Şahin DOĞAN

Şahin DOĞAN

Yaşamı Afrika’nın kara tarihiydi…

Yaşamı Afrika’nın kara tarihiydi…

Tüm canlılar gibi insanoğlunun ömrünün de bir sonu vardır.Her başlangıç aynı zamanda bir sondur. İnsanoğlu nedense; doğal olan bu kuralın,  kendisi için de geçerli olduğu kabullenmez. Doğarken hiç kimse kendi iradesi ile yaşama dahil olmaz. Olağanüstü bir durum yoksa ayrılıp gitmesi de iadesi dışındadır insanın. Beklenmedik anda aramızdan ayrılıp cenneti mekan eylerler. Genelde varlığına alıştığımız, bizde derin izler bırakan insanların aramızdan ayrılmasını kabullenmek istemeyiz. Bu durum bazen bir yakınımızdan biri, bazende başka bir kıtada, taa Afrikanın bir köşesinde yaşamış olan, ırkı, rengi, kültürü farklı olan ama bir o derece kendimizden biri gibi gördüğümüz Mandela olur.

İnançları uğruna yaşayanlar ve bu yolda taviz vermeyenler asla unutulmuyor.Tarih  bunun örnekleriyle doludur.İnsanoğlu zalimleri ve kahramanları asla unutmuyor. Tarih sayfalarında herkes layık olduğu yeri alıyor.Dünyada hiçbir sınır buna engel olamıyor.

Yaşamının  27 yılını  Güney Afrika yönetiminin ırkçı zindanın da sürdüren Mandela  inandığı davadan taviz vermedi. Bu kararlı tavrını yaşamının sonuna kadar  sürdürdü. Öngörü ve çözüm gücüyle zindana sığamaz oldu. Dünyayanın en ücra yerlerindeki mazlumlara ulaştı. İlham kaynağı oldu. Israrla barış ve  demokrasi  söyleminden geri durmadı. Halkının ve halkların haklı davalarının sürekli arkasında oldu. Bir ömür süren tutsaklığı sona erip zindandan çıktığında ‘’öfke ve nefreti geride bırakmazsam hapiste kalmaya devam edeceğimi biliyorum’’ diyecek kadar mütevazi, ’’beyaz ve siyah egemenliğe’’ karşı duruşuyla da ilkeli bir demokrat olduğunu ortaya koymuştur.

Afrikanın kara talihini yenerek beyazların da desteğiyle siyahları iktidara taşıdı. Bu nehirlerin tersine akması kadar olanaksız bir şeydi. Ama o  inandığı davaya herkesi de inandırmasını bildi.  Kendisini terörist listelerine alanları bile mahcup etti. Afrika ve dünyanın  mazlum halkları ondan çok şey öğrendi.

             Dünya ezilen halkları ve Kürt halkı seni unutmayacaktır. Seni yüreklerimizde ve beynimizde  yaşatacağımız sonsuzluğa uğurluyoruz. Gittiğin yerde yalnız olmayacaksın; sevdiklerinle ve sevdiklerimizle sonsuzda yaşayacaksın.

Milyonlar senin yasında yüreklerinin bayraklarını yarıya indirdi. Kendi içlerinden çıkan ötekileştirilen birinin,  milyonların gönüllerini  nasıl fethettiğini görmenin gururuyla seni yolcu ediyor.  GÜLE   GÜLE   TATA  MADİBA…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şahin DOĞAN Arşivi
SON YAZILAR