17 yaşında, 29 gözaltı, 6 tutuklama ve Pozantı...

17 yaşında, 29 gözaltı, 6 tutuklama ve Pozantı...
Polislerce çeşitli gerekçeler ile 29 defa gözaltına alınan, polisin attığı gaz bombası nedeni ile çenesi kırılan, Pozantı'da yaşanan vahşete tanıklık eden ve halen tutuklu bulunan 17 yaşındaki M.K'nin ailesi de Mersin'i terk etmek zorunda kaldı.

MERSİN - Polislerce çeşitli gerekçeler ile 29 defa gözaltına alınan, polisin attığı gaz bombası nedeni ile çenesi kırılan, Pozantı'da yaşanan vahşete tanıklık eden ve halen tutuklu bulunan, M.K'nin yaşadıkları insan hayatına sığmayacak denli ağır. Son olarak M.K'nin ailesi polisin baskılarına dayanamayarak Mersin'i terk etmek zorunda kaldı. 17 yaşındaki M.K'nin ve ailesinin yaşadıklarının yakın tanığı olan İştar Kadın Merkezi Psikologu Fahriye Cengiz, 2011 yılında Pozantı'dan tahliye edilen çocuklarla ilk çalışmayı başlattıklarını ve aile ile bu süreçte tanıştıklarını söyledi. 
'Çocuk ve adalet' 
Cengiz, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Adana Şubesi'nin "Çocuk ve Adalet" adı altında bir projelerinin olduğunu ve kendilerinden Pozantı cezaevinden çıkan ve Mersin'de yaşayan çocuklara ulaşmaları için kendilerinden destek istediklerini söyledi. Vakfa destek sunarken kendilerinin de çocuklarla tanışma imkanı bulduklarını aktaran Cengiz, M.K'nin de o dönem tanıdıkları çocuklar içerisinde olduğunu söyledi. M.K. ile görüşmeleri devam ederken sıkça polislerce gözaltına alınarak bırakıldığını, bırakıldığı zamanlarda ise mahallede psikolojik ve sözel şiddete maruz kaldığını sıkça duyduklarını söyledi. 
'Ailesi baskılara dayanamayarak Silopi'ye yerleşti'
M.K'nin ailesinin M.K için daha iyi olur umuduyla yaşananlara dayanamayarak Silopi'ye yerleşmek zorunda kaldığını belirten Cengiz, "Bu şekilde M.K. belki daha normal bir yaşama döner diye, bu durum bize de iyi fikir olarak gelmişti. Yaşanan son duruma baktığımızda ise Silopi, Mersin ya da başka bir kent hiç fark etmiyordu. Çünkü bu mahallede olduğu gibi bu çocuk Türkiye'nin her yerinde etiketlenmişti artık. Öyle ki M.K'nin gözaltında olduğu bir dönem mahallede yaşanan bir olaydan sorumlu tutulmuştu. M.K, Silopi'de de yine gözaltına alınmış, doktor raporuna rağmen darp edilmişti. Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde götürülen M.K, buradan Sincan Çocuk Cezaevi'ne sürgün edildi daha sonra ve sürgün sırasında onlarca gardiyan tarafından darp edildi" dedi. Çocuklara yaşatılanların toplumsal anlamda çok üzücü olduğunu vurgulayan Cengiz, "M.K 17 yaşındaki bir genç, 29 defa gözaltına alındı. 6 kez belli aralıklar ile tutuklandı. Halen Sincan Çocuk Cezaevi'nde tutuluyor. Sayısız kez işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldı" ifadelerinde bulundu. 
'Cezaevleri işkence evlerine dönüştürülmüş durumda'
M.K'nin bu günden sonra toplumsal yaşamda kendisini nasıl var edeceği sorusunun cevaplanması gerektiğinin önemli olduğuna vurgu yapan Cengiz, "Bu soruyu cevaplayacaklar, çocuklara bunları yaşatanlardır" dedi. Bir dönem bu cezaevlerinin kapatılması tartışmalarının gündeme geldiğini ve cezaevlerinin rehabilitasyon ihtiyacını karşıladığını, "suça sürüklenen çocuklar" için iyileştirici bir etkisinin olduğunun tartışıldığını hatırlatan Cengiz, "Ama baktığımızda bu yaklaşım Kürt çocuklarında işlevsiz kalmakta. Buralar tamamen işkence evlerine dönüşmüş durumda" dedi. Türkiye'nin hak ihlalleri bakımında birinci sırada olduğuna dikkat çeken Cengiz, buna rağmen hiç bir girişimin olmamasının da çocuk ve gençlere ne kadar anlam yüklendiğinin somut örneği olduğunu söyledi. 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.