Yerel marketler, yerele karşı!

Yerel marketler, yerele karşı!
Diyarbakır’da faaliyet gösteren Migros, Şok ve CarrefourSA gibi ulusal marketler gazete satarken, yerel olan Tezgel ve Armina gibi marketler ise gazete satmama kararı aldı.

 

 Bu durum hem yerel basının hem de halkın tepkisine neden oldu.

 

Yerel basına karşı düşmanlık mı?

Diyarbakır’da faaliyet gösteren yerel marketlerin yerel basına karşı olan olumsuz tutumu ve uygulamaları tepki çekiyor. Son dönemlerde giderek artan bu olumsuz durum “yerel basına düşmanlık” olarak yorumlanıyor. Migros, Şok ve CarefourSA başta olmak üzere hem dünyada hem Türkiye’de önemli bir konuma sahip olan büyük ve ulusal marketlerde ulusal gazetelerin yer aldığı reyonlar bulunurken, bu sayede vatandaşlar istedikleri gazeteleri alma imkanına sahip oluyor.

Ulusal marketlerden ders alın

Bu konularda daha hassas ve teşvik edici olması gereken yerel marketler ise tam tersi bir tutum takınarak halkın yerel basınına darbe vuruyor, vatandaşların haber alma ve kendi kenti ile ilgili sorunları öğrenme hakkını engelliyor. Gazetede reyonu bulundurmayan ve gazete satmayan yerel marketlerin bu tutumu yapılan tüm girişimlere rağmen değişmiyor. Her hangi bir yerel markete giden vatandaş istediği gazeteleri bulamayınca hayal kırıklığına uğruyor. Yerel marketlerin gazete reyonu bulundurmama ve satmama gerekçesi inandırıcı ve tatmin edici bulunulmazken, bu hem halktan hem yerel basından tepki var.

‘Bu ilkel uygulama son bulmalı’

Yerel marketlerin bu garip ve tepki çeken uygulaması,”Yerel marketler, her fırsatta halkın ulusal marketlere rağbet göstermesinden dert yakınıyor. Ancak kendileri yerel basına bir nevi ambargo uygulayarak kendileriyle çelişiyor. Gazete reyonu bulunmamasının, gazete satılmamasının hiçbir mantıklı gerekçesi yok. Dünya ve ülke çapında tanınan dev markalar olan ulusal marketler hiçbir zorluk çıkarmadan gazete reyonu bulundurarak gazeteleri halkla buluştururken yerel marketlerin tavrı ilkelliktir. Halkın ulusal marketlere rağbetinden şikayet edeceklerine kendilerine baksınlar, kendilerine çeki düzen versinler. Siz halka değer vermezken ve haber alma hakkına engel olurken kimseye sitem etmeye hakkınız yok. Bu haksız ve kabul edilemez olan uygulama bir an önce son bulmalı, yerel marketlerde yerel gazetelerin satışına imkan tanınmalıdır” eleştirisi yapılıyor.

 

Dilek AKİN/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.