Yoksul kadınların ekmek kapısı: "Tandır ekmeği"

Yoksul kadınların ekmek kapısı: "Tandır ekmeği"
Diyarbakır'da genellikle yoğun göç alan mahallelerde yaşayan yoksul kadınlar, yöreye özgü tandır ekmeği pişirerek evlerinin geçimini sağlıyor.

Göçle Diyarbakır'a yerleşen bazı kadınlar ise köydeki alışkanlıklarını sürdürerek pişirdikleri ekmeklerle hem sofralarını süslüyor hem de tandır geleneğini yaşatıyorlar.

 

DİYARBAKIR'da genellikle yoğun göç almış mahallerde yaşayan yoksul kadınlar, yöreye özgü tandır ekmeği pişirerek evlerinin geçimini sağlıyor. Göçle Diyarbakır'a yerleşen bazı kadınlar ise köydeki alışkanlıklarını sürdürerek pişirdikleri ekmeklerle hem sofralarını süslüyor hem de tandır geleneğini yaşatıyor. Günün ilk ışıklarıyla mahallelerdeki veya kendileri için oluşturulan tandır evlerine giden kadınlar ekmek yapmak için hamur yoğuruyor.

Büyük bir emekle hazırladıkları ekmeklerini pişirmek için tandırları da çalı çırpıyla ısıtan kadınlar, yaz, kış, yağmur, çamur demeden çocuklarının nafakasını çıkarmaya çalışıyor.

Pişen ekmekleri çocukları aracılığıyla mahallelerde bir liradan satışa sunan kadınlar elde ettikleri gelirle evlerinin geçimine katkı sunuyor. Vatandaşların tandır ekmeğine yoğun talep göstermesi nedeniyle tandır sayısının her geçen gün arttığı kentte tandır ekmeği bazı fırınlar ve marketlerin de raflarında satışa sunuluyor.

Ekmek pişirerek geçimini sağlıyor

Diyarbakır’ın Hasırlı Mahallesinde belediye tarafından kurulan tandır evinde ekmek pişiren, Bedriye Yassa, tandırevinde kadınlarla bir arada tandır ekmeği hazırladıklarını söyledi. "Yıllardır tandır ekmeğinden geçimimi sağlıyorum" diyen Yassa, pişirdiği ekmekleri  çocuklarının aracılığıyla çarşıda bir liradan sattığını belirtti. Yassa, günün ilk ışıklarıyla başlayan ekmek yapımının gün içinde 5 saat sürdüğünü anlatarak, "5’te kalkıyoruz. Hazırladığımız hamuru 2 saat dinlendiriyoruz. Daha sonra tandırı yakıyoruz. Saat 12.00’ye kadar sürekli ekmek pişiriyoruz. Pişen ekmekleri sıcak sıcak satışa sunuyoruz" dedi.

Tandırevinde ekmek pişiren Yıldız Yassa da hazırladıkları tandır ekmeğini evde de tükettiklerini belirtti. Tandır ekmeğini daha lezzetli olduğu için tercih ettiklerini anlatan Yassa, "Burada tüm kadınlar arkadaşız. Tandır başında güzel sohbetler yapıyoruz. Aynı zamanda da ekmek pişirerek bu işten geçimimizi sağlıyoruz" diye konuştu.

 

yoksul-kadinlarin-ekmek-kapisi----(2).jpg

yoksul-kadinlarin-ekmek-kapisi----(3).jpg

yoksul-kadinlarin-ekmek-kapisi----(4).jpg

yoksul-kadinlarin-ekmek-kapisi----(5).jpg

yoksul-kadinlarin-ekmek-kapisi----(7).jpg

yoksul-kadinlarin-ekmek-kapisi----(8).jpg

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.