Yıkık Kilise’de 100. Yıl anması…

Yıkık Kilise’de 100. Yıl anması…
HDP Lideri Demirtaş, Diyarbakır’da Ermeniler için Fatiha okuttu

İlyas AKENGİN

Halkların Demokrasi Partisi(HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da düzenlenen Ermeni ve Süryani kurbanları anma programında o dönem ölen Ermeniler için Fatiha okuttu. Anmada konuşan Demirtaş, bu konuda hükümeti eleştirdi. Demirtaş, “Yeri geldiğinde ittihat ve terakkiye söylemediğiniz laf kalmıyor, yeri geldiğinde ittihat ve terakki anlayışının bu topraklara zulüm getirdiğini söylüyorsunuz ama her ne hikmetse mesele Ermeni meselesine geldiğinde Enver’den daha Enverci, Talat’tan daha Talatçı olabiliyorsunuz, hayretle karşılıyoruz” dedi.

Diyarbakır’da 1915 olayları nedeniyle Sur ilçesindeki Surp Sarkis Kilise’sinin önünde anma programı düzenlendi. Mardinkapı semtinde bir araya gelen kalabalık grup, kilisenin önüne kadar yürüdükten sonra anmaya katıldı. Programda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 100 yıl önce bu topraklarda yaşanan insanlık tarihinin en büyük trajedisinin Ermeni soykırımının anmasında olduklarını belirtti.

“DAHA TAZİYESİNİ KURMAMIŞ BİR HALK VAR ORTADA”

Demirtaş, “Öyle sanıyorum ki soykırım mıydı değil miydi tarifi nasıl yapmamız gerekir diasporanın amacı nedir ne değildir bütün bu tartışmaların ve bütün bu laf dağılmalarının arasından en fazla gözden kaçırdığımız bir husus var. Daha yasını tutmamış bir halk var ortada. Bırakın nasıl tanımlanması gerektiğin tartışmasını önce birlikte yas tutmayı öğrenin. Çünkü 100 yıldır bu acıyla yaşayan ve taziyesini kuramamış daha acısını ortaklaştıramamış bir halka ölünün yerdeki cenazenin nasıl öldüğü nasıl öldürüldüğü tartışmasını dayatmak çok acı bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

sell11.jpg

Bu durumun kültürlerine ve bu topraklara yakışmadığını anlatan Demirtaş, “Gönül isterdi bugün Türkiye’nin bütün şehirlerinde el ele yürek yüreğe tutmuş omuz omuza tutuşmuş Edirne’den Ardahan’dan Trabzon’dan Antalya, İzmir ve Hakkari’ye kadar… hep birlikte alanlarda yas tutabilseydik. Soykırım mı değil mi tartışmasını siyasetin sığ sularına terk ederek önce yerdeki cenazeyi kaldırabilseydik keşke bunu başarabilseydik. 100 yıldır ittihat terakki siyasetini o dönemki anlaşın bu topraklara mal ettiği bu onursuzluğu omuzumuza yıkmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

“MERAK EDİYORUM HÜKÜMET İTTİHAT VE TERAKKİNİN BAŞKA HANGİ FAALİYETİNİ ÜSTLENİYOR”

“Özellikle hükümet ve diğer muhalefet üyelerinin merak ediyorum, siz ittihat ve terakkinin başka hangi faaliyetlerini üstleniyorsunuz ki şu Ermeni meselesindeki zulmün toplumun omuzuna yük olarak atıyorsunuz.” diye soran Demirtaş hükümeti sert dille eleştirdi. Demirtaş şöyle devam etti: “ Yeri geldiğinde ittihat ve terakkiye söylemediğiniz laf kalmıyor, yeri geldiğinde ittihat ve terakki anlayışının bu topraklara zulüm getirdiğini söylüyorsunuz ama her ne hikmetse mesele Enver’den daha Enverci, Talat’tan daha Talatçı olabiliyorsunuz, hayretle karşılıyoruz. Bakın Enfal ve Halepçe katliamını Araplar yaptı demiyor hiç kimse Saddam yaptı diyorlar. Tarihe böyle geçti. Nazi soykırımı Almanyar yaptı diye kimse tarihe geçirmedi. Hitler ve siyasi anlayışı yaptı. Ermeni soykırımını da o dönemin siyasi anlayışına o dönemin yönetim anlayışına ittihat ve terakkiye mal edilmişken çıkıp bütün Türkler, bütün Kürtler zan altındaymış hesap vermek zorundaymış gibi bütün Türkler ve Kürtler adına Ermenilere hakaret etmeyi kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Çünkü Ermeni toplumu yasını tutmak istiyor.”

“HÜKÜMET BU İŞİN İNSANİ YÖNÜNE ES GEÇTİ”

Yerdeki cenazenin yasını tutamayan insan olamayacağını belirten Demirtaş şunları söyledi: “Daha cenaze yerde ve yası tutulmamışken nasıl öldü tartışmasıyla 100 yılını geçirmek insanlıktan eksiltir. Ermeni toplumu kadar bizim de buna ihtiyacımız var. Maalesef hükümet ve diğer muhalefet üyeleri bu konuda siyasi telaşla özellikle 100. yılın oluşturacağı negatif etkiyi seçimler üzerindeki negatif etkiyi atma telaşıyla işin insani yönünü es geçmişler. Bu trajediye trajedi katmaktır. Laf lafa geldiğinde kardeşlikten söz ederken 24 Nisan geldiğinde bu kadar insanlığımızdan yüz çevirmek yakışmaz bize. Önce yasımızı tutalım, devlet ve siyaset bu konuda ne düşünür ne düşünmez bu sonraki iştir.”

Demirtaş konuşmasının sonunda ise “Ermeni dostlarımıza, Süryani ve Ezidi dostlarımıza buranın yerli halkları olan kadim kültürleri olan bu değerli dostlarımıza ben de acıları önünde saygıyla eğildiğimizi partim adına bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi. Demirtaş, bir Müslüman olarak buradaki Müslüman arkadaşlarını o ruhlar huzurunda bir Fatiha okumaya devam ettiğini belirterek, “El Fatiha. Lillahil Fatiha” dedi. Fatihadan sonra ise Demirtaş, “Allah hepinizin duasını kabul etsin.”  dedi.

Programa HDP Milletvekillerinden Altan Tan, Selma Irmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Ermeni vakıf ve derneklerinin başkanları katıldı.

Öte yanan dün akşam ise, Ermeni tehcirinin 100. Yılı nedeniyle Surp Giragos Kilisesinde anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte Raffi Bedrosya’nın performansıyla piyano dinletisi verildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.