“Zarar var” sefer yok!

“Zarar var” sefer yok!
Mart 2017’den itibaren Diyarbakır / Lefkoşa seferlerine başlayan hava yolu şirketi PEGASUS, son beş ayda ulaştığı yüzde 88’lik doluluk oranına rağmen “zarar ediliyor” gerekçesi ile 26 Şubat’tan sonra seferlerini askıya alma kararı aldı.

Yüzde 88 ile nasıl zarar ediliyor?

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, PEGASUS’un Diyarbakır / Lefkoşa seferlerinin askıya alınmasına ilişkin kararının gözden geçirilmesini ve seferlerin devam etmesini istedi. Sayar, seferlerin askıya alınma gerekçesine ilişkin ise şunları söyledi: “Biz, PEGASUS’un Lefkoşa seferlerinin doluluk oranı verilerine ulaştık. Diyarbakır’dan Lefkoşa’ya yapılan uçak seferlerinin doluluk oranının yüzde 88’lerde olduğunu gördük. Elbetteki Mart ayında başlayan seferlerdeki doluluk oranları bu seviyede olmamakla beraber sürekli bir şekilde artan bir seyir izlediği ve son beş ayda bu oranın yüzde 88’lere ulaştığı görülüyor. Haliyle bu doluluk oranını dikkate aldığımız zaman seferlerin askıya alınmasını gerektirecek bir doluluk oranı düşüklüğü olmadığı net olarak ortadadır.”

Yeni bir hat açılsın, karardan vazgeçilsin

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Diyarbakır Bölge Başkanı Mehmet Akyıl, “Geçtiğimiz günlerde Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait uçak bildiğiniz gibi pisten çıkmıştı. Pisten çıkan uçağın devre dışı bırakılması nedeniyle bazı hatlarda eksilmeler oldu. Pisten çıkan uçak aynı zamanda Diyarbakır-Kıbrıs seferini de yapıyordu. Bundan dolayı hatlarda bir eksilme oldu, bu konunun da Diyarbakır-Kıbrıs seferlerini etkilediğini düşünüyorum. Umarım yetkililer, en kısa zamanda tekrar bir hat açar” şeklinde konuştu.

PEGASUS’un seferleri askıya almasına ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, kararın gözden geçirilmesi için PEGASUS yetkilileri ile görüşeceklerini ifade etti.

Çok sayıda öğrenci ve vatandaş seferlerden yararlanıyor

Diyarbakır ve bölge illerinden çok sayıda öğrenci ve vatandaşın Kıbrıs’a uçuş gerçekleştirdiğini belirten Sayar, “Diyarbakır 1 milyon 700 bin nüfusu ile bölgenin çekim merkezi olan bir şehirdir. Batman, Mardin, Şırnak ve yakın şehirlere de hizmet verme potansiyeline sahip bir kenttir. Gerek Diyarbakır’dan gerekse de bölge illerinden Kıbrıs’ta eğitim öğretim gören çok sayıda öğrenci var. Aynı zamanda bir şekilde oraya turistik amaçlı gezide bulunan çok sayıda da vatandaş var” diye konuştu.

Seferlerdeki doluluk oranı yüzde 88 ama “zarar ediliyor” !

Son beş ayda Kıbrıs seferlerindeki doluluk oranının yüzde 88 olduğuna vurgu yapan ve böyle bir tabloda “zarar ediliyor” gerekçesini inandırıcı bulmayan Sayar, şunları söyledi: “Mart 2017’den itibaren Diyarbakır / Kıbrıs seferleri başlamıştı. PEGASUS, haftada dört gün Lefkoşa’ya sefer yapıyor. Şimdi ise aldığımız duyumlara göre 26 Şubat’tan sonra, ‘zarar ediyoruz’ gerekçesi ile bir süre seferlerini askıya alacakları yönünde karar aldıkları bilgisine ulaştık. Biz, PEGASUS’un Lefkoşa seferlerinin doluluk oranı verilerine ulaştık. Diyarbakır’dan Lefkoşa’ya yapılan uçak seferlerinin doluluk oranının yüzde 88’lerde olduğunu gördük. Elbetteki Mart ayında başlayan seferlerdeki doluluk oranları bu seviyede olmamakla beraber sürekli bir şekilde artan bir seyir izlediği ve son beş ayda bu oranın yüzde 88’lere ulaştığı görülüyor. Haliyle bu doluluk oranını dikkate aldığımız zaman seferlerin askıya alınmasını gerektirecek bir doluluk oranı düşüklüğü olmadığı net olarak ortadadır. Muhtemelen bundan daha iyi bir uçuş planlaması yapmayı düşünerek böyle bir tasarrufta bulunmuş olabilirler. Çünkü yüzde 88 gibi bir doluluk oranında ‘zarar ediliyor’ gerekçesiyle uçuşların askıya alınması açıklanabilir bir durum değildir.”

PEGASUS, kararını gözden geçirsin!

PEGASUS yetkililerinin söz konusu seferlerin askıya alınması kararını gözden geçirmeleri çağrısında bulunan Sayar, “Kaldı ki, şöyle bir durum da yaşanabilir; mevsimsel olarak doluluk oranlarında bir düşüş de yaşanabilir ama burada da yılın tamamını göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerekir. Diyarbakır Kıbrıs seferlerine insanlar tam alışmaya başlamışken, bu doluluk oranının bundan sonra daha da artabileceği ortadayken, seferlerin askıya alınması anlaşılır değil. Biz Diyarbakır’da modern bir hava alanımızın olduğu, uluslar arası uçuşların başladığı noktasında bir övünç yaşarken ve bu uçuşları daha da arttırtmanın çabası içerisindeyken böyle bir kararın alınmış olması kentimiz açısından büyük bir talihsizliktir. Haziran ayında Almanya’ya uçuşlarımız başlayacak. Yani, bir tarafta dış hatlarda yeni uçuş hatlarının olacağı yönünde bir sevinç yaşarken bir yandan ise böylesine sefer askıya alma yönünde alınmış kararlar bizi üzmektedir. Bu yanıyla PEGASUS’un Diyarbakır / Lefkoşa seferleri konusunda almış olduğu bu kararın gözden geçirilmesini ve seferlerin devam etmesini istiyoruz. Bu konuda PEGASUS yetkilileri ile görüşmeyi düşünüyoruz ve seferlerin devam etmesi hususunda girişimlerimiz, çabalarımız olacaktır” şeklinde konuştu.

‘Seferlerin askıya alınması kentimizin sosyal ve ekonomik algısı açısından da büyük olumsuzluk’

Diyarbakır ve bölge insanının uçuşlara alıştığına işaret eden Sayar, “Biz her açıdan Diyarbakır’ın sosyal ve ekonomik gelişimi için çaba gösterirken, birçok projenin burada uygulanması çabası içerisindeyken, insanların tam da uçuşlara alıştığı bir süreçte bu seferlerin askıya alınması sadece yolcuların mağduriyeti açısından değil bundan da öte kentimizin sosyal ve ekonomik algısı açısından da büyük olumsuzluklara neden olacaktır. Dolayısıyla da PEGASUS’un söz konusu bu kararını tekrardan gözden geçirip, seferleri devam ettirmesi talebimizi yinelemek istiyorum” dedi.

Yüzde 80 doluluk oranı ile zarar edilmez, karar iptal edilsin!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Diyarbakır Bölge Başkanı Mehmet Akyıl ise, alınan kararın yanlış olduğunu ve kent ekonomisine zarar vereceğini belirterek, “Pegasus Hava Yollarının Diyarbakır-Kıbrıs seferlerini iptal etmesi yönünde bilgi gelince hemen Pegasus yöneticileri ile görüştük. 2017 Mart ve Aralık döneminde zarar ettikleri için böyle bir karar aldıklarını ilettiler. Şuan zarar nedeniyle yönetimin almış olduğu bir karar var. Biz bu kararın iptal edilmesi ve uçuşların yeniden başlaması için girişimlerde bulunacağız. Geçmişte doluluk oranı az olmuş olabilir ama şuan Diyarbakır-Kıbrıs seferinde yüzde 80’e yakın bir doluluk oranı söz konusu. Böylesi bir durumda zarar edilmez. Biz alınan bu kararın iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

Akyıl: Trabzon’da Pisten çıkan uçak aynı zamanda Diyarbakır-Kıbrıs seferini de yapıyordu

Akyıl, “Geçtiğimiz günlerde Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait uçak bildiğiniz gibi pisten çıkmıştı. Pisten çıkan uçağın devre dışı bırakılması nedeniyle bazı hatlarda eksilmeler oldu. Pisten çıkan uçak aynı zamanda Diyarbakır-Kıbrıs seferini de yapıyordu. Bundan dolayı hatlarda bir eksilme oldu, bu konunun da Diyarbakır-Kıbrıs seferlerini etkilediğini düşünüyorum. Umarım yetkililer, en kısa zamanda tekrar bir hat açar” şeklinde konuştu.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.