Yılbaşında sofralarda 500 bin hindi olacak

Yılbaşında sofralarda 500 bin hindi olacak
“Türkiye'de hindi eti tüketimi 43 bin ton, bunun da yaklaşık yüzde 20'si yılbaşında tüketiliyor. Hindi sadece yılbaşında bütün olarak satılıyor. Bu nedenle yılbaşında 5-7 kilogram ağırlığında özel hindiler üretiyoruz"

ANTALYA - Bahar Gıda Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, şirket olarak aylık 50 bin hindi kesimi yaptıklarını, yılbaşı için ise sadece son 7 günde 60-70 bin hindinin kesileceğini kaydetti.

Aralık ayının tamamında şirket olarak hindi kesimlerinin 110-120 bini bulacağını bildiren Bahar, "Türkiye'de yıllık hindi eti tüketimi yaklaşık 43 bin ton, bunun da yaklaşık yüzde 20'si yılbaşı gecesi tüketiliyor​. Türkiye genelinde yılbaşı için yaklaşık 500 bin hindi satılmasını bekliyoruz. Ülke genelinde hindi tüketimi en fazla İstanbul ile otellerin çok olmasından dolayı Antalya'da gerçekleşiyor" dedi.

Ağırlığı 8-14 kilogram arasında değişen hindinin yılbaşı haricinde parça olarak satıldığını dile getiren Bahar, "Hindi sadece yılbaşında bütün olarak satılıyor. Bu nedenle yılbaşında 5-7 kilogram ağırlığında özel hindiler üretiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de hindinin uzun yıllar sadece yılbaşı yemeği olarak görüldüğünü, son yıllarda ise tüketimin diğer aylarda da artmaya başladığını vurgulayan Bahar, şöyle devam etti: "Hindinin sadece yılbaşında yenmesi büyük şanssızlık. Çünkü hindi eti çok kalitelidir. But etini kuzu etinden ayıramazsınız. Üstelik kuzu etinin yarı fiyatına. Ayrıca hindi eti kırmızı etten daha yüksek proteine, beyaz etten ise daha düşük kaloriye sahip. Balıktan sonra en değerli et."

‘Türk halkı hindi pişirmeyi bilmiyor’

Bahar, Türk halkının hindi pişirmeyi çok iyi bilmediğini, hindinin soslanması gereken bir ürün olduğunu söyledi. Türk halkının sosla arasının pek iyi olmadığına dikkati çeken Bahar, "Çoğunlukla sadece yılbaşında yenildiği, onu da çok iyi pişiremedikleri için hindiden gerekli tadı alamıyorlar. Bu nedenle hindi, Türkiye'de hak ettiği ilgiyi göremiyor. Doğru marine edilirse sürekli yenilenebilecek bir ürün" diye konuştu.

Bahar, Türkiye'de hindinin daha çok yenilmesi için tanıtıma ihtiyaç bulunduğuna işaret etti.

Civciv şirketten, bakım köylüden

Şirketle ilgili de bilgi veren Ali Bahar, bölgede ilk kanatlı üretimi gerçekleştiren firma olduklarını söyledi. Kendi kümeslerinin yanı sıra köylerde kümes sahibi olanlara da civciv ve yem vererek üretim yapmasını sağladıklarını anlatan Bahar, şunları kaydetti: "Köylüye hem civciv hem de yemi ücretsiz olarak biz veriyoruz. Onlar işin ısıtma ve işçiliğini, bakımını yapıyor. Hindi yaklaşık 40 gün ısı isteyen bir hayvan. 40 gün sonra ısı istemiyor, sadece yeminin ve suyunun verilmesi gerekiyor. Dişi bir hindi 98-105 günde, erkek hindi de 126-183 günde yetişiyor. Ondan sonra bize veriyorlar. Kilogram başına 0,40 kuruş bakım parası veriyoruz. Bin 500 metrekare kümes alanına sahip bir kişi ayda 5-6 bin lira kazanıyor. Kendimizinkiler dışında şu anda bu şekilde çalıştığımız 60-70 civarında kümes bulunuyor. "

 

Yurt içi satışların yanı sıra Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Tacikistan ve Dubai gibi ülkelere de ürün gönderdiklerini, yıllık ihracatlarının 5 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Bahar, bölgede büyümeye devam edeceklerini, kümes sayısını artıracaklarını söyledi.

Ustasından yılbaşı hindisi tarifi

Yılbaşı gecelerinin de ana yemeklerinden biri olan hindi pişirirken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Ramada Plaza Antalya'nın Executive Chef'i (baş aşçı) Cüneyt Dalgın, lezzetli bir yemek için öncelikle limon ve tuz ile hindinin bir gece buzdolabında bekletilmesi gerektiğini söyledi.

Bal, hardal ve soya sosu ile hindinin marine edilebileceğini kaydeden Dalgın, hindi etinin fırında 180 derece ısı ile pişirilebileceğini anlattı. Hindinin yanına iç pilav ve haşlama sebzelerin yakışacağı ifade eden Dalgın, hindinin tavuk gibi dayanıklı bir besin olmadığını, mümkünse piştiği gece tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.