düğün sezonunun başladığını hatırlatarak, "Sezon başlamasına rağmen çeyrek yok. Çeyrek, yarım ve tam altın yok. Düğün sezonunun hareketliğinden yararlanıyoruz. Ancak, geçmiş yıllardaki gibi kimse gelip çeyrek alamıyor. Çeyrek dönemi bitti. Eskiden çeyrek altın alan gizliden çifte takardı. Ama şimdi çeyrek altın alan biri, düğünde adını söylettiriyor. Ekonomik kriz ve vatandaşın alım gücü dünyadaki ekonomik duruma göre altın fiyatları çok yüksek. Ons yüksek. Çeyrek ve yarım altın bulunmuyor. Darphane yetiştiremiyor" diye konuştu.

gencler-evlenemiyor-said-bayram-haberi-2.jpg

Şallıoğlu: Düğün sezonu kalmadı

Ekinlerin biçilmesinden sonra düğün sezonu başladığını ifade eden Yılmaz Şallıoğlu adlı kuyumcu da, "Düğün sezonu olayı bundan 15-20 yıl önce, ekin kalktığı zaman oluyordu. Ama şuan düğün sezonu diyebileceğimiz bir durum yok. Çünkü sene 12 ay düğün oluyor. O yüzden düğün sezonu diye bir şey kalmadı. Tabi yoğunluk olur. Onun dışında düğün salonlarına bakarsak, her gün düğün var. İmkanlar dahilinde birimini yapan insanlar sezona bırakmıyor. Yıl içerisinde tamamlamaya çalışıyor. Malum altın fiyatları yüksek. O yüzden birikimini ve hazırlıklarını önceden yapıyor. Bugün evlenilecek ve yüklü bir altın alalım durumu kalmadı" ifadelerini kullandı.

Aslan: Düğün sezonu hareketliliği sektöre yansıdı

Gelinlikçi dükkanı işleten Serkan Aslan ise, sezonun hareketliliğinin sektöre yansıdığının altını çizerek, "Ancak diğer yıllara göre kesinlikle iç açıcı bir durum yok. Hayat pahalılığının etkisi de çok büyük oldu. Bu durum nasıl olacak esnafı olarak biz de şaşkınlık içerisindeyiz. Bu yıl düğün sezonu nedeniyle küçük bir kampanya yaptık. Gelinlik kiralamayı 17 bin 500 TL'ye veriyoruz. Allah evlenecek gençlere yardımcı olsun. Dolar, altın yükselmiş. Evlenecek olan çiftler bu şartlar da nasıl evleniyor doğrusu biz de merak ediyoruz. Satışlar modelden modele değişiyor. Satılık gelinliklerin fiyatı ise 50-70 bin TL arasında bulunuyor. Geçen yıl gelinlik satış fiyatları 25 ile 30 bin TL arasındaydı. Gelinlik kiralama fiyatları da geçen yıl 8-10 bin TL arasındaydı. Bu yıl fiyatlar da çok arttı. Sattığımız ürünlerinin yerine aynı fiyatlarda ürün alamıyoruz. Fiyatlar çok yüksek" şeklinde konuştu.

Demircan: Haraketlilik yavaş yavaş başladı

Kına evi işletmecisi Mehmet Demircan da, sezon nedeniyle alışveriş hareketliliğinin yavaş başladığını ifade ederek, "Kışın oturuyoruz. Yazın da elimizden geldiği kadarıyla müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Düğün sezonundaki hareketlilik yavaş yavaş başladı. İnşaallah meyvelerini toplamaya başlayacağız. Mayıs ayının başında başlayan sezon 11. Ayın sonuna kadar devam edecek. Fiyatlar geçen yıla oranla biraz yüksektir. Bu yükseklik ekonomiden kaynaklanıyor. Fiyatların artması bizden kaynaklanmıyor. Biz sattığımız ürünlerin yerini dolduramıyoruz. Biz isteriz ki aldığımız fiyatın altına ürün verelim. Bizde kar oranı yüzde 10-15 arasındadır. Elimizden geldiği müddetçe de yardımcı olmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

gencler-evlenemiyor-said-bayram-haberi-6.jpg

Azbay: Sezon durgun geçiyor

Çiçekçi işletmeciliği yapan Aygül Azbay da, 2007 yılından çiçek sektöründe olduğunun altını çizerek, “Çok zamanlarda ekonomi problemlerden dolayı işler kötü olmuştur. Bu sene hepsinden daha kötü düğün sezonu olmasına rağmen çok durgun geçiyor. Seçimlere umut bağladık. Ve ne yazık ki oda iptal edildi. Belediyeler aldığı ortak karar ile çiçek kabul edilmeyecekmiş, bunun yerine sokak hayvanlarına mama alınacakmış. Tabii bizde bunu canı gönülden istiyoruz. Bunu yaparken diğer tarafı mağdur etmemek lazım. Belediyeler şunu yapabilirdiler giden çiçekçileri toplayıp -4-5 çiçekçi ye geri verip onların satışı ile mama alınabilirdi" şeklinde görüş belirtti.

Çelik: Aylık 50 çifte çekim yapıyoruz

Düğün fotoğrafçısı Özkan Çelik, aylık ortalama 50 çifte Diyarbakır'ın tarihi dokusunda çekim yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Doğal platolarımızda çekim bu aralar rağbet görmektedir. Artan maliyetlerden sonra düşüş yaşandığı söylenemez. Maliyet arttığı için albüm ve çekim fiyatları arttı. Buna rağmen ömürlerinin en güzel gününü ölümsüzleştirip çekimlerden vazgeçmemektedirler. Geçen yıl 3-4 bin olan albüm 6-7 bandına çıktı. Gelinlerin daha çok ilgili ve hevesli olduğu bu çekimler muhtemeldir ki düğünde yapılacak olanlar listelendiğinde fotoğraf çekimi ilk sıralarda yerini alıyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.