“YASAK KALKSIN, CENAZELERİMİZİ DEFNEDELİM”

“YASAK KALKSIN, CENAZELERİMİZİ DEFNEDELİM”
Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde geçtiğimiz gün açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 17 yaşındaki Rozerin Çubuk’un ailesi Diyarbakır Valiliğine başvurarak, çocuklarının cenazesini almak ve cenazeyi defin etmek için yasakların kaldırılmasını talep etti.

 

Sur’da sokağa çıkma yasağının 38’inci gününde, Fatihpaşa Mahallesi’nde bulunan Süleyman Nazif İlkokulu yakınlarında, başına isabet eden bir kurşunla yaşamını yitiren 17 yaşındaki Rozerin Çukur ‘un ailesi, akrabaları ve köylüleri, Rozerin’in cenazesinin teslim edilmesi için, Diyarbakır Valiliğine ve Savcılığına, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması talebinde bulundu.

Diyarbakır İHD Şubesinde dün bir basın açıklaması yapan, baba, Mustafa Çukur, Rozerin’in akrabaları ve köylüleri, Diyarbakır Valiliğinden, yasakların kaldırılması talebinde bulundular. Çocukları, Mesut Sevitek, İsa Oran ve Ramazan Öğüt’ün cenazelerini alabilmek için İHD Diyarbakır Şubesinde 10 gündür açlık grevinde olan ailelerin de bulunduğu binada yapılan basın açıklamasında Rozerin’in babası Mustafa Çubuk’un da bir konuşma yaptı.

Basına tepki

Konuşmasını Kürtçe yapan baba Mustafa Çubuk, Rozerin’in vejetaryen olduğunu ve yaralı sokak kedilerinin yaralarını sardığını söyledi. “Kızımın elinde kalemden başka bir şey yoktu. Ne zamana kadar bu katliam devam edecek” diye soran acılı baba Mustafa Çukur, ulusal basına da seslenerek, “ Eğer helal ekmek yemek istiyorsanız kameranızı, fotoğraf makinenizi bırakın. Burada yaşananları doğru yansıtın. Katledilen çocuklarımızı terörist ilan etmeyin" dedi.  

Rozerin’in akrabalarından, Abdurahman Karakoç’un okuduğu açıklamada, yasak nedeniyle Rozerin’in cenazesini alamadıklarını belirtilirken, Diyarbakır Valiliğinden yasakların kaldırılması talep edildi. Karakoç’un okuduğu açıklamada Rozerin’in hikâyesi şu şekilde: “Akrabamız ve köylümüz olan Mustafa Çukur'un kızı Rozerin Çukur, Suriçine ilişkin bir önceki sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı gün, bir arkadaşına ders çalışacağını söyleyerek Suriçi'ne gitmiştir. Ancak, sokağa çıkma yasağının aynı gün tekrar ilan edilmesi nedeniyle Suriçi'nden çıkamamıştı.  Ailesi de, o günden sonra kendisinden bir daha haber alamamıştır. Akrabamız Mustafa Çukur, Dün, saat 15.00 sıralarında medyada kızı Rozerin'in, Suriçi'nde yaşamını yitirdiği haberlerinin geçtiğini, cenazenin halen Suriçi'nde olduğunu öğrendiğini bizlere söylemiştir. Bizim de duyduğumuz kadarıyla hastanelere de, herhangi bir cenaze getirilmemiştir.

Akrabamızın kızının cenazesi, evrensel hukuk değerlerine aykırı olarak dini vecibeleri dahi yerine getirilmeksizin yasaklı bölgede bulunmaktadır. Bu durumdan kaynaklı hem ailesi hem de bizler büyük bir üzüntü duymaktayız. Bu nedenle, bizler Mustafa Çukur'un akraba ve köylüleri olarak Mustafa Çukur'un kızı Rozerin Çukur'un cenazesinin bir an evvel tarafımıza verilerek dini vecibeleri yerine getirip, defnetmek istemekteyiz.”

Rozerin Çukur'un ailesi, yakınları ve köylülerinin yaptığı açıklamada son olarak, “Belirttiğimiz sebeplerden dolayı bizler Rozerin Çukur'un cenazesini alıp, dini vecibelerini yerine getirebilmek için sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını talep ederiz ” denildi.

Haber: Ali Abbas YILMAZ

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.