Yılda 4 sefer kan verin!

Yılda 4 sefer kan verin!
Uzmanlar, yılda dört sefer kan verildiği zaman hem daha sağlıklı olunacağı hem de vücudun kendisini yenileyeceğini söyledi.

Doç. Dr. Özgür Enginyurt, Kan vermenin önemine dikkati çekerek, 18 ile 65 yaş arasında, 50 kilogramın üzerinde sağlıklı herkesin kan verebileceğini belirtti.

Türkiye'de kan toplama işinin Türk Kızılayı tarafından yürütüldüğünü anımsatan Enginyurt, kan bağışının insani bir yardım olmasının yanı sıra kişinin kendi sağlığı için de çok faydalı olduğuna işaret etti.

Enginyurt, en sık iki ay arayla ve yılda 4 sefer kan verilebileceğini ifade ederek, "Sağlıklı herkes kan vermelidir. Çünkü kan veren sağlıklı bir insanın kan yapan hücreleri yenilenecektir. Dolayısıyla yılda dört sefer kan verildiği zaman hem daha sağlıklı olunacaktır hem de vücut kendisini yenileyecektir. Bağışıklık sistemi güçlenecektir. Kan bağışlayan kişi daha dinç ve canlı olacaktır. Ayrıca hasta olanlara yardım etmiş olma psikolojisiyle daha mutlu olacağız." diye konuştu.

Kan verilmesinin bir başka faydasının ise kanda bulaşıcı hastalık olup olmadığını öğrenilebilme şansı sağlaması olduğuna vurgu yapan Enginyurt, "Kan verenler AIDS, Hepatit B ve Hepatit C taramasından da geçmiş olur. Bu da kan verenler için ayrıca önemlidir. Kan vererek bir nevi küçük de olsa check-up'tan geçiyorsunuz." ifadesini kullandı.

Enginyurt, hemoglobin değeri yüksek olan hastalara yılda 4 sefer kan bağışı yapmalarını önerdiklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Hemoglobin değeri yüksek olanların farklı sebepleri olabilir. Dolayısıyla bunun tedavilerinden bir tanesi de kan vermektir. Hemoglobin değeri 14'ün üzerine çıkan hastalarımıza mutlaka kan bağışında bulunmalarını öneriyoruz çünkü kan bağışında bulunduklarında bu hastalıktan daha hızlı kurtulabiliyorlar."

Kan veren kişinin tüm kan hücreleri yeniden uyarılacağı için vücudun enfeksiyonlara karşı direnç halinde olacağına dikkati çeken Enginyurt, sağlıklı bireyleri, iki ayda bir kan bağışında bulunmaya davet etti.

Enginyurt, kanın çok değerli bir ilaç olduğunu, herkesin bu ilacı en doğru şekilde kullanmasında fayda olacağını sözlerine ekledi. (kaynak:haber7)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.