71’lik Makbule Nine PKK’dan mahkûm oldu

71’lik Makbule Nine PKK’dan mahkûm oldu
71 yaşındaki Makbule Özbek, PKK’ya katılan iki çocuğunun akıbetini öğrenebilmek için örgütle görüşünce hakkında örgüt üyeliğinden dava açıldı. 7.5 yıl hapse çarptırılan ve 5 yıldır aranan Makbule Nine tutuklandı

Diyarbakırlı 71 yaşındaki 6 çocuk annesi Makbule Özbek’in hikayesi, 1998 yılının eylül ayına uzanıyor. Dağa çıkan oğlu Nihat ile kızı Nilüfer’in peşine düşen Makbule Özbek, çocuklarının akıbetini öğrenmek için Bismil kırsalında birkaç PKK üyesi ile görüştü. PKK üyeleri, yaptığı görüşmelerin ardından kısa bir süre sonra düzenlenen askeri operasyonla gözaltına alındı. PKK’lıların ifadeleri neticesinde, Özbek ailesinin evine baskın düzenlendi.  Gözaltına alınarak tutuklanan Özbek, örgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlandı. Böylece, Özbek’in 2 yıl 3 ay sürecek cezaevi hayatı başladı. Bu sırada, kızı Münevver de örgüte yardım iddiasıyla tutuklanınca tesadüf eseri Batman Cezaevi’nde aynı koğuşa düştü. Beraber hapis yatan anne-kızdan önce Münevver, ardından annesi Makbule Özbek, delil durumu göz önüne alınarak 2001’de tahliye edildi.

Örgüt üyesi suçlaması

Ancak kararı temyiz eden savcılık, “Her ne kadar örgüte yardım yataklık suçundan mahkumiyet hükmü kurulmuşsa da hiyerarşik bağ içinde olduğundan üyelik suçundan yargılanmasını gerekir” diyerek, Özbek’in örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılanmasını talep etti. Yargıtay’ın yerel mahkeme kararını bozması üzerine, 2004’te yeniden yargılama yapıldı. Özbek, 2009’da örgüt üyesi olmaktan 7.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezasının kesinleştiği günden bu yana Kaçak hayatı yaşayan Makbule Özbek, 22 Nisan’da kocasıyla göz tedavisi için gittiği bir özel Hastane çıkışında evlerinin önünde bekleyen polisler tarafından 2 yıl 5 aylık hapis cezasının infazı için tutuklanarak cezaevinde gönderildi.

Avukat gülşen Özbek, müvekkilinin hastanede parmak izi vermesinin ardından emniyetin harekete geçtiğini iddia etti. Avukat Özbek Makbule Özbek’in sağlık durumunun cezaevi koşullarına uygun olmadığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.