Yaş Sebze ve Meyve Hali’ndeki sorunlar çözüldü

Yaş Sebze ve Meyve Hali’ndeki sorunlar çözüldü
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 5979 sayılı Hal Yasası’yla işletmesini Diyarbakır Sebze Hali İşletme Kooperatifi’ne devrettiği Yeni Hal’de yaşanan sorunlara, Hal ve Kooperatif yönetiminin isteği üzerine el koydu.

 

 Belediyemiz sorunları bir hafta içinde çözerken, uygulamadan Diyarbakır Sebze Hali İşletme Kooperatifi, Sebze ve Meyveciler Odası, Hal yönetimi, esnaf ve yurttaşlar memnun.

Diyarbakır Sebze Hali İşletme Kooperatifi tarafından işletilen Yeni Hal’de yaşanan sorunlara talep üzerine el koyan Belediye,  alınan ortak kararlarla, trafik sorunu, sebze meyve düzenlemesi, kamyonlardan yük indirme ve bindirme, otopark vb. sorunları bir hafta içinde çözdü.

Toplam dört bloktan oluşan ve 218 esnafın bulunduğu Hal’deki yeni uygulamaların kararları, Belediye, Diyarbakır Sebze Hali İşletme Kooperatifi yönetimi ve Hal esnafıyla yaptığı toplantıda alındı. Kararların hayata geçirilmesi için Belediyemiz her gün sabah 05.00-12.00 saatleri arasında 8 zabıtayla denetimde bulunmaya, Zabıta Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri de çekici araçlarıyla denetime destek vermeye başladı.

Alınan kararlar doğrultusunda, Yeni Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde yaşanan trafik sorunu ortadan kaldırıldı. Halin bulunduğu meydana park çizgileri çizilerek araçların park yerleri belirlendi. Dışarıdan kente meyve ve sebze getiren büyük araçlar için ürün indirme ve bindirme alanları tespit edilerek, hem araç trafiği rahatlatıldı hem de yurttaşların daha rahat bir ortamda alışveriş yapmaları sağlandı.

Günlük ortalama 550 aracın giriş çıkış yaptığı alanda Belediye, açık hava otoparkı oluşturdu. Otoparkta tadilat çalışması sürerken, trafiğin rahatlatılması için bazı noktalara “Park Etmek Yasaktır” levhaları yerleştirildi. Uygulamalardan hem esnaf hem de yurttaşlar memnun.

Hal yönetimi belediyeye başvurdu

Yeni Yaş Sebze ve Meyve Hali’ndeki çalışmaya ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Zabıta Şube Müdürü Nesrin Şerivan Yasak, yeni uygulamaya 27 Temmuz itibariyle başladıklarını söyledi. 2012’de çıkarılan 5979 sayılı Hal Yasası’yla Büyükşehir Belediyesi’nin Hal’in işletmesini Diyarbakır Sebze Hali İşletme Kooperatifi’ne devrettiğini hatırlatan Yasak, Hal yönetimi ve Sebze ve Meyveciler Odası’nın belediyeye başvurması üzerine sorunların çözümü için devreye girdiklerini ifade etti.

Sorunlar çözüldü

Belediyenin talep üzerine toplantılar yapıp, ortak kararlar alınmasını ve karara uyulmasını sağladığını kaydeden Yasak, şunları söyledi: “Öncelikle alana gelen araçlar için bir park alanı oluşturduk. Daha önce alanda otopark bulunmuyordu. Belki de en büyük sorun bundan dolayı yaşanıyordu, bu sorunu çözdük. Otoparkın asfaltı da yapılacak. Yine alanda çizgi çalışması yapıldı. Yapılan çizgi çalışmasıyla kimin ne kadar alanı kullanacağı belirlendi. Bu çizgiler büyük bir rahatlık sağladı. Esnafın ürününü rahatlıkla indirip yüklemesi için bir alan verildi. Alanda bulunan hafriyatlar kaldırıldı. Kanalizasyon sorununun çözümü için DİSKİ’de önümüzdeki günlerde çalışma başlatacak.“

Yeni uygulamalardan herkes memnun

 

Yaptıkları yeni uygulamadan başta esnaf olmak üzere herkesin memnun kaldığını ifade eden Yasak, “İnanın uygulamadan sonra geçen gün biri yolumu kesip şöyle dedi: İnanamıyorum ben Hal’de miyim?’ Daha önce trafik keşmekeşliği içinde bulunan bir yerde, insanların rahatlıkla istediği ürünü alması ve bir düzenin gelmesi büyük memnuniyettir. Zaten bizler bu çalışmayı esnaf ve kooperatifle birlikte yürütüyoruz.“ diye konuştu.

Taş: Bu alanda gerçekten çok ciddi sıkıntılar yaşandı

Uygulamadan önce ciddi sorun ve sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Mehdi Taş ise düzeni sağlamak için çok uğraştıklarını, ancak oturtamadıklarını söyledi. “Hatta öyle bir seviyeye geldi ki; çok ciddi silahlı kavgalarda yaşandı.”  diyen Taş, yaşanan durumun çekilmez hale gelmesi nedeniyle sorunu Büyükşehir Belediyesi’ne taşıdıklarını belirtti. Taş, şöyle konuştu: “Bu alanda gerçekten çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Örneğin alışveriş yapmaya gelen biri bazen trafikten dolayı üç saat Hal’de mahsur kalabiliyordu. Çok ciddi bir gürültü de söz konusuydu.”

En büyük teşekkürü belediye hak ediyor

Tüm bu olumsuz tabloyu değiştirmek için Büyükşehir Belediyesi’nin Hal esnafıyla yaptığı toplantılar sonucunda, yeni düzenlemeye gitmeye karar verdiklerini kaydeden Taş, bir haftadır uygulanan yeni düzenden herkesin memnun olduğunu söyledi. Daha önce yaşanan sorunlar nedeniyle esnafla kooperatifin arasının bozuk olduğunu bildiren Taş, sorunların aşılmasıyla birlikte esnafın kendilerine teşekkür ettiğini; ancak en büyük teşekkürü belediyenin hak ettiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.