Ziraatçiler Derneği: Buğdayda felaketin eşiğinden dönüldü

Ziraatçiler Derneği: Buğdayda felaketin eşiğinden dönüldü
Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin hazırladığı rapora göre buğdayda büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık ve don olaylarının tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkisinin artmasından endişe ediliyor. 

Türkiye’nin Ekim  ayından bu yana son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Tarım yılı 6 aylık yağış raporuna göre (1 Ekim 2013 - 31 Mart 2014)Türkiye genelinde yağan yağmur, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,1 oranında azaldı. Bu dönemde Türkiye’nin ortalama 508,4 milimetre olan metrekareye düşen yağmur miktarı yerine sadece 317,9 milimetre yağış düştü.

Sadece buğday etkilenmedi

Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin (TZD) hazırladığı rapora göre, kuraklık ve don olayları nedeniyle pek çok üründe rekolte kaybı yaşandı. Kuraklıktan buğday, arpa gibi hububat ürünlerinin yanı sıra, mercimek, nohut gibi bahar yağmurlarına bağımlı olan bakliyat ürünlerinin olumsuz etkilendi. 

"Buğdayda büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü" denilen raporda, hububatta rekoltenin yüzde 10 ile 20 arasında düşük olmasının beklendiği ifade edildi.

Kuraklığın etkisi tüm yıl devam edecek

 

Kuraklığın etkilerinin yıl boyunca devam edeceğini ifade eden Kiraz, "Tarım sektöründe yaşananlar sadece kış mevsiminin kurak geçmesi değildir. Sulama göletleri ve barajlar boş kaldı. Yeterince beslenemediği için yeraltı suları da yükselmedi. Bu durum sulanması gereken yazlık bitkileri olumsuz etkileyecek" dedi.

Mercimek, nohut gibi bahar yağmurlarına bağlı olan bakliyat ürünlerinde de ciddi bir verim kaybının yaşandığını anlatan Kiraz, şunları söyledi:
"Tarla bitkilerinin yoğun olarak ekildiği bölgelerde büyük sıkıntı bekleniyor. Yazlık bitkiler sulanmazsa büyük sıkıntı olacak. Sulama göletleri ve barajlarda yeterince bu olmadığını yetkililer ifade ediyor.  büyük sıkıntı olmasından endişe ediyoruz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.