Yılmaz: Kürt halkı seni Newroz'da yanında görmek isterdi

Yılmaz: Kürt halkı seni Newroz'da yanında görmek isterdi
BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı M. Emin Yılmaz, Kürt halkının ulusal birliğe ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Ama Kürt halkı Barzani'yi AKP'nin seçim startı olan bir köprünün açılışında değil 2013 Nevroz'unda yanında görmek isterdi" dedi.

BDP Diyarbakır il binası önünde öğle saatlerinde binlerce yurttaş bir araya geldi. Halkın toplandığı alanda bulunan binalara "Amed halkı Kürdistan'ı parçalamaya değil seni ulusal birliğe davet ediyor", "AKP de seçim çalışması yapacağına Rojava halkı ile bütünleş", "Kürdistan coğrafyasının kaynaklarını emperyalizme ve onun yandaşlarına peşkeş edeceğine Rojava'ya kapıları aç da bütünleşelim", "AKP'nin Amed adayı mı olacaksın. Gel de gör…" ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sözü "Öz yönetimden yoksun olmak kimliğini peşinen yetirmek ve köleliği kabul etmektir" pankartları asıldı. Sık sık "PKK halktır halk burada", "Bijî serok Apo" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atılırken, alanda onlarca PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posteri ve PKK, KCK ve HPG bayrakları taşındı. Kadınların yöresel kıyafetleri ile alana gelmesi dikkat çekti. 

BDP'nin seçim aracından çalınan şarkılar ve marşlar eşliğinde alanda toplanan binler halaylar çekerken, "Çerxa Şoreşé" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Ardından konuşma yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, Kürt halkının tarihi bir dönemden geçtiğini ifade ederek, "Bugün Amed'de görüşmeler yapılıyor. Bu görüşme Amed halkının ve Kürt halkının beklentileri umarız göz ardı edilerek gerçekleşmez. Son birkaç gündür Amed halkı farklı bir siyasetin içine çekmeye çalışıldı. Ama Amed halkının duruşu bellidir. Bizim siyasetimize karşı olan tüm siyasetlere karşı tavrımız bellidir. Bu gün Amed'de Erdoğan ve Barzani'nin yapacağı görüşme için taleplerimizi iletmek için buradayız" dedi. 

'Kürt halkının hassasiyetleri göz ardı edilemez'

Görüşmelerde Kürt halkının hassasiyetlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Amed ne kadar Amedlilerin yeriyse o kadar diğer Kürtlerin de yeridir. Amedlilerin yüreği büyüktür. Herkes Amed'e gelebilir ama Amed'in hassasiyetleri göz ardı edilemez" ifadesinde bulundu. Kürt halkının 2013 Newroz'unda Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'yi yanında görmek istediğini belirten Yılmaz, "Demokratik çözümün mimarı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 2013 Newroz'unda başlattığı süreçte tüm Kürt halkını davet ederken Kürt liderlerini de devam etti. Kürt halkı 2013 Newroz'unda Sayın Barzani'yi de yanında görmek istedi. Sayın Barzani bu teklifi kabul etmedi. Sayın Barzani'ye hassasiyetleri hatırlatmak için bugün bu halk burada. Bizler Sayın Öcalan, 'Demokratik siyaset zamanı dedikten' sonra üzerimize düşeni yaptık. Ancak Erdoğan bir köprü açılışı burada. Erdoğan 2013 Newroz'undan bugüne kadar Kürt sorunun çözümü için ne yaptı? Çözüm sürecine katkınız karakol yapmak ve koruculuğu arttırmak mıdır?" diye sordu. 

'Sayın Öcalan Kürt halkı için bir liderdir, bir siyasi önderdir'

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde İmralı Adası'nda 14 yıldır devam eden tecridin kaldırılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Sayın Öcalan'ın özgürlük koşulları yaratılmalıdır. Sayın Öcalan Kürt halkı için bir liderdir, bir siyasi önderdir. Sayın Barzani Kürt halkı seni ulusal birliğe davet ediyor. Sayın Barzani önemli bir şahsiyettir. Ama Kürt halkı Barzani'yi AKP'nin seçim startı olan bir köprünün açılışında değil 2013 Nevroz'unda yanında görmek isterdi. Bu gün Kürt halkının ulusal birliğe ihtiyaç duyuyor. Bugün Kürt halkının ulusal birliği olsaydı Kürdistan 4 parça olmazdı. Sayın Öcalan Kürt halkının birliği için 2013 Newroz'unda çok önemli bir adım attı. Ulasal kongre Kürt halkı için tarihi bir önemdedir. Bu kongrenin basit gerekçelerle ertelenmesi kabul edilemez" ifadesinde bulundu. 

'4 parça Kürdistan Rojava devrimine destek olmalıdır'

Rojava'da bir halk devriminin yaşandığını belirten Yılmaz, "Bu sürece Sayın Barzani destek vermedi bugüne kadar. Bugünden sonra Rojava halkına destek vermesini bekliyoruz. Rojava'nın kazanımı Amed'in, Hewler'in kazanımıdır" dedi. 

'Taleplerimizi göz ardı edilmesin"

Yılmaz, Başbakan Erdoğan ve Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin yapacağı görüşmede dikkate alması gerektiği başlıca taleplerini ise şöyle sıraladı: "Kürt halkına bugüne kadar uygulanan asimilasyon ve inkar politikaları için Kürt halkından özür dilemesini bekliyoruz. Sayın Barzani Rojava halkına uyguladığı ambargoyu bir an önce kaldırsın. Sayın Öcalan'ın koşulları düzeltilmeli ve Sayın Öcalan'ın çözüm sürecine katkı sunması için koşulları düzeltilmesi ve özgürlüğü önünde ki engeller kaldırılsın. Sayın Öcalan ile görüşmek isteyen heyetlerin önünde ki engellerin kaldırılması gerekir. Yapılan karakol ve HES'ler bir an önce durdurulsun" 

Polis Öcalan posterine tahammül edemedi

Yapılan konuşmaların ardından gruplar halinde dağılmak isteyen kitlenin elinde taşıdıkları PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini polislerin almak istemesi dikkat çekti. Yurttaşlar polislerin bu tutumuna tepki gösterirken, polis ile bazı yurttaşlar arasında gerginlik çıktı. Özellikle polisin kadınlara yönelik sert tutumu dikkat çekti. 

Diyarbakır'da yoğun önlem

Ayrıca Diyarbakır kent merkezinde polisin Başbakan Erdoğan'ı gerçekleştireceği miting için onlarca yolu trafiğe kapatması ve trafiğin ara sokaklara verilmesi araç sürücülerini çileden çıkarırken, kent genelinde hava destekli alınan önlemler dikkat çekti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.