Saffet  Azbay

Saffet Azbay

 “Yeni MHK’nın İşi Zor”

 “Yeni MHK’nın İşi Zor”

Ülke futbolu kadar ülke futbolunun ayrılmaz bir parçası olan hakemlik de zor bir dönemden geçiyor. Bir bütün olarak ele aldığımızda bu kadar kaos ve bunalımın içinde hakemliğin payını almaması düşünülemez zaten. Türkiye Futbol Federasyonu’nun “hakemliği profesyonel bir meslek haline getireceğiz”  söylemi vardı. Bu söylem sadece ekonomik anlamda hayata geçirildi,iyi hakem yetiştirme anlamında sınıfta kalındı maalesef. Evet hakemler bugün ekonomik olarak eskiye göre çok iyi durumda,iyi kazanıyorlar ama yeterlilik konusunda standardın çok altındalar. Hemen her ligde futboldan çok hakem kararları konuşuluyor.”Hakem de insandır,hata yapar “  söyleminin çok dışındayız. Bir bütün olarak incelediğimizde hataların sıradan hakem hatalarından ziyade hakemlerin yetersizi,yeteneksiz ve eğitimden uzak olduğunu görüyoruz.

Bunun en büyük nedeni her alanda karşımıza çıktığı gibi bu kadar kritik olan hakemlikte de liyakatın esas alınmamasıdır. “Sahada ve sahnede torpil olmaz” diye biliyorduk ,ne yazık ki sahaya da torpili,adam kayırmayı bulaştırdık. Öyle şeyler söyleniyor ki insanın aklı şaşıyor. Ve yeteneği olmayan ,yeterliliği tartışılan bu insanlar zorla hakem yaptırılınca bunun bedelini sahada emekleri gasp edilen,heba edilen takımlar,camialar ödüyor. Çare olarak teknolojiyi gördük,VAR’ı getirdik ama VAR’da da nihayetinde hakemler karar mekanizması olunca ortaya yeni skandallar çıktı. Esas olan teknolojiden önce iyi insan yetiştirmek olduğunu bir kenara bıraktığımız için bu işin içinden çıkamadık,yeni sorunlar yarattı. Daha doğrusu futbolun ve hakemlerin yönetiminden sorumlu olanlar VAR’la b eraber yeni sorunlar yarattı,var olan güvensizlik iyice artmış oldu.

Süper Lig ve 1.Lig’de maçların tamamı yayınlandığı için herkes her şeyi görüyor,kralın çıplak olduğu gerçeği saklanamıyor. Siz gelin bir de alt liglere bakın. 2.Lig,3.Lig ve BAL’da görev yapan hakemler tam bir facia. Acı ama gerçek;sokaktaki sıradan insanların bildiği kural bilgisinden beyhude olan hakemler var. Öyle hatalar yapılıyor,öyle kararlar veriliyor,öyle mağduriyetler yaratılıyor ki insan ülke hakemliği,ülke futbolu ve takımların emekleri adına kahroluyor.

Yusuf Namoğlu MHK’sinin işlerin bu noktaya gelmesinde çok büyük vebali var. İki dönem önce görevde olduklarında kaos yaratmışlardı. Maalesef yine kaos yarattılar ve geride bir enkaz bırakıp gittiler.                 Bunların acısını bir süre daha ülke futbolu çekecek gibi. Bu açıdan yeni MHK’nın işi hiç de kolay değil. Çok iyi çalışmaları lazım. Hakemlikte yeniden liyakatın esas alınması lazım. Futbol oynamış isimlere hakemlik yolunu açacaksın. En kötüsü futbolu bilen  isimler olacak. Her eğitimi her insana uygulayamazsınız,bunun için o kişinin bu eğitimi alacak seviyesi olacak. Öyle her meslek grubundan liyakat olmadan sırf torpili var,arkasında bilmem kimler var diyerek herkesi hakem yaparsanız bu iş olmaz.

14 yılı Süper Lig ve uluslar arası maçlar olmak üzere 20 yıl profesyonel hakemlik yapan,aynı zamanda eğitimci olan ve iyi bir futbol bilgisine sahip olan Nihat Mızrak’ın yeni MHK’da görev yapacak olması Diyarbakır ve bölge için bir şanstır. Takımlar tabi ki mağdur olmasın hakem hatalarıyla ancak benim için esas önemli olay bölgede bitmiş olan hakemliğin Nihat hocanın etkisiyle ve uygulamalarıyla yeniden ayağa kaldırılarak iyi hakemler yetiştirilmesidir. Asıl başarı bu olacaktır diye düşünüyorum v e bekliyorum.

Saffet Azbay

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saffet Azbay Arşivi
SON YAZILAR