Yılda bir milyon çocuk zatürreden ölüyor

Yılda bir milyon çocuk zatürreden ölüyor
Sınır Tanımayan Doktorlar, zatürre nedeniyle her yıl bir milyona yakın çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu sayı her gün 2 bin 500 çocuk ölümüne karşılık geliyor.

Birgün Gazetesi'nin yer alan haberde, ilaç firmalarının tekelleşmesinin yarattığı olumsuz sonuçlara ve zatürreden dolayı yaşanan çocuk ölümlerinin boyutu dikkat çekiyor.

ABD’li ilaç şirketi Pfizer’in zatürre aşısı üzerindeki tekelinin çocukların zatürreden korunması önünde engel oluşturduğu açıklandı. Sınır Tanımayan Doktorlar, (MSF) Konjüge ve Pnömokok aşıları için Pfizer’a verilen patentin yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. İlaç şirketini, tüm dünyadaki çocukların hayat kurtaran aşıya erişimini engelleyen patentlerden vazgeçmeye davet eden MSF’nin açıklamasında, “Tekelleşme uygun fiyatlı aşılara erişimi engelliyor. Pfizer’in patenti ve dünya çapında kurduğu tekel, daha makul fiyatlı aşılar üretmek ve satmak isteyen diğer aşı üreticilerinin önünü kesiyor” denildi.

Zatürre nedeniyle her yıl neredeyse bir milyon çocuğun hayatını kaybettiğini, bu sayının her gün 2 bin 500 çocuk ölümüne karşılık geldiğini ifade eden MSF’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Hak edilmemiş patentler insanların, devletlerin ve MSF gibi sağlık kuruluşlarının çocukları zatürreden koruması önünde engel oluşturuyor. Mahkemeye yapılan bu itiraz, Pfizer’in haksız ‘PCV13’ patentlerinin düşürülmesi için tüm dünyada verilen mücadelenin en güncel adımı. Bu çabalarla, üreticilerin PVC13’ü daha makul fiyatla üretmesini ve satmasını mümkün kılacak uluslararası rekabetin önünü açmak, böylece daha fazla çocuğu bu ölümcül hastalıktan korumak amaçlanıyor.”

2011’e göre 68 kat daha pahalı

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) çocukların sağlığı açısından yapılmasını önerdiği bütün aşıları yaparak hastalıklardan korunmanın yedi yıl öncesine göre bugün 68 kat daha pahalı olduğu belirtildi. Zatürre aşısının yüksek fiyatlandırılmasının ve ilaçların şirketler tarafından tekelleştirilmesinin bu pahalılıkta büyük payı olduğuna dikkati çeken MSF, şu çarpıcı tespitleri sıraladı:

“Zatürre aşısını üreten şirketin talep ettiği yüksek ücretler, dünya ülkelerinin yaklaşık üçte birinin bu aşıyı standart aşı paketine alamamasının ve çocukları ölümcül ve önlenebilir hastalıktan koruyamamasının en büyük nedeni. Şu anda pek çok ülkede çocuklar, ‘Aşı İttifakı’ olarak da bilinen Küresel Aşı ve Aşılama Birliği Gavi’nin desteğiyle aşılanıyor. Ancak 20’den fazla ülke ve dolayısıyla milyonlarca çocuk bu fondan yararlanabilme hakkını birkaç yıl içinde kaybedecek.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.