Zeytinin ana vatanında sabuna dönüşümü

Zeytinin ana vatanında sabuna dönüşümü
Zeytinin ana vatanı olarak bilinen Mardin'in Derik ilçesinde asırlık zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden elde edilen yağ Ermeni asıllı ustanın elinde doğal sabuna dönüşüyor.

 MARDİN - Zeytinin ana vatanı olarak bilinen Mardin'in Derik ilçesinde asırlık zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden elde edilen yağ Ermeni asıllı ustanın elinde doğal sabuna dönüşüyor. Göç ettiği İstanbul'dan 37 yıl aradan sonra memleketi Derik'e dönen Zekeriya Sabuncu (57), evinin bir bölümünü imalathaneye çevirerek soyadını taşıdığı dede mesleği olan sabun üretimine başladı. Geçmişi onlarca yıl öncesine dayanan zeytinyağından sabun üretimi yaklaşık 50 yıl sonra ilçede yeniden doğal yöntemlerle gerçekleştirilmeye başlandı. Sabuncu, kimyasal kullanılmaksızın organik şekilde elde ettiği zeytinyağından ürettiği sabunların hem cilt hem de saçlar için şifa olacağına inanıyor.

Sabun üretmek için Mardin'e döndü

Zekeriya Sabuncu, soyadını aldığı dede mesleği olan sabun üretimini sürdürmek için 37 yıl aradan sonra Derik ilçesine döndüğünü söyledi. İlçede 50 yıldır sabun üretilmediğini ifade eden Sabuncu, bir sanat olarak nitelendirdiği sabun üretimini yeniden canlandırmaya karar verdiğini belirtti. Sabuncu, "Soyadımızdan da anlaşılacağı gibi dedelerim sabuncu idi. Bu sanatı yaşatmak için ilçeye döndüm. Derik halkı da dönüşümden bayağı mutluluk duydu. Evimin bir bölümünü imalathaneye dönüştürdüm. Burada başladığım üretimi geliştirerek daha büyük bir imalathane kurmayı planlıyorum" dedi.

 Kaliteli zeytinden kaliteli sabun üretimi

Sabuncu, ilçede üretilen zeytinin asit oranının düşük olması nedeniyle çok kaliteli olduğunu vurgulayarak, kalitesinin kullanan herkes tarafından bilindiğini belirtti."Dünyaca ünlü Derik zeytinindeki yağın asit oranı çok düşük. Bu nedenle ürettiğim sabunlar da son derece kaliteli" diyen Sabuncu, şunları kaydetti: "Katkısız halis zeytinyağından yapılan sabun son derece faydalı. Saç ve cilt için son derece şifalı. Bu mucizevi özelliklere sahip zeytinin değerlendirilmesi gerektiğini düşünerek sabun üretimine başladım. Benden başka bu kalitede sabun üreten yok. İşin sırrı bende. Çünkü sabun üretiminde tecrübemiz geçmişe dayanıyor." Sabuncu, topraklarına geri dönerek üretime geçmek isteyenlere öncülük etmek istediğini anlatarak, bölgeye tersine göçün başlamasını umut ettiğini dile getirdi. Yaklaşık 50 yıl önce Derik'e küçük Paris dediklerini ifade eden Sabuncu, "O zamanlar bu topraklarda bereket vardı. Çözüm süreci ile inşallah bundan sonra da güzel gelişmeler yaşanacak bu topraklarda. İnşallah yeniden buraya bir dönüş olur. Geriye göç başlar. Neresi huzurlu ise en güzel yer orasıdır" diye konuştu. Ürettiği sabunu öncelikle iç pazara sunduklarını kaydeden Sabuncu, iş yerlerine numuneler göndererek tanıtımını yaptığı sabunu ilerleyen günlerde büyük imalathanelerde üreterek tüm Türkiye pazarına sunmayı planladığını söyledi.

zeytin-3.jpg

zeytin-2.jpg

zeytin-3-001.jpg

zeytin-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.