Yaz ortasında kuraklık yaşanacak!

Yaz ortasında kuraklık yaşanacak!
Yenişehir çiftçisini bekleyen kuraklık tehlikesine dikkat çeken Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yetkilileri uyardı!

Son yıllarda yağışların azalmasından kaynaklı barajlardaki su miktarının azalması tarımsal sulamanın yapıldığı alanlarda kuraklık tehlikesinin baş göstermesine neden oldu.

Yenişehir çiftçisi sezon ortasında susuz kalacak!

Yarım asırlık Deve Geçidi Barajındaki su miktarında yaşanan azalmaya dikkat çeken İskenderoğlu, barajda tarımsal sulama için kullanılacak su miktarının 30 milyon metreküp olduğunu belirterek,“ Yenişehir ilçemizin ihtiyacı olan su miktarı nereden bakarsanız 50 milyon metreküpten az değildir. Yani, şuan barajda kalan su miktarı bizim ihtiyacımızı karşılayamamaktadır. Bu da demektir ki Yenişehir çiftçisi sezon ortasında susuz kalacaktır. Susuzluğun yaşandığı bir yerde de çiftçinin mahsulü kurur, telef olur ve verimlilik büyük oranda düşer” dedi.

Yarın çok geç olabilir!

Yenişehir çiftçisini yaz ortasında bekleyen kuraklık tehlikesi konusunda yetkililere uyarıda bulunan İskenderoğlu, “Sayın İl Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nun tarıma verdiği önemi bildiğimden özellikle Sayın Valimiz başta olmak üzere ilgili yetkili tüm kurumlara seslenmek istiyorum. Eğer gerekli önlem zamanında alınmazsa Yenişehir’deki çiftçilerimizin sezon ortasında 58 bin dönüm içinde yaklaşık olarak 30 bin dönüme yakın bir alandaki Mısır ve Pamuğu telef olacak. Bu kentte bulunan ve milli servetin korunması noktasında duyarlılık, sorumluluk taşıyan tüm kesimlere sesleniyorum, geç olmadan hep birlikte buna bir önlem alalım. Bu durum çaresiz değil. Dicle Barajından su aktarımı sayesinde bu tehlike bertaraf edilebilir. Bunun için tüm tesisat hazır, her şey bir butona basmaya bakar.” şeklinde konuştu

Bu yılki yağışlarda geçen yıllara göre yüzde 84 azalma var

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Yenişehir çiftçisini bekleyen kuraklık tehlikesine dikkat çekti.

Bu yılki yağışların geçen yıllara göre yüzde 84 azaldığını belirten İskenederoğlu, “Meteoroloji Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre 2017’nin sonu ve 2018’in başı itibariyle diğer yıllara göre yüzde 84 yağış azlığı yaşandığı belirtiliyor. Dolayısıyla bu yağış azlığının bir sonucu olarak da barajlarımızdaki doluluk oranı da çok çok azadır. Geçtiğimiz yılda mevsimin kurak geçtiği hepimizin malumu” diye konuştu.

Yarım asırlık baraj ve kapasitesi düşmüş

Yenişehir ilçesindeki tarımsal sulamaya hizmet veren Deve Geçidi Barajının kapasitesine ilişkin bilgileri paylaşan İskenderoğlu, şöyle konuştu: Yenişehir ilçemizde tarımsal sulamayı besleyen Deve Geçidi Barajında da doluluk oranı açısından tablo içler acısı bir haldedir. Bu barajın 1968 yılında inşaatına başlanmış ve 1972 yılında da tarımsal sulamaya açılmıştır. Deve Geçidi Barajının hizmet kapasitesi yaklaşık olarak 5 bin 850 hektar, yani 58 bin 500 dönüm bir alana tekabül ediyor. Ağırlıklı olarak Pamuk, Mısır ve Buğday alanlarının sulanmasına hizmet veriyor. Bu barajın bünyesinde Deve Geçidi Sulama Birliği mevcut olup, Yenişehir ilçemizin yüzde 90’ına hizmet sunuyor. Deve Geçidi Barajı 46 yıldır hizmet vermesinden dolayı barajın ortasında dolma meydana gelmiştir. Siverek, Çermik, Çüngüş, Ergani ilçeleri tarafından sularla birlikte gelen kaya parçaları, toprak birikintileri ile birlikte Barajın bir bölümünde dolgu oluşmuş. Normal koşullarda 210 milyon metreküp su tutma kapasitesi olan barajımız söz konusu bu dolgudan dolayı yaklaşık 190 milyon metreküpe düşmüştür.”

20 milyon metreküp suya ihtiyacımız var!

Son yıllarda bölgemizdeki yağış kapasitesinde yaşanan düşüşten dolayı Baraj suyunda yıldan yıla bir azalma gözlendiğine işaret eden İskenderroğlu,  “Şuan itibariyle Deve Geçidi Barajında bulunan su miktarı 67 milyon metreküptür. Tabii bu suyun da tamamı tarımsal sulama için kullanılmamaktadır. Çünkü barajda bulunan suyun yaklaşık 10 milyon metreküpü ölü sudur ve barajda bulunan canlıların yaşaması için gerekli olan su miktarıdır. Bu sudan yaklaşık 20 milyon metreküp civarında da sıcaklıklardan dolayı buharlaşma meydana geliyor. DSİ ve Sulama Birliğinden aldığımız verilere göre 67 milyon olan barajdaki su miktarından geriye yaklaşık 35 milyon metreküp bir su bulunmaktadır. Son bir haftada Buğday sulanması için barajdan su bırakıldığını da göz önünde bulundurursak bu suyun daha da azaldığını söyleyebiliriz. Şuan itibariyle Deve Geçidi Barajında kullanabileceğimiz maksimum su miktarı 30 milyon metreküp civarındadır. Fakat Yenişehir ilçemizin ihtiyacı olan su miktarı nereden bakarsanız 50 milyon metreküpten az değildir. Yani, şuan barajda kalan su miktarı bizim ihtiyacımızı karşılayamamaktadır. Bu da demektir ki Yenişehir çiftçisi sezon ortasında susuz kalacaktır. Susuzluğun yaşandığı bir yerde de çiftçinin mahsulü kurur, telef olur ve verimlilik büyük oranda düşer” dedi.

Çözüm: Dicle Barajından yapılacak olan su aktarımı

 

Yenişehir çiftçisini yaz ortasında bekleyen kuraklık konusunda yetkililere seslenen İskenderoğlu, “Sayın İl Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nun tarıma verdiği önemi bildiğimden özellikle Sayın Valimiz başta olmak üzere ilgili yetkili tüm kurumlara seslenmek istiyorum. Eğer gerekli önlem zamanında alınmazsa Yenişehir’deki çiftçilerimiz sezon ortasında 58 bin dönüm içinde yaklaşık olarak 30 bin dönüme yakın bir alandaki Mısır ve Pamuk telef olacak. Önlem alınmazsa ileride yaşanabilecek sorunların vahim sonuçları konusunda tüm yetkilileri şimdiden uyarıyorum. Bu kentte bulunan ve milli servetin korunması noktasında duyarlılık, sorumluluk taşıyan tüm kesimlere sesleniyorum, geç olmadan hep birlikte buna bir önlem alalım. Bu durum çaresiz değil. Dicle Barajından su aktarımı sayesinde bu tehlike bertaraf edilebilir. Bunun için tüm tesisat hazır, her şey bir butona basmaya bakar. Fakat bu aktarımın da illaki bir maliyeti var ve çiftçiler bu maliyeti karşılayabilecek durumda değil. Üreticilerimiz hâlihazırda zaten Sulama Birliğinde olan borçlarını ödeyemiyor. Buna bir de Dicle Barajından su aktarımının maliyeti eklenirse üreticimiz bu yükün altından kalkamaz. Yani, ek maliyetin üstüne bir başka ek maliyet çiftçiye eziyet olur” şeklinde konuştu.

Yarın çok geç olacak: Kuraklık kapıda!

Deve Geçidi Barajından Ergani ovasına su verilemesinden dolayı baraj suyunda ciddi azalma meydana geldiğini belirten İskenderoğlu, şunları ifade etti: “Aslında Deve Geçidi Barajından P7 denilen kola 2016/ 2017 yılında aktarılan suyun Dicle Barajından tekrar bizim barajımıza aktarılmasını istiyoruz. P7, nedir; Deve Geçidi Barajına konan devasa motor pompalardır. Yani, bu sistemle buradan Ergani Ovasına su aktarılıyor. Yani, DSİ’nin kendisi bizim suyumuzu Ergani Ovası için kullanıyor. Tabii ki Ergani Ovasına da su verilsin ama Barajdaki su yeterli olsun nereye istiyorlarsa oraya versinler. Şuan mağdur olan Yenişehir çiftçisidir. Buradan tekrar ilimizdeki yetkililere, siyasetçilere, milletvekillerine sesleniyorum; Ağustos ayından sonra Yenişehir çiftçisi için tehlike çanları çalıyor. Eğer Dicle Barajından Deve Geçidi Barajına su aktarılmazsa Ağustos ayında Yenişehir çiftçileri çok ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca şunu da üzerine basa basa vurgulamak istiyorum; söz konusu bu aktarım bugün yapıldı yapıldı, aksi taktirde yarın çok geç olacak. Ağustos ayı gelip çattığında bu katarım şansı da olmayacak. Şuan Dicle Barajında sulama yapılmıyor. Bugünlerde başlayacak olan ve yaklaşık yirmi gün sürecek olan bir su aktarımı ile bu sorun çözülebilir.  Yani, Dicle Barajından Deve Geçidi Barajına yirmi yirmi beş milyon metreküp bir su aktarılmazsa Yaz ortasında bir kuraklık yaşanacak ve bunun da faturası hem çiftçimize çıkacak hem de büyük bir milli servet ziyan olacak.”

Kanallarda 50 yıldır bakım onarım yok

Yarım asırlık barajda meydana gelen tahribatlara dikkat çeken İskenderoğlu, son olarak şunları söyledi: “Ayrıca şu hususu da vurgulamakta fayda var Deve Geçidi Barajının yaklaşık yarım asırlık bir hizmet süresi var ve bu baraj bunca yıldır hiçbir tadilat, bakım, onarım görmemiş. Sulama yapılan ana kanallar olsun yavru kanallar olsun birçok yerinde tahribata uğramış. Sulama kanallarındaki bu ciddi tahribat ve yıpranmadan dolayı azımsanmayacak oranda bir su kaybı da söz konusudur. Yani, tarımsal alanlara varmadan daha suyun bir kısmı ziyan oluyor. Zaten bu sorun olmasa şuan barajda bulunan su dahi hemen hemen yetebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.