Yeni Kimlikler Yarından İtibaren Dağıtılmaya Başlanacak

Yeni Kimlikler Yarından İtibaren Dağıtılmaya Başlanacak
Çipli yeni kimlik kartlarını alabilmek için başvurular ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacak. Başvuru için internet ya da çağrı merkezi üzerinden randevu alınacak.

 

PIN kodlu yeni kimlikler pazartesi günü dağıtılmaya başlanacak. Mevcut nüfus cüzdanını kimlik kartıyla değiştirmek isteyen vatandaşlar, başvurularını ilçe nüfus müdürlüklerine giderek yapabilecek. Vatandaşlar, başvuru işlemleri için internet ya da çağrı merkezi üzerinden önceden randevu alabilecek.

PİLOT İL KIRIKKALE

Çipli yeni kimlik kartlarının dağıtımı 14 Mart Pazartesi pilot il seçilen Kırıkkale'de başlayacak. Kırıkkale'de başlayacak pilot uygulama, sistemin işleyişi açısından belirleyici olacak. Uygulama öncesi elektronik kimlik kartların basılacağı yüksek güvenlikli merkezi ve yeni kimlik kartlarının üretim süreçlerini görüntülendi.

Yeni kimliklerde vatandaşın kimlik sahibi olduğunu doğrulaması için PIN kodu sistemi uygulanacak. Kimlik kartlarının kişiselleştirme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün bulunduğu kampüste bu amaç için inşa edilen Kişiselleştirme Merkezinde gerçekleştirilecek.

YENİ KİMLİK KARTINI ALABİLMEK İÇİN NELER YAPILACAK?

* Mevcut nüfus cüzdanını kimlik kartıyla değiştirmek isteyen vatandaşlar, başvurularını ilçe nüfus müdürlüklerine giderek yapabilecek.

* Vatandaşlar, başvuru işlemleri için internet ya da çağrı merkezi üzerinden önceden randevu alabilecek.

* Vatandaşların başvuru sırasında yanlarında biyometrik fotoğraf getirmeleri yeterli olacak.

Biyometrik fotoğrafın sahip olması gereken özellikler konusunda ülke genelinde tüm fotoğrafçılar bilgilendirildi. Fotoğrafın sahip olması gereken özellikler konusunda Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünün internet sayfası üzerinden de bilgiye ulaşılabilecek.

VATANDAŞ ODAKLI YENİ KONSEPT

Başvuru sırasında görevli memur, vatandaşı, kimlik kartlarının değişimi sürecine yönelik olarak yeniden tasarlanan konseptte karşılayacak. Yeni konseptte banko sisteminin yerini alan masa sisteminde vatandaşla iletişim kuracak görevliler, vatandaşın TC Kimlik Numarası'nı dikkate alarak sistemde gerekli işlemleri ve doğrulamaları yapacak.

Masa sisteminin tercih edilmesiyle vatandaşın işlemlerini rahat bir ortamda yapması amaçlanıyor. Bu şekilde, görevli ile vatandaş arasında daha sağlıklı bir iletişim ortamının yaratılması öngörülüyor. Başvuru sırasındaki tüm işlemler ekrandan vatandaşa da izletilecek. Başvuru sırasında kişinin fotoğrafı taranarak sisteme kaydedilecek ve kullanım için onayı istenecek. Biyometrik veriler kişiye göre kolayca ayarlanan ekipmanlar aracılığıyla alınacak.

ONAYLADIĞI KİŞİYE DE TESLİM EDİLEBİLECEK

Vatandaşlar, alınan önlemler ve sistem tercihleriyle nüfus müdürlüklerinde kısa sürede başvurularını tamamlayabilecek. Başvuru sırasında kişiye pin zarfı verilecek. Zarf içerisinde kartla birlikte kullanılacak pin ve puk bilgileri yer alacak. Biyometrik verilerin alınması ve pin zarfının verilmesiyle vatandaşların nüfus müdürlüğündeki işi bitecek. Kimlik kartı, vatandaşlara başvuru sırasında bildirdiği adres aracılığıyla ulaştırılacak ve kart kişinin kendisine veya onayladığı kişilere teslim edilebilecek.

PAZARTESİ BAŞLIYOR

Verilere yüksek koruma Başvuru sırasında kişisel veriler şablon olarak alınacak. Verilerin imaj olarak alınıp çoğaltılması söz konusu olmayacak. Kişinin biyometrik verisi resim olarak değil, sayı kümesi olarak saklanacak. Veriler sayısal kümelere dönüştürüldüğü için başka amaçlar için kullanılamayacak. Herhangi bir sayı kümesinin kime ait olduğu bilgisi kriptolu olarak tutulduğundan, kişisel bilgilere ulaşılması mümkün olmayacak. Bilgiler ayrıca güvenli haberleşme sisteminin sürekli ürettiği şifrelerle saklanacak.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü hali hazırda bütün vatandaşların adrese dayalı nüfus kayıtlarını tuttuğu ve yüksek bir veri transfer kapasitesine sahip olduğu için sistemin işleyişinde sorun öngörülmüyor. Buna ilaveten kimlik kartlarına geçiş sürecine yönelik çalışmalarla bu kapasite daha verimli hale getirildi ve artırıldı. Sistemin performansı yapılan simülasyonlarla test edildi. Kurumun bu alandaki tecrübesi de dikkate alındığında geçiş sürecinin başarıyla yönetilmesi bekleniyor. Tüm bunların yanında 14 Mart'ta Kırıkkale'de başlayacak pilot uygulama, sistemin işleyişi açısından belirleyici olacak.

UNUTKANLAR İÇİN ŞİFRE ÇÖZÜMÜ

Çipli kimlik kartlarının dağıtımına yönelik çalışmalar kapsamında ilçe nüfus müdürlüklerine şifre ve doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilebileceği kiosklar konuldu. Kiosklardan vatandaşlar kendilerine başvuru sırasında verilen pinler ile işlem yapabilecek. Dileyenler buradan pin ve puk bilgilerini değiştirebilecek. Kiosklar pin numarasını unutanlara da hizmet verecek. Pin numarasını unutanlar biyometrik verileriyle doğrulama yaparak yeni pin numarası belirleyebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.