Yöresel lezzetlerin Diyarbakır buluşması

Yöresel lezzetlerin Diyarbakır buluşması
TÜYAP Diyarbakır gurme 2018 Diyarbakır gıda ve yöresel lezzetler fuarı 14 kasım çarşamba günü açılıyor.

Tigris Haber- TÜYAP Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası,  Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Diyarbakır Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin tarafından organize edilen GURME 2018 Diyarbakır Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı 14 - 18 Kasım 2018 tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

yoresel-lezzetler-(1).jpeg

Zengin lezzet çeşitliliği ve yöresel ürünlerin markalaşma coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerin bilinirliklerini artırmak ve yeni pazarlara açılma hamlelerinde önemli bir buluşma noktası olacak olan Fuar, aynı zamanda sektördeki gelişme ve yeniliklerin topluca sergilendiği, yeni bayilik girişimleri ve ihracat imkanlarının yaratıldığı bir ihtisas ortamında katılımcı firmalar ile sektör profesyonellerini aynı çatı altında bir araya getirecek.

Üretime sağlanacak katkının yanı sıra bölgenin gurme turizmine de önemli yararı olacağına inanılan fuarın,Van’dan, Osmaniye’ye, Mersin’den Sivas’a, Kastamonu’dan Trabzon’a, Hatay’dan Kayseri’ye 28 ilden gelecek olan 112 firmanın katılımıyla sektörlere olumlu katkılar sağlayarak ticari işbirlikleri geliştirilmesine olanak yaratacak ve Anadolu mutfağının lezzetlerinin bir araya geleceği, Yarışmalar ve yemek atölyeleri ile 5 gün boyunca ziyaretçileri kabul edecek.

Fuar kapsamında, 14 Kasım Çarşamba günü saat 12:00’de gerçekleştirilecek ve 21 metrelik Diyarbakır Örgü Peyniri ile yapılacak Açılış Töreninde Diyarbakır Kadayıfı, Diyarbakır Örgü Peyniri ve Karacadağ Pirinci Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Teslim Töreni düzenlenecek. Tören kapsamında ayrıca, 10 metrelik kadayıf, üzerine Diyarbakır motifleri işlenmiş haliyle ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

15 Kasım Perşembe günü saat 14:00’de DTSO, AB Bilgi Merkezi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında AB-Türkiye: Gastronomi ve Coğrafi İşaretler Paneli ile devam edecek olan fuar; 17 Kasım Cumartesi  günü düzenlenecek söyleşide “Mehmet Butcher” lakaplı Şef Mehmet Fatih Kalaycıoğlu “Etin Tarihi” ile ilgili bilgilerini ziyaretçilerle paylaşacak.     

18 Kasım Pazar Günü gurme şefler Haldun Tüzel, Mehmet Kudat, Mehmet Butcer, Osman Keskin ve Cüneyt Ateş tarafından düzenlenecek söyleşide tüm yönleriyle Gastronomi konuşulacak. Ayrıca aynı gün Diyarbakır Aşçılar ve Pastacılar Derneği işbirliğinde ve Milliyet Gazetesi Favori Lezzetler Eki desteğinde ve jüri üyeliğinde 1.Diyarbakır Ulusal Aşçılık ve Pastacılık yarışması düzenlenecek.

Yöresel Yemekler, Et Yemekleri, Tatlı ve Pasta kategorilerinde düzenlenecek yarışma ile usta şefler, ev hanımları, üniversite öğrencileri, lise öğrencileri ve engelliler en iyi yemeğini yapmak için yarışacak. Özellikle Down Sendromlu çocukların yapacağı pizzaların 16 kişiden oluşan ulusal gurme ve şef ekibi, Fuar beraberinde,3 gün boyunca Diyarbakır’da yöresel mekanları gezerek, Diyarbakır’ın lezzetlerini deneyimleyerek, izleminlerini okuyucuları ve takipçileri ile paylaşacaklar.

17 Kasım Cumartesi Fuar boyunca, Tüyap Diyarbakır Sahne Mutfak’ta tarihten gelen yemek kültürlerin yaşatılmasına katkı sağlamak amacıyla, usta aşçılar tarafından Saç Tava, Kaburga Dolması, Diyarbakır Çöreği, Meftune, Diyarbakır Güveci, İçli Köfte gibi Diyarbakır Yöresel Lezzetleri yapılacak ve bu lezzetlerin püf noktaları ziyaretçiler ile paylaşılacak.

Fuar boyunca ayrıca, şeker hamuru modelleme, artizan ekmeği, et işleme atölyelerinde usta şefler ziyaretçilere tecrübelerini aktaracak.

KOSGEB tarafından desteklenen ve girişin ücretsiz olduğu Fuar 14-15-16-17 Kasım tarihleri arasında 10:00-19:30, 18 Kasım tarihinde ise 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaretçileri kabul edecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.