12 kadınla birlikte 6 aydır mantar üretiyor

12 kadınla birlikte 6 aydır mantar üretiyor
Edremit'in Ayazpınar Mahallesi'nde tesis kuran Yılmaz Kanmış, 12 kadınla birlikte 6 aydır istiridye mantarı üretiyor. Mantarları, kentteki market ve manavlara satan Kanmış, hedefinde yüzlerce kadını üretime dahil etmek olduğunu söyledi.

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Ayazpınar Mahallesi'nde 500 metrekare üzerinde tesis kuran Yılmaz Kanmış, 12 kadınla birlikte 6 aydır istiridye mantarı üretiyor. Üretilen mantarları kentteki market ve manavlara satan Kanmış, yüzlerce kadını üretime dahil ederek, iş istihdamı sağlamayı hedefliyor.

Tatil için gittiği Antalya’nın Korkut ilçesinde mantar üretimi yapan bir tesisi gördüğünü ve örnek aldığını dile getiren Kanmış, bu işi Van'da denemeye karar verdiğini belirtti.

'BAŞARIYI EKİBİME BORÇLUYUM'

Tekli depolara koyulan her bir kompostlan 3 kez mantar toplandığını dile getiren Kanmış, ham maddesi saman, odun kepeği, talaştan olan kompostu da kendisinin ürettiğini paylaştı. Kilosunu 5 TL'den sattığı mantarları, kimi zaman il dışına da sattığını dile getiren Kanmış, "İşsizlik oranının çok yüksek olduğu bir memleketteyiz. Daha önce girişimde bulundum; fakat verim alamadım. Ama bu son ay içinde çok iyi bir verim aldım. Yapmış olduğumuz mantar Türkiye’de taktir topladı. Mantarımızın besin değerinin yüksek olduğunu bize bildirdiler. Bu durum da bizi mutlu etti. Yani başarımızı yanımızda olan ekip arkadaşlarımıza borçluyum” dedi.

‘YÜZLERCE KADINA İŞ İSTİHDAMI SAĞLAYABİLİRİM’

Şuan 12 kadının çalıştırdığını belirten Kanmış, imkanlar olursa yüzden fazla kadına iş istihdamı sağlamayı istediğini dile getirerek, "Kadınların 2’si gönüllü olarak çalışıyor. Onlar da emeklerinin karşılığı olarak bizden kompost alıyorlar. Kendi evlerinin balkonlarında, mutfaklarında, bodrum katlarında üretimini yapıp, kendi aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Biz de o kadın arkadaşlara, 'eğer böyle bir girişimde bulunursanız, size satış garantisi veririz' dedik" dedi.

222222.jpg

'AMACIMIZ KADINLARI ÜRETİME DAHİL ETMEK'

Asıl amacının kadınları üretime dahil etmek olduğunu vurgulayan Kanmış, "Bizim asıl amacımız budur. Bu işin eğitimini insanlara verip, belli bir aşamaya getirdikten sonra tamamen mantar üretimini yapabilecek ihtiyaç sahiplerine bırakacağız. Bundan 3 ay önce o kadınlara kompost vermiştik. Hatta son aşamada kendi üretimlerini bitirdiler. Tekrardan bizden kompost istediler. Bu iş için özel bir yer tesis etmek gerekmiyor. Bizim bir arkadaş bir torba kompost alıp kendi evinin kilerinde üretimini yapıyor” diye belirtti.

35 GÜNDE HASAT TOPLANIYOR

Tesiste çalışan Hasret Kanmış (37) ise ailesine ekonomisine katkı sağlamak için çalıştığını anlattı. İşe başlarken tereddütle yaklaştığını; ancak her kadının yapabileceği bir iş olduğunu dile getiren Kanmış, “Nasıl yapılıyor? Zorlukları var mı? Diye düşündüm. İşe girdiğimde bu işi yapamam düşüncesini kırdım. Konpostlara günde 2 defa su veriyorum. Bu aşamadan sonra 35 gün geçiyor ve hasattı toplamaya başlıyoruz" diye konuştu.

SAATİ 10, GÜNLÜĞÜ 80 TL

Günde 80 TL karşılığında çalıştığını belirten Kanmış, şöyle devam etti: “Hem günlükçü olarak çalışanlar hem de yevmiyeci olarak çalışan arkadaşlarımız var. Yevmiyeci saat başına 10 TL, günlükçü ise 80 TL alıyor. Her kadın kendi ekonomik özgürlüğünü eline alabilir. Çok lüks bir yerin olması gerekmiyor. Kadınlar kendi bodrumlarında, evin kilerinde bile bu işi yapabilirler. Kadınların öncelikle kendilerine güvenmesi gerekiyor." (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.