Zenderlioğlu, “Ben Kürt’üm ve Kürdistanlıyım.

Zenderlioğlu, “Ben Kürt’üm ve Kürdistanlıyım.
BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, “Ben Kürt’üm ve Kürdistanlıyım. TBMM olarak siz nasıl böyle raporun içindeki cümleleri cımbızla çekerek raporumuzu iade ediyorsunuz” dedi.

Meclis'te Kürdistan tartışması

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında toplumsal barış yollarını araştırma ve çözüm sürecinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporuna ilişkin Meclis Başkanlığı’na sundukları muhalefet şerhinde ‘Kürdistan’, ‘savaş’, ‘imha’ benzeri cümleleri bularak 15 gün içinde tekrar düzelterek iade edilmesinin istendiğini söyleyen Hüsamettin Zenderlioğlu, sürecin tamamlandığını ve muhalefet şerhini hiç değiştirmeden yeniden Meclis Başkanlığı’na gönderdiklerini söyledi. Zenderlioğlu, “Muhalefetin şerhinde belirtilen, Anayasa’ya aykırı kabul ettikleri ‘Kürdistan’ ismi yüzyıllardır kullanılmaktadır. Raporumuzdaki sözcüklerin aykırılığından dolayı bize iade edildi, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bizde raporumuzu olduğu gibi Meclis Başkanlığı’na geri gönderdik” diye konuştu.

Kürdistan adını kendilerinin koymadıklarını, tarihi kökeni olan isimlerin halkın inkar edilmesi anlamına geldiğini söyleyen Zenderlioğlu, “Hiçbir halkın dilini, coğrafyasını, kültürünü, isimlerini inkar ederek nereye kadar varacaksınız. 2014 yılı Plan ve Bütçe Raporu’na koyduğumuz muhalefet şerhi raporuna da bazı partiler itirazda bulunmuştu. Kürtleri inkar ederek bir yere varacaksanız eyvallah. Kürdistan kelimesini yasaklayarak kendilerine göre sanki bu halkı yok sayacaklar. Bu halk kendi coğrafyasıyla, kimliği, dili, kültürü ile yaşıyor. Ben Kürt’üm ve Kürdistanlıyım. TBMM olarak siz nasıl böyle raporun içindeki cümleleri cımbızla çekerek raporumuzu iade ediyorsunuz” şeklinde konuştu.

Kürt ve Kürdistan sözcüklerini Anayasa’ya aykırı olarak değerlendirmenin antidemokratik olduğunu söyleyen Zenderlioğlu, “Muhalefet şerhinin hiçbir cümlesini değiştirmeden Sayın Çiçek’e havale ettik, bundan sonra da bu cümleleri kullanacağız” dedi.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaların sorulması üzerine Türkiye’de Kürtlerin hiçbir zaman normal bir mahkemede yargılanmadıklarını öne süren Zenderlioğlu, “Bir adaletsizlik var, eğer bunu değiştiriyorlarsa bunu destekleriz. Biz bu Anayasa’nın değiştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.