"Yeni Türkiye Çalıştayı"

"Yeni Türkiye Çalıştayı"
Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, "Türkiye'nin temel dış politikasında anahtar iş; Türkiye'nin Avrupa Birliği yoluna devam etmesidir.

 

-  Avrupa Birliğine girmiş bir Türkiye, İslam dünyası için bir değer olur." dedi.

Diyarbakır'da İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği (AYBİR) ile Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından DÜ Kongre Merkezi'nde, "Yeni Türkiye, Yeni Ortadoğu ve Yeni Dünya Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Yıldız, Arakan bölgesinin tüm insanlık için artık tahammül edilemez bir duruma geldiğini, Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi ile bu konunun tartışılacağını söyledi.

Yıldız, çok yönlü dış politikada, bölge ve stratejik büyük güçler ihmal edilmeden, ekonomik gelişmeler takip edilerek, yakın çevrede var olan anlaşmazlıkların çatışmaya dönüşmesine mani olunması gerektiğini vurguladı. 

Son 25 yılın dünyada birçok ülke ve bölgeye yaradığına işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Savunma harcamaları azaldı. Avrupa Birliğindeki ülke sayısı 15'den 28'e çıktı. Balkanların neredeyse tamamı birliğe üye oldu. Ancak Ortadoğu'ya yaramadı. Uluslararası ilişkiler ve diplomasi ezbere ve yatarak olmuyor. Ülkenizin çıkarlarını koruyacaksınız, her zaman hazırlıklı olacaksınız. Bu hazırlık ise bilimden ve ilimden geçiyor. Birçok ihtilaf ve anlaşmazlık İslam ülkeleri ve Ortadoğu bölgesinde silahlı çatışmaya dönüşmüş durumda. Türkiye olarak bu ihtilaflardan sadece göçmen ve mülteciler ile etkilenmiyoruz. Terör tehdidiyle, sınırlarımıza düşen roketlerle ve askerimizin müdahale etmesi şeklinde etkileniyoruz. Bu durum bölge ve bizim için bir yük."

- "Türkiye Ortadoğu ve İslam ülkeleriyle ilişkisini kesemez"

Suriye'deki olumsuzlukların sadece maddi yıkıma neden olmadığına dikkati çeken Yıldız, gezdiği Suriye'de gördüklerinden dolayı içinin acıdığını ifade etti.(AA)

.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.