VİDEO - İskenderoğlu: Pamukta destek pirimi artırılmalıdır

VİDEO - İskenderoğlu: Pamukta destek pirimi artırılmalıdır
Diyarbakır Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bu yıl pamuk eken çiftçinin zarar ettiğini, girdi maliyetlerinin dahi karşılanamadığını söyledi. İskenderoğlu, “Bu yıl çiftçilerin ürettiği bir kilo pamuğun maliyeti 25 lirayı buldu.

Mahsum KARA/ Mahsum RENÇBER

TİGRİS HABER - Türkiye’nin önemli pamuk üretim bölgelerinden biri olan Diyarbakır’da pamuk hasadı başladı. Pamuk hasadının başlamasıyla birlikte girdi maliyetlerinde yaşanan ciddi artışlar nedeniyle üreticiler çok zor durumda. Geçen yıl 21-22 lira arasında satışa sunulan pamuk, bu yıl 18 liraya kadar düştü. Pamuk hasadına dair Tigris Haber’e değerlendirmede bulunan Diyarbakır Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yeni hasat sezonunda pamuk üreticisinin mazot, gübre ve ilaç gibi artan girdi maliyetlerinin altında ezildiğine dikkat çekti.

iskenderoglu-pamuk-ureticisi-4.jpgGirdi maliyetlerinde yüzde 110 ile 130 arasında artış var

Artan maliyetlerden dolayı çiftçilerin olumsuz etkilendiğini ifade eden İskenderoğlu, şunları dile getirdi: “Geçen yıla oranla pamuğun girdi maliyetlerinde yüzde 110 ile 130 arasında bir artış söz konusu. Üretici birlikleri geçen yıl pamuk fiyatını 21- 22 TL arasında açıklamıştı. Bu yıl ise üretici birlikleri pamuk fiyatını 18 TL olarak açıkladı. Girdi maliyetleri bu denli yüksek olunca bizlerde çiftçinin sesi olmaya çalışıyoruz. Girdi maliyetleri bu kadar artarken ürettiği pamuk ise ucuzladı. Geçen yıl bu zamanlarda mazotun litresi 19 liradan satılırken şu anda 40 lirayı geçmiş durumda. Gübre fiyatı 7 liradan 13 liraya yükseldi, 11 lira olan Dap gübresi ise 19 liraya yükselmiş durumda. Bu şartlar altında çiftçimiz nasıl üretim yapsın. Bir taraftan ithalat, diğer taraftan da ihracat yapılıyor. Hükümet her fırsatta çiftçiye ithalatı dayatıyor. Hükümet bundan vazgeçsin.”

iskenderoglu-pamuk-ureticisi-3.jpg

Pamuk üreticisi zarar ediyor

Pamuk üreticilerinin zor günler geçirdiğini belirten İskenderoğlu, “Üreticiler yaklaşık 5 aydır bu arazilerde pamuğu yetiştirmek için emek veriyor. Ürünün karşılığını alamayan çiftçiler artık pamuk yerine buğday ekmek zorunda kalacak. Bu yıl çiftçilerin ürettiği bir kilo pamuğun maliyeti 25 lirayı buldu. Girdi maliyetleri her gün artarken pamuk destekleme primleri iki yıldır hiç değişmedi. Bizim talebimiz, 1.6 TL olan destekleme priminin 5 liraya yükselmesidir. Özelikle çiftçinin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasını istiyoruz. Düşünün geçen yıl aldığımız pamuk tohumu ile bu yıl aldığımız pamuk tohumu arasında yüzde 130 fark oldu. Gerçekten inanılır gibi değil. Destek primleri artırılarak çiftçilere sahip çıkılmalı” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.