VİDEO - İskenderoğlu: Desteklemede enflasyon farkı ödensin

VİDEO - İskenderoğlu: Desteklemede enflasyon farkı ödensin
 Özel Haber
Son yıllarda üretimde zorluklar çeken çiftçiler 2023 yılında almaları gereken hububat destekleme primlerini yeni yıla girmelerine rağmen, alamadılar.

TİGRİS HABER- Son yıllarda üretimde zorluklar çeken çiftçiler 2023 yılında almaları gereken hububat destekleme primlerini yeni yıla girmelerine rağmen, alamadılar. Diyarbakır Yenişehir Ziraat odası başkanı Süleyman İskenderoğlu, 2023 yılında ödenmesi gereken desteklemenin enflasyon karşısında eridiğini ve çiftçiye üvey evlat muamelesi yapıldığını belirtti.

Ülke genelinde yaşanan maddi sıkıntı ve enflasyon karşısında vatandaş ayakta durmaya çalışırken, çiftçiler ise, geçim mücadelesi vermeye devam ediyor. Yakıt, gübre, ilaç ve tohum masraflarının altında ezilen çiftçiye bir darbede ufakta olsa nefes olan destekleme primlerinden geldi. Geçtiğimiz yıl hububat destekleme primi ton başı buğday da bin lira nohut ve mercimekte ise 500 lira olarak fiyat belirlenmişti. Fakat destekleme primleri geç ödenen çiftçilerin primleri enflasyon karşısında erimeye devam ediyor.

2023 yılında ödenmesi gereken destekleme primleri 2024 yılına girilmesine rağmen, hala ödenmedi. Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ödenmeyen primlerin enflasyon karşısında eridiğini, primlerin enflasyon farkı eklenerek ödenmesi gerektiğini vurguladı.

‘Çiftçi mağdur’

Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin gübreleme vakitlerinin geldiğini, ancak primlerin ödenmediğini bu nedenle mağduriyet yaşanıldığını dile getirerek, “Hububat destekleme primleri her yıl Kasım ve Aralık aylarında çiftçilerimize veriliyor. Fakat bu yıl Ocak ayına girmemize rağmen hala bir şey yok. Hububat destekleme primi enflasyon karşısında eriyor. Çiftçilerimizin masrafları arttı, primler aynı. Primler en kısa sürede çiftçilere ödensin. Hükümet memur ve diğer çalışanlara enflasyon farkını veriyor. Fakat çiftçilere üvey evlat muamelesi yapılıyor. 2023’ün primi 2024’de girdik fakat daha herhangi bir ödeme yok. Çiftçilerin gübreleme zamanları geldi. Mazot, gübre ve ilaç alacak parası yok. Bu nedenlerden dolayı çiftçi mağdur. Çiftçiye ödenmesi gereken hububat destekleme primi ton başı buğdayda bin lira, nohut ve mercimekte ise 500 lira ödeme yapılması gerekiyor. Bu ödemelerin çiftçiye acil bir şekilde ödemesi gerekiyor. Kredilerde sorun yaşayan çiftçiler bu şartlar altında nasıl üretim yapabilir ki? Bu paralar çiftçiye ödemesi yapılana kadar enflasyon karşısında eriyor. Acilen çiftçilere destekleme primlerinin yatırılması gerekiyor.

‘Bu rakamlar gülünç’

İskenderoğlu, çiftçilere gübrede ton başına 40 lira verildiğini ifade ederek, bu rakamın gülünç olduğunu söyledi. İskenderoğlu, sofralara temiz gıdanın gelmesi için çiftçiye destek verilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti;

“10 yıl boyunca ton başı 100 liraydı fakat çabalarla geçtiğimiz yıl bu fiyatlara çıkarıldı. Fakat enflasyon karşısında o rakam eridi. Çiftçinin hakkı verilmediği gibi eksik bile veriliyor. Gübrede ton başı 40 lira destekleme veriliyor, bu rakam inanılır gibi değil. Çocuğa söylesek bu paraya gülüp geçer. Olması gereken fiyat ne ise yarısının destekleme olması gereklidir. Eğer sofralarınıza temiz gıdaların gelmesini istiyorsanız çiftçilere destek verilmesi gerekiyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.