VİDEO - YSP’nin Ezidi adayı Barış: İnançların ortak sofrasındayız

VİDEO - YSP’nin Ezidi adayı Barış: İnançların ortak sofrasındayız
Avrupa Êzidî Cemaati, Diyarbakır Ermeni Surp Giragos Kilisesi’nin bahçesinde tanışma ve kahvaltı etkinliği düzenleyerek birçok farklı din ve etnik kimliği bir araya getirdi.

Norşin Öncel-Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Avrupa Êzidî Cemaati, Diyarbakır Ermeni Surp Giragos Kilisesi’nin bahçesinde tanışma ve kahvaltı etkinliği düzenleyerek birçok farklı din ve etnik kimliği bir araya getirdi. Etkinlikte konuşan YSP Êzidî milletvekili adayı Azad Barış, “Farklı etnik kimliklerin bir sofrada bir araya gelmesinin çok önemli. Bu sofra bütün inançların ortak sofrasıdır” dedi.

Avrupa Êzidî Cemaati, Diyarbakır Ermeni Surp Giragos Kilisesi’nin bahçesinde tanışma ve kahvaltı etkinliği düzenledi. Etkinliğe; Diyarbakır Êzidî milletvekili adayı Azad Barış, Yeşil Sol Parti Diyarbakır Adayı Mehmet Kamaç, Mardin Kırklar Kilisesi Ruhani Papazı Gabriel Akyüz, Diyarbakır Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, Surp Giragos Ermeni Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Diyarbakır Protestan Kilisesi Pastörü Ahmet Güvener, Pir Sultan Abdal Derneği Cemevi Başkanı Cafer Koluman ve Seyda Emin Ay katıldı. Toplantı, Mardin Kırklar Kilisesi Ruhani Papazı Gabriel Akyüz’ün Süryanice duası ile başladı.

Azınlıkların sorunlarını çözmek için çalışacağım

Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde farklı etnik kimliklerin aynı sofrada bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adayı Azad Barış, şunları dile getirdi: “Tekçi anlayışın bir kültürler mozaiği olan bu ülkeyi çoraklaştırmaya devam ettiğine hepimiz birebir tanıklık ediyoruz. İşte böylesi tarihi bir kavşakta 14 Mayıs’ta bir seçime gidiyoruz. 14 Mayıs’a giderken ülkenin toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlarına çözüm olabilecek, demokratik bir cumhuriyetin kapılarını açacak, yüz yıllık temel sorunlar çözebilecek bir seçimin arifesindeyiz. Hepimizin bildiği gibi bundan 100 yıl önce Lozan'da her ne kadar bazı topluluklar azınlık haklar bağlamında bir takım kazanımlar elde etmiş olsalar da aradan geçen yüzyılda bu hakların sembolik düzeyde kaldığı, uygulanabilirlik koşulların ortadan kaldırıldığına tanıklık ettik. Bazı cemaatlerin ise bu haklardan hiç yaralanmadıklarını acı deneyimlerimizde biliyoruz. İşte tam da böyle bir durumda yeni bir yüzyıla girerken azınlık hukukunun, evrensel değerler çerçevesinde ele alındığı, 100 yıllık sorunlara kalıcı çözümler bulabildiğimiz bir cumhuriyetin inşasının arifesinde olduğumuzu düşünüyorum. Kurucu meclis niteliğine dönüşeceğine inandığım bu meclise seçildiğim takdirde bugüne kadar azınlıklarla ilgili çözülmemiş bütün bu sorunların hem meclis çatısı altında hem de uluslarası platformlarda çözümü için tüm gücümle çalışacağım, bu coğrafyanın en kadim haklarının en yüce temsilcilerin huzurunda söz veriyorum. Bu sofra bütün inançların ortak sofrasıdır.”

baris-tigris2.jpgBütün din ve inançlar özgürce yaşanmalı

“Bütün dinler ve inanışlar bu topraklarda özgürce yaşanmalıdır” diyen Mardin Kırklar Kilisesi Ruhani Papazı Gabriel Akyüz, “Bizler din ve devlet işlerinin bir birinden ayrı olması gerektiğini düşünüyoruz. Din ve siyaseti bir birinden ayrı görüyoruz. İnsanlar kardeşçe, barış ve güvenlikli bir ortamda yaşamalı. Siyaset bizi yönetmek için var. Tek isteğimiz dini siyasete bulaştırmasınlar. Kendi çizgileri doğrultusunda hareket etikleri sürece başarılı olacaklardır” şeklinde konuştu.

Eskisi gibi aynı sofrada bir aradayız

Bütün etnik kimliklerin özgürce kendini ifade ederken baskı altında olmadan dinlerini yaşaması gerektiğini söyleyen Surp Giragos Ermeni Vakfı Başkanı Ergün Ayık,”Bu gün bu sofrada hepimiz eskisi gibi bir araya geldik. Bundan dolayı çok mutluyum. Bu sofra çok önemli bir sofra, her dinden insan var. Umarım siyasette böyle devam eder, her kesimden, her dinden insan ortak bir noktada buluşur. Ülkenin bu sofraya ihtiyacı var. Umarım bu seçimin her kesin özgürce yaşadığı ve bu sofralarda buluştuğu seçim olur. Bundan dolayı herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Biz aleviler her dönem ötekileştirildik

Ötekileştirme politikalarının son bulduğu bir seçim olmasını dileyen Pir Sultan Abdal Derneği Cemevi Başkanı Cafer Koluman, “Biz aleviler her dönem ötekileştirildik. Eskiden bugün gün kurulan sofra gibi bir aradaydık ama maalesef siyasi iktidarlar bizi ötekileştirdi. Önümüzde bir seçim var, umarım bu seçimde her şey değişir ve bizim için güzel olur. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı biz Aleviler için kullandığı ‘Tür’ kelimesini kullanmıştı. Bizler bu ötekileştirilen dili kesinlikle kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanının bu söylemine karşıyız. 14 Mayıs'tan sonra umarım demokratik bir Cumhuriyete adım atarız” ifadelerini kullandı.

Hiçbir inanç diğer inançtan üstün değildir

Hiçbir inancın diğer inançlardan kutsal olmadığını belirten Demokratik İslam Kongresi Eş Başkanı Emin Ay, “Bizi bir araya getiren Azad Barış'a teşekkür ederim. Gerçekten çok güzel bir buluşma oldu. Demokratik İslam olarak ötekileştirilmiş herkesi kendimizden kabul ediyoruz. İnsanlık var olduğundan beri inanç vardır. Hiçbir inanç diğer inançtan üstün değildir. Tüm inançlar iyiliği, ahlakı ve birliği savunur. Biz kendisinden olmayan bir başka inancın yok sayılmasına karşıyız. Burada farklı inançla bir arada bulunmaktan mutluyum. Olması gereken budur, bütün insanlar farklı etnik kimlik ve inançlarıyla aynı sofrada oturmalı. Seçimden sonra tekçi siyasettin son bulduğu ve bütün herkesin özgürce kendini ifade etti bir meclisin oluşmasını temenni ediyorum” diye kaydetti.

baris-tigris.jpg

Nefret söylemleri son bulmalı

Ülkede nefret söylemlerinin son bulması gerektiğini ifade eden Diyarbakır Protestan Kilisesi Pastörü Ahmet Güvener, “Bizim ülkemizde gerçekten çok güzel bir ülke ama insanlarımız düşünmeden yaşıyoruz. Bütün değerleri küfür olarak kullanıyoruz. Bundan yüz yıl önce üreten bir kentti burası ama ne yazık ki artık burada sadece uyuşturulmuş gençler var. Nefret söyleminden dolayı çocuklarım kendi isimlerinden dolayı acı çekiyor. Biz artık söylemlerimizi ve yüreğimizi değiştirmeliyiz. Bütün inançlar herkesi sevmekle bağlayıcıdır ve hiç kimseyi ötekileştirmez. Umarım her şey çok güzel olur” ifadelerine yer verdi.

Farklılıklarımızla bir arada olmamız gerek

"Farklılıklarımızla bir arada olmamız gerek" diyen Yeşil Sol Parti Diyarbakır Adayı Mehmet Kamaç, "Bu kadar zengin bir sofrayı görünce mutlu oldum. Diğer farklılıklara bir arada bir arada bulunmamız çok değerli. Bütün değerleri savunmamız lazım. Bizim ortak dilimiz kardeşlik ve barıştır. Bütün renklerimiz ve seslerimizle mecliste olacağız. Bu sofra bu topraklarda yeni bir başlangıcı olacak" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.