VİDEO- Filozof oto lastikçi hem okuyor hem okutuyor

VİDEO- Filozof oto lastikçi hem okuyor hem okutuyor
Filozof Oto lastikçi Ramazan Özpamuk'un kitap tutkusunun yaşadığı çevreye etkisini Tigris Haber araştırdı.Özpamuk'un eşi, çırağı ve esnaf arkadaşları Filozof Oto lastikçi Ramazan Ustayı anlattı.

Tigris Haber- Filozof Oto lastikçi Ramazan Özpamuk'ın kitap merakının çevresine yansımasını Özpamuk'un eşi, çırağı ve komşu esnaflara sordu.

sukran-ozpamuk-(1).jpg

'Ramazan'ın ısrarlarıyla başladım ama şimdi severek okuyorum'

İlk zamanlar eşi Ramazan'ın ısrarı ile kitap okumaya başladığını belirten Şükran Özpamuk, artık her gün severek ve düzenli bir şekilde ailecek kitap okuduklarını söyledi. Özpamuk, "Aslında daha önce de kitap okuyordum ama düzenli bir şekilde değil. Çocuklardan, ev işinden dolayı kitap okumayı bırakmıştım. Ramazan bana hep kitap oku diyordu. Ben ise zamanım yok diyordum. O da zamanın var, telefona ayırdığın zamanı kitap okumaya ayırabilirsin diyordu. İki senedir düzenli bir şekilde kitap okuyorum. Akşam evde çocuklarla birlikte kitap okumak için sessizlik saatimiz var. O saatte hepimiz ailecek kitap okuyoruz. Akşam saat sekiz dokuz arası sessizlik saatinde okuduğumuz kitapları sonrasında değerlendiriyoruz, üzerine tartışıyoruz. Ramazan kitap okumamı çok istiyordu, çünkü kitap okuyan biri olarak kitaplar üzerine yanında konuşmak istediği birine çok ihtiyacı vardı. Yani, ilk başta Ramazan'ın ısrarları nedeniyle kitap okudum ama şimdi severek okuyorum" dedi.

img_1812.jpg

'Ustam kitap okuyordu ben de okumaya başladım'

Özpamuk'la tanışmadan önce kitap okumadığını belirten Oto lastikçi çırağı Serhat Uçakan, Ramazan ustayla kitap dünyasına adım attı. Ramazan usta ile ayrı gayrılarının olmadığını belirten Uçakan, şunları söyledi:  "2014 yılından beri Ramazan usta ile çalışıyorum. Kitaplara merakım öncesinde de vardı ama bir türlü başlayamıyordum. Ramazan usta sayesinde kitap okumaya başladım. Onu hep kitap okurken görüyordum ve bu durum kitaplara olan ilgimi daha da arttırıyordu. Kitap okumaya başladığımda merakımın boş olmadığını gördüm. Son zamanlarda işler de azaldı çok boş zamanım kalıyor. Ben de bu kadar kitabın arasında boş boş oturmak istemedim. Çevreden gelenlerin de kitap okumam yönünde telkinleri oldu. Ramazan usta bana çırak gibi davranmıyor. Aramızda usta çırak ilişkisi yok. Ben ne iş yapıyorsan o da aynı işi yapıyor. Aynı bardaktan su içiyor aynı kaptan yemek yiyoruz. Ustam kitap okuyordu ben de okumaya başladım. Şuan ikinci kitabımı okuyorum. Kitabı okuduktan sonra Ramazan usta ile konuşuyoruz. Kitaptan ne anladığımı ustaya anlatıyorum. Eve gittiğimde evdekilere de kitap okumaya başladığımı, onların da okuması gerektiğini söylüyorum. Ben okulu genç yaşta bırakmıştım, kitap okumak bana iyi geliyor. Ailem için eve zamanında gidip gelmem onlara yetiyor. Saatimde eve gideyim, onlara bir rahatsızlık vermeyeyim onlar için yeter. Kitap okumanın karı var zararı yok." diye konuştu.

'Kitap okumayı sevmiyorum'

Filozof Oto lastikçi Ramazan usta'nın esnaf arkadaşlarından Taksici Şeyhmus'un kitap okumaya hiç mi hiç niyeti yok. Taksici Şeyhmus'un gözünden Ramazan Özpamuk: "Ramazan usta'nın çalıştığı işyeri bir kütüphane gibidir. Zaman zaman bize de kitap okumamız yönünde nasihat veriyor. Kitapla hiç alakası olmayan bir insan gelip burada kitap okumaya başlıyor. Ben şimdiye kadar Ramazan ustadan hiç kitap almadım, düşünmüyorum da. Ben kitap okumayı sevmiyorum. Tabii kitap okuyan arkadaşlarımız var ve Ramazan usta onlara kitap konusunda yardımcı oluyor. Ramazan usta çevresindeki insanlara, kahve köşelerinde oturacağınıza, gelin kitap okuyun diye nasihatte bulunuyor."

'Kitap almıyorum ama merak ettiğim konuları danışıyorum'

Taksici Mazlum ise arkadaşına göre kitaplara karşı daha az mesafeli. Taksici Mazlum, her ne kadar kitap okumasa da Filozof Oto lastikçi Özpamuk'un bilgilerinden istifade etmeyi ihmal etmiyor. Zaman zaman bilgisine başvurduğu Özpamuk hakkında Taksici Mazlum'un değerlendirmesi şöyle:  "Ramazan usta komşumdur, kütüphanesi var ve kendisini takdir ediyorum. Ramazan usta'nın merak ettiğimiz tüm konularda (felsefi, dini, siyasi, tarihi) bilgisi var. Zaman zaman kendisine soruyor bilgi ediniyoruz. Ramazan usta iyi bir insandır, hemen hemen her konuda bilgisi vardır. Kendisinden kitap almıyorum ama zaman zaman merak ettiğim konularda kendisine danışıyorum."

'Böyle bir esnaf belki Türkiye'de tektir'

Filozof Oto lastikçi'nin komşusu Nezir Bey, "Ramazan usta'nın komşusuyum ve kendim de kitapları severim.  Ramazan ustanın rafları kitap dolu. Böyle bir esnaf belki Türkiye'de tektir. Keşke bütün insanlar Ramazan usta gibi bir düşünceye sahip olsalar" diye konuştu.

'Keşke insanın zamanı olsa da kitap okusa'

Komşu esnaf Vezir usta ise yoğun çalışma yaşamının kitap okumaya imkân tanımadığına vurgu yaptı. Vezir usta,  "Komşumun kitap okuması çok güzel bir şey. Keşke insanın zamanı olsa da kitap okusa. Kitap okumak hoş bir şeydir. Ekmek tezgâhında sabahtan akşama kadar çalıştığım için kitap okumaya zaman kalmıyor. Günün 12 - 14 saatini insan çalışarak geçirince ister istemez yoruluyor. Eve gittiğimde çok kısa bir zaman kalıyor ve bu zamanı da kitap okumaya ayırmak çok zor. Dinlenmek için bile zaman yok" ifadelerini kullandı.

'Usta'nın işyeri bir kütüphanedir, isteyen herkes yararlanabiliyor'

Muhtar adıyla tanınan taksici esnafın komşusu hakkında değerlendirmesi ise şöyle: "Ramazan ustaya işimiz düştüğünde yanına gittiğimizde biz de kitap okuyoruz. Bazen hemen hemen bir kitabın yarısını okuyup çıktığım oluyor. Ramazan usta'nın işyeri bir kütüphanedir, isteyen herkes buradan yararlanabiliyor."

'Kitap eşittir hayat, hayat eşittir kitaptır'

Ramazan Özpamuk'un gençlere örnek olduğunu belirten Kasım Tanrıverdi ise şöyle konuştu: "Ramazan usta çok iyi bir okuryazardır. Gençlere de her zaman kitap okumayı tavsiye ediyor ve kendisinden de memnunuz. Kitap eşittir hayat, hayat eşittir kitaptır. Ramazan usta iyi bir esnaftır, iyi ki vardır. Biz de onun tavsiyelerine uyuyoruz ve kitap okuyoruz."

img_1799.jpg

Ali Abbas Yılmaz / Bekir Güneş / ÖZEL

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

 

Filozof oto lastikçi

Filozof oto lastikçi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.