VİDEO - Geriye yönelik KDV farkı çıkarılması kararı esnafın tepkisine yol açtı

VİDEO - Geriye yönelik KDV farkı çıkarılması kararı esnafın tepkisine yol açtı
Diyarbakırlı esnaflar, Pandemi döneminde paket servisi yapan lokantacı esnafına yönelik KDV Farkının çıkarılacağına yönelik alınan karara tepki gösterdi.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER- Diyarbakırlı esnaflar, Pandemi döneminde paket servisi yapan lokantacı esnafına yönelik KDV Farkının çıkarılacağına yönelik alınan karara tepki gösterdi. Esnaflar, kararın deprem ve pandemiden daha büyük bir sorun olduğunu ifade ederken, Mali Müşavirler de, esnafın mağdur olmaması için ilgili kurumlarla görüşmeler yaptıklarını söylediler.

Maliye Bakanlığı ve Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın, Pandemi döneminde paket servisi yapan esnaflara yönelik KDV farkının çıkarılacağına yönelik aldığı karara Diyarbakırlı esnaflar tepki gösterdi. Diyarbakır Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, bu sorunun deprem ve pandemiden daha büyük bir sorun olduğunu ifade ederek, alınan ve satılan ürünlerin KDV’sinin eşitlenmesini talep etti.

Diyarbakır Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Şiyar Bozhan ise, Konu ile ilgili esnafların mağdur edilmemesi ve yeni bir sayfa açılması için ilgili kurumlarla görüşme halinde olduklarını söyledi.

DİLTO Başkanı: Dengesizlik var

Diyarbakır Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, Sorunun esnaflar için büyük bir sorun olduğuna işaret ederek, “Pandemi döneminde kısa bir süreliğine dışarıya servis vardı. Bu geçici bir süreliğine tedbir amaçlı bir uygulamaydı. Biz o dönem iş yapamıyorduk. İş yapamayınca da KDV’nin bir esprisi yoktu. 2021-2022 yılındaki meselelerde razıydık, sıkıntı yoktu. Şimdi günümüze geldiğimizde bu sorun bizim için büyük bir felakettir. Normalde bütün küçük ve büyük esnaflarımız, gıda, et ve ekmek gibi ürünleri aldığında KDV’yi yüzde 1 oranında ödüyordu. Biz aldığımız ürünü kendi iş yerimizde servise sunuma hazır hale getirdiğimiz zaman yüzde 10 çıkışımız oluyordu. Buradaki problem şöyle; Ben Sebze halinden, fırından ve kasaptan aldığım 1 milyarlık ürünü dışarıya yansıttığımda bana 10 milyarlık fatura lazım oluyor. Aradaki 9 milyarlık faturayı pazardan temin edersem bu kez de içerdeki stoklarım fazla oluyor. İçerdeki stoklarımla, kasada gelir birbirini dengelemiyor” dedi.

“Aldığımız ürün ile sattığımız ürünlerin KDV’si eşitlensin”

Aldıkları ürün ile sattıkları ürün KDV’sinin eşit olması önerisinde bulunan Elkaan, şunları söyledi:

“Aldığımız ürünün de KDV’si yüzde 10 olsun. Onun yüzde 10 KDV’sini ödeyelim. En azından başa baş olsun. Bu yılın başlarında Türkiye genelinde bir uygulama oldu. Pandemi döneminin hesabını bizden soruyorlar. Mesele budur. Yürürlüğe giren bu kanun bana tebliğ edilmemiş olabilir. Konu ile ilgili Vergi Dairesi ve Gelirler İdaresi Başkanlığı ile görüştüğümüz zaman, geçmiş dönemlerde çıkan kanunlar sırasında belki biz esneklik yapmışız, belki denetim yapılmamış ve uyarılmamışız. Bu yılın başlarında geriye yönelik 3-4 aylık bir KDV farkı çıkardılar. Bu fark da 50 bin ile 1 milyon TL’lik ek vergi çıkardılar. Hadi onu da atlatalım dediğimizde bu kez de 2022 yılından bugüne kadar olan dönemi yani 2 yılı baz alınacak. Bizde şunu açık ve net şekilde diyoruz ki, ister KDV yüzde 20-50 olsun ama eşit olsun. Çünkü büyük sıkıntılar vardır. Geri yönelik olursa esnafın mülklerini almaları lazım. Büyük bir sıkıntılar var. Bu konuda da esnaflarımızda toplanalım dediler. Bizde ilgili kurumlarla görüşmelerden netice alamadan toplanmayı uygun görmedik. Görüşmelerden sonuç alamazsak duruma göre değerlendirme yapacağız. Bu büyük bir sorundur. Depremden ve pandeminden daha büyük bir sorundur. Tek çaremiz, aldığımız mal ile sattığımız malların KDV oranlarının eşitlenmesidir.”

Bozhan: “Esnafların mağdur olmaması için görüşüyoruz”

Diyarbakır Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (DSMMO) Başkanı Şiyar Bozhan ise, Normalde lokantalarda KDV oranının önce yüzde 8, son değişiklikle birlikte yüzde 10’a çıkarıldığını hatırlatarak, “Fakat burada pandemi döneminde kaynaklanan dışarıya servis yüzde 1 idi. Şimdi pandemi süreci bitti. Haliyle esnafların önemli bir kısmı KDV’den imtina etmek için şuan yüzde 10 o dönem yüzde 8 olan KDV’lerini bu oranda satış yapmaları gerekirken yine yüzde 1 yapıyorlardı. Böyle olunca maliye bunu da yakaladı. Çünkü her ayın KDV beyannamelerinde satışların matrahlarını bildiriyoruz. Yaptığımız satışların yüzde 1, 8, 10, 18 ve yüzde 20’lik KDV oranlarının matrahını zaten Maliye’ye bildiriyoruz. Haliyle sektörde KDV olarak yüzde 1 olarak gördüğünde, bunu soruşturmasını yapıyor. Böylelikle kendimizi direk ele vermiş oluyoruz. Oraya da müdahale ediyorlar. Geçmişte yüzde 1’lik satış yapanlara KDV farkı çıkarıyorlar. Bu konuyla ilgili esnafların daha fazla mağdur edilmemesi için idareyle görüşüyoruz. Burada nasıl bir yeni sayfa açabileceğimizi konuşuyoruz. Bu yeni bir sayfa üzerinden yol alabiliriz üzerinden görüşmelerimiz var” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.