YORSAM ‘Kral Çıplak’ diyecek

YORSAM  ‘Kral Çıplak’ diyecek
Başkanlık anketinden Demirtaş ve Erdoğan çıktı

Diyarbakır’ın Başkanlık Sistemine nasıl yaklaştığını araştıran ve 13 merkez ilçede bin 500 kişi üzerinde anket çalışması yapan YORSAM, çalışmalarının çarpıcı sonuçlarını bugün kamuoyu ile paylaşıyor.

“YORSAM her konuda ‘Kral Çıplak’ diyecektir” diyen YORSAM Genel Koordinatörü Türkan Gürler, “YORSAM olarak kuruluş amacımızın özü özeti, ülkeyi yönetenlere ve ülkenin geleceği için kafa yoran, duyarlılık gösteren herkese, bölge gerçekliği ile ilgili tarafsız, objektif, net ve nesnel gerçekliğe en yakın şekilde raporlar sunmak ve karar vericilerin doğru kararlar alamsına katkı sunmaktır” şeklinde konuştu.

Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (YORSAM) Diyarbakır’ın 13 merkez ilçesinde Başkanlık Sistemi üzerine yaptığı anket sonuçlarını açıklayacak.

YORSAM’ın Diyarbakır’da Başkanlık sistemi konulu anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar çıktı. 6 soruda Diyarbakır halkının Başkanlık sistemine yaklaşımını araştıran ve anket sonuçlarını raporlaştıran YORSAM,  çalışmasının sonuçlarını bugün kamuoyu ile paylaşacak.

 

YORSAM’ın Diyarbakır’ın merkez ilçelerinde Bin 500kişi üzerinde yaptığı anketin saha çalışmasını Dicle Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri yaptı.

2016 yılında kurulan YORSAM, 2 ayda 2 anket çalışması ve 3 rapora imza attı. YORSAM’ın kuruluş amacı hakkında açıklamada bulunan YORSAM Genel Koordinatörü Türkan Gürler, “Ülkeyi yöneten karar vericilere, bölgenin gerçekliğiyle örtüşen sağlıklı bilgiler ulaşmıyordu. Bölgeden giden haberler, raporlar halkın içinde bulunduğu nesnel gerçekliğe değil, raporu hazırlayanların kendi öznel yaklaşımlarına göre şekilleniyordu.  Ve ülkeyi yönetenler de bu raporları hazırlayanların manipülafif değerlendirmeleriyle yanlış kararlara yönlendiriliyorlardı. YORSAM olarak kuruluş amacımızın özü özeti, ülkeyi yönetenlere ve ülkenin geleceği için kafa yoran, duyarlılık gösteren herkese, bölge gerçekliği ile ilgili tarafsız, objektif, net ve nesnel gerçekliğe en yakın şekilde raporlar sunmak ve karar vericilerin doğru kararlar alamsına katkı sunmaktır. YORSAM her konuda ‘Kral Çıplak’ diyecektir” diye konuştu.

-Sizce Türkiye’de bir sistem değişikliğine ihtiyaç var mı?

-Nasıl bir yönetim sistemi?

-Başkanlık sistemi deyince aklınıza ne geliyor?

-Başkanlık sistemine geçiş halinde kimi başkan olarak görmek istiyorsunuz?

Yeni bir anayasaya ihtiyaç var mı?

-Sizce yeni anayasada öncelik ne olmalı?

Sorularının Diyarbakır halkına yöneltildiği anketin çarpıcı sonuçları bugün açıklanıyor.

YORSAM’ın anket sonuçlarına göre halkın %95’i sistem değişikliği isterken, %50’si ise güçlü bir parlamentodan yana. Yine, Diyarbakır halkının % 32’si Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Başkan olarak görmek isterken, %35’i de HDP Eş başkanı Demirtaş’ı Başkan olarak görmek istiyor. Diyarbakır halkının %40’ının siyasal tercihlerinin değiştiğini de kaydeden YORSAM araştırma sonuçları, halkın %14’ünün eyalet sistemi, %25’inin yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, %21’inin ise kimlik sorunlarının çözümünü istediği yönünde veriler sunuyor.

Diyarbakır halkının ağırlıklı olarak güçlü bir parlamento ve güçlü bir Cumhurbaşkanı i ve Fransa’daki gibi bir yarı başkanlık sistemi istediğini dile getiren YORSAM Genel Koordinatörü Gürler, “ Çalışmalarımızın sonuçları ortaya koydu ki, Diyarbakır halkının büyük bölümü yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığının korunmasını ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesini istiyor” dedi.


Ali Abbas Yılmaz  ÖZEL HABER

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.