YÜZLERCE GÖÇ VE ŞİDDET MAĞDURU, PİKNİK ŞENLİĞİNDE BİR ARAYA GELDİ

YÜZLERCE GÖÇ VE ŞİDDET MAĞDURU, PİKNİK ŞENLİĞİNDE BİR ARAYA GELDİ
Merkezi Diyarbakır’da bulunan İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmet, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği (Sohram-Der), Sur, Bağlar ve Suriye’deki çatışma ortamından etkilenenler için piknik şenliği düzenledi.

 

  DİYARBAKIR  -  800 kişinin katılımıyla festival havasında geçen piknikte, şiddet mağdurları gönüllerince eğlendi.

  Diyarbakır’da yaklaşık 15 yıldır işkence ve şiddetten etkilenen kişiler ile yakınlarına, eğitim, hukuk, sosyal ve psikolojik destek hizmeti veren Sohram-Der, her yıl geleneksel olarak düzenlediği piknik şenliklerinin 18’incisini Sur, Bağlar ve Suriye’deki çatışma ortamından etkilenenler için gerçekleştirdi. Dicle Üniversitesi piknik alanında yapılan şenliğe, çocuk, yaşlı ve kadınların da aralarında bulunduğu 800 kişi katıldı. Festival havasında geçen şenlikte, şiddet mağdurları çalınan müzikler ve gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde doyasıya eğlendi. Palyaçoların yer aldığı ve çeşitli yarışmaların da yapıldığı etkinlikte, başta çocuklar olmak üzere tüm katılımcıların mutlulukları gözlerinden okundu.

  “MUTLU BİR GÜN ARMAĞAN ETMEK İSTEDİK” 

  Derneğin İdari İşler Koordinatörü Yeter Yılmaz, 15 yıldır hizmet veren bir kuruluş olduklarını belirterek, göç ve şiddetten etkilenmiş bireylere, dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin hizmet verdiklerini ifade etti. Yılmaz, “Bu hizmetler arasında psikolojik destek, eğitim desteği, sosyal yardımlar ve sosyal aktiviteler var. Bu yıl da 18. geleneksel piknik etkinliğimizi düzenliyoruz. Bu sene Sur, Bağlar, Suriye halkıyla dayanışma pikniği olarak düzenledik. Çünkü çatışmalı ortamda insanlar hayli mağdur edildi. Bu insanlar gerçekten yüreği yanan, mallarından, mülklerinden, sokaklarından olmuş insanlar. Herhangi bir siyasi çıkar gözetmeksizin tamamen mağdur insanların yanında olabilmek için bugün bu pikniği düzenliyoruz. 800’e yakın katılım oldu. Dernek bünyesinde sosyal aktivistler, öğretmenler gönüllü olarak görev aldılar. Bu pikniğimizde acı yaşamış insanlara bir mutlu gün armağan etmek istedik. Ömürlerinde hep acılar, cenazeler, talanlar yaşadılar. En azından onlar için bir gün dayanışma ve hizmet yapmak istedik ve kısa süre içerisinde bunu gerçekleştirdik. Çocuklarla animasyon çalışmaları olsun, resim çalışmaları olsun bunlar çok da mali değeri yüksek olmayan şeyler ama gönül güzelliğinin değeri çok yüksek. Biz bunu böyle gerçekleştirebiliyoruz bugün” dedi.

  “SAVAŞ BİTERSE DÖNECEĞİZ”

  İnşaatlarda çalıştığını ve 3 yıldır Türkiye’de olduğunu anlatan Suriyeli Ahmet Negriş, Diyarbakır’daki insanların kendilerine çok yardımcı olduklarını söyledi. Negriş, “Suriye’deki evimiz yıkıldı. Suriye’deki savaş ne zaman biterse o zaman geri döneceğiz” diye konuştu.

  Mülteci Alan Ali, Haseke’den geldiğini ve kahvede çalıştığını anlatarak,  Suriye’de kalan ailesine yardım ettiğini ve ailesinin yarısının da halen Suriye’de olduğunu aktardı. Ali, “Halep’ten, Haseke’den, Kamışlı’dan, Şam’dan gelenlerin çoğu burada. Suriye’deki durum çok iyi değil. Millet hep perişan olmuş. Savaş bitsin de herkes evine dönsün. Suriye’de kalan ailemle telefonla görüşüyorum. Ben, ağabeyim, yeğenim buradayız” ifadelerinde bulundu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.