Yenişehir’in tek sorunu trafik!

Yenişehir’in tek sorunu trafik!
Mahalle mahalle ve semt semt gezerek halkın, esnafın yaşadıklarını, taleplerini kamuoyuna aktaran arkadaşlarımız bu kez Diyarbakır’ın kalbi durumundaki Yenişehir’deydi.

İlçede en önemli ve ortak şikayet konusu olarak neredeyse her tarafın açık otopark (!) haline getirildiği trafik sorunu olarak dikkat çekiyor. Mahalle muhtarından esnafına kadar herkes bu konuda dertli, yetkililerden bu konuda çözüm üretilmesini istiyorlar.

Kentin ana damarı Yenişehir

Halkın sesi, gözü, kulağı olan Tigris Haber, Diyarbakır’ın muhtelif semt ve bölgelerinde yaşanan can alıcı sorunları gündeme taşımaya devam ediyor. Bölge halkının dert yakındığı sorunlara dokunan, yaşadıklarının kamuoyu ile paylaşılmasına tercüman olan ekiplerimiz bu kez kentin ana damarı olarak kabul edilen Yenişehir’i gündemine aldı. Ankara’nın Taksimi, İstanbul’un Kızılay meydanı nasıl herkesin uğrak yeri ise; Diyarbakır’ın Yenişehir’i de aynı işlevi görüyor.

En fazla şikayet konusu trafik

Bürokrasinin, kamu kurumlarının, mağazaların, kafelerin, kuaförlerin, kahvelerin, kırtasiyelerin, lokantaların bulunduğu kentin en işlek yerlerinden olan Yenişehir’in yaşadığı sorunların başında trafik geliyor. Hemen her sokakta açık otoparkları (!) andıran şekilde kümelenen ve gelişigüzel şekilde park edilen araçlar olumsuz bir görüntü oluşturuyor. Yolları bu şekilde trafiğe kapatan araç yoğunluğu, kimi yerlerde vatandaşların yaya geçitlerini kapatacak kadar can sıkıcı hal alıyor.

26 yıllık muhtarın trafik tepkisi

26 yıldır kuaför işletmecisi olan, aynı zamanda 2004’ten beri Yenişehir mahalle muhtarlığı ve Diyarbakır Muhtarlar Derneği başkanlığı görevini yürüten Mehmet Demir; yardımsever, güler yüzlü, sorunlara akılcı yöntemlerle yaklaşıyor. Muhtar Demir, bilhassa mesai bitimleri ve okul çıkış saatlerinde trafiğin inanılmaz derecede çekilmez olduğunu, bu yüzden 3-5 dakikalık sürenin bazen 1 saati bulduğunu dile getirdi. Trafik sorunun aynı zaman da gürültü kirliliğine de neden olduğuna dikkat çeken muhtar bu sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istedi.

Her köşe başında kuaför ve kırtasiye

Mahallede her iki adımda bir kuaförlerin, kahvehanelerin, kırtasiyelerin göze çapmasına ilişkin ise  Muhtar Demir, bundan kendilerinin de rahatsız olduğunu, bu durumun esnaf anlayışı ile bağdaşmadığını ifade etti. Demir, “Yenişehir denince herkesin aklına gezmek, alışveriş yapmak ve ihtiyacını karşılamak geliyor bu durum tüketici için değil de esnaf için sıkıntı. Esnafın işini etkiliyor elbette. Fakat örneğin belediye; berberleri ruhsatı var mı? Yok mu? Acaba diye denetliyor mu? DESOB’a kayıtları yapılmış mı? “ diyerek bu konuda yetkililerin el atmasını istediğini dile getirdi.

‘Vali beyin tutumu herkese örnek olmalı’

Vali Hasan Basri Güzeloğlu’ndan son derece memnun olduğunu da ifade eden Demir, aynı duyarlı davranışları tüm kent yöneticilerinden beklediklerinin altını çizdi. Demir,”Sayın valimiz tüm sorunlarımızı dikkatle dinleyerek, tüm muhtarların isteklerinin birebir olmasa da yüzde 90 çözüme kavuşturuyor. Muhtarlar olarak bizimle bir araya geldi ve bundan sonra tüm sorunların çözümü için bize yardımcı olacağını dile getirdi” dedi. Üniversite mezunu olan Demir, ayrıca tüm mahalleler arasında en sorunsuz muhtar unvanının da kendisinde olduğunu söyledi.

‘Dönerci çok ama şikayetçi değiliz’

 

her-taraf-acik-otopark-gibi-(!)-(10)-k.jpg

 

Mahallede 10 yıldır döner ustası olarak çalışan Orhan Toprak; büyük emekle, sabırla dönerini çevirirken bu işi yapmanın verdiği şevkle, döner ateşinin verdiği ısı ile ısınmaya çalışırken bu semtte olmaktan keyif aldığını, muhtar sayesinde hiçbir sıkıntı çekmediklerini dile getirdi. Toprak,”Burada bir çok dönerci dükkanı mevcut. Herkes rızkının peşinde. Açıkçası sektörde bu kadar çok işletme olmasından hiç de etkilenmiyoruz çünkü her elin tadı başka. Müşteri kimi beğeniyorsa, damak tadı neyi seviyorsa oradan yer içer elbette ki” dedi. Toprak, yakındığı tek şeyin  yaz tatilinde işlerin kışa oranla daha düşük olmasını dile getirdi.

‘İnternet bizim işimizi kötü hale getirdi’

1 yıllık kırtasiyeci olan Salih Öcal ise satışların bir hayli düşük olmasından dert yandı. Kırtasiyeciliğin sezonluk iş olduğunu dile getiren Öcal,”Yenişehir denilince akla ilk gelen şey kırtasiyelerdir. Bir vatandaş kırtasiye anlamında burayı tercih eder fakat bizim işimizin  zorlu yanı sezonluk olması. Senede bir işlerimiz açılır. Halk; Kitaptı, silgiydi ihtiyacını giderir ve biter. Artık sosyal medya ve  internet revaçta. Herkes bilgiye çabuk eriştiği için işlerimizin gidişatı kötü” dedi.

‘Belediye başkanını halkın arasında görmek istiyoruz’

Kapkaç olaylarının pek nadir görül görüldüğü mahallede vatandaş park sorunundan veryansın etti. Gelişigüzel okulların önüne park edilen araçlardan vatandaşlar bir hayli dertli. Uzun yıllardır mahallede çikolata dükkanı işleten Bahattin İsmailoğuları dükkanın hemen yanına park edilen araçlardan şikayetçi. “Bu görüntü nedir? Aslında burası nedir? Tüm araçlar gelişigüzel park edilmiş, bu nasıl bir görüntü kirliliğidir. Yıllardır burası böyle, daha evvel baz istasyonu olacak dediler ama millet şikayetçi olunca ondan da vazgeçildi. Araçların çokluğu kazalara da davetiye çıkartıyor. Yenişehir Belediye Başkanını göreve geldiğinden bu yana hiç burada görmedik, gelsin esnafı ziyaret etsin sorunlarını çözsün. “dedi.

‘Trafik gürültüsü bizi çok rahatsız ediyor’

Mahallede öğrenci olan üç bayan arkadaş; koyu sohbet ederlerken, mahalledeki trafik gürültüden yakınmaları objektiflerimize yansıdı.  18 yıldır Yenişehir mahallesinde ikamet eden Zelal G. “ Mahallemizi çok seviyoruz her yere yakın, her şeye istediğimiz an ulaşabiliyoruz ama artık burası çok kalabalık. Hal böyle olunca da trafik çok sıkıntı. Bu sıkıntılar beraberinde kazaları da arttırıyor yetkililerin buna bir çözüm üretmesini bekliyoruz” dedi.

‘İşsizlerin kahvehanesi değiliz ama işler iyi değil’

 

her-taraf-acik-otopark-gibi-(!)-(30).jpg

17 yıldır kahve işletmeci olan Mehmet Akman da işlerinin kötüye gittiğini, insanlarda  para olmadığını ifade ederken, diğer alanlardaki sorunların kendilerini de etkilediğini ifade etti. “Kıraathaneler genelde işsizlerin, çalışmayanların gittiği yer olarak biliniyor ancak bizde böyle değil. Buraya hep elit kesim geliyor. İş adamları, müteahhitler, avukatlar Ama artık müteahhitler pek gelmiyor; onlar devletten paralarını alamayınca para döngüsü dönmediği için bu bize de yansıyor. Yaşadığımız diğer büyük sıkıntısı maalesef trafik; çift  yönlü araçlar park edilmiş vaziyette,en azından tek yönlü yol olsa keşke” diyen Akman ayrıca mahallede; sokak aralarına güvenlik kameralarının  yerleştirmesinin  daha güvenilir hale geleceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.