Zonguldaklı gençler ‘tilili’ çekti

Zonguldaklı gençler ‘tilili’ çekti
Diyarbakır’da son iki yıl içerisinde yaşanan çatışma ve olaylar nedeniyle büyük bir yara alan turizm sektörü bahar ayı ile birlikte canlanmaya başladı.

 

 

 Zonguldak’tan Diyarbakır’a gelen 50 kişilik bir grup, önce tarihi mekanları gezdi, ardından Türkçe ve Kürtçe türküler eşliğinde halay çekti. Gençlerin tilili (zılgıt) çekmesi ise dikkat çekti.

 

Son iki yılda Diyarbakır ve bölge illerinde yaşanan olaylar kentlerin turizmini büyük ölçüde etkiledi. Olaylar nedeniyle yabancı turist sayısında ciddi düşüş yaşanırken, gözler yerli turistlere çevrildi. Havaların ısınması ile birlikte kentte azda olsa yerli turist kafileleri gelmeye başladı. Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve kentin turizmine büyük bir katkı sağlayan Diyarbakır Kültür ve Turizm Derneği (DİKTUM-DER), bu sektörün canlanması için kolları sıvadı. Yerli ve yabancı turistler için tanıtımlarını yapan dernek üyeleri, önceki gün Zonguldak’tan gelen kalabalık bir heyeti, DİKTUM-DER’e ait kültür evinde ağırladı.

Geçler zılgıt çekti

Türkiye Gençlik Konseyi öncülüğünde kente gelen ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu heyet, önce kentte bulunan tarihi mekanları gezdi. Heyet üyeleri daha sonra DİKTUM-DER’e ait kültür evine gelerek, burada Türkçe ve Kürtçe türküler eşliğinde halay çekti. Doyasıya eğlenen Zonguldaklı gençlerin ‘tilili’ (zılgıt) çekmesi ise büyük dikkat çekti.  Tarihi mekanlarda bol bol fotoğraf çektiren gençler kentten büyük bir mutlulukla ayrıldı.

Eski günlerine kavuşacak

DİKTUM-DER Başkanı Kenan Aksu, kentteki algının kırılması için ciddi etkinlikler yaptıklarını belirterek, “Son iki yıl içinde yaşanan olaylar ne yazık ki tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektörünü de etkiledi. Ama biz durmayacağız, kentin eski günlerine kavuşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentimizin tarihini, inanç turizmini anlatmaya devam edeceğiz. Bu sektör eski günlerine kavuşursa her sektöre yansıması olacaktır. Turizm kentin en önemli fabrikasıdır” dedi.

Dilek AKIN/ÖZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.