Yoksulluk sınırı 58 bin TL'yi geçti

Yoksulluk sınırı 58 bin TL'yi geçti
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenme ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gerekli olan harcamaları hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Nisan 2024 sonuçlarını açıkladı.

TİGRİS HABER - Nisanda açlık sınırı, bir önceki aya göre 208 lira azalarak 38 bin 316 liraya ulaştı. Ancak gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 1.134 liralık artışla 38 bin 316 liraya yükseldi. Her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre 925 lira artarak 58 bin 205 liraya çıktı. Son bir yıllık dönemde ise açlık sınırı 8 bin 258 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 19 bin 318 lira ve yoksulluk sınırı ise 27 bin 575 liralık artış kaydetti.

Ankara'daki market fiyatlarına göre, dengeli beslenebilmek için harcanması gereken tutarın Nisan'da bir önceki aya göre 257 lira, yıllık olarak ise 2.532 lira artarak 5.997 lira olduğu belirtildi. Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 11 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 173 liralık artışla 422 liraya yükseldi.

Süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcamada son bir yılda 1.618 liralık artış görülürken, meyve için harcanması gereken para Nisan'da azalırken, geçen yılın aynı ayına göre arttı. Sebze harcaması ise önceki aya göre azalarak, geçen yılın aynı ayına göre arttı.

Yetişkin erkek, kadın, genç ve çocuklar için hesaplanan açlık sınırı Nisan ayında belirlendi. Açlık sınırında bu yılın ilk dört aylık döneminde toplam 3.407 lira artış kaydedildi.

Gıda dışı harcamalardaki artış da dikkat çekiciydi. Giyim, ayakkabı, barınma, ev eşyası, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim, tatil-otel harcamaları ile çeşitli mal ve hizmetlere yapılan harcamalarda artışlar görüldü. Yoksulluk sınırı ise Nisan'da 925 lira daha artarak 58 bin 205 liraya yükseldi. Yılın ilk dört ayındaki artış ise 11 bin 368 lira oldu. Yoksulluk sınırındaki son bir yıllık artış ise 27 bin 575 lira olarak gerçekleşti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.