20 bin tercihin 4’te biri Diyarbakır’dan

20 bin tercihin 4’te biri Diyarbakır’dan
Türkiye’de Kürtçe seçmeli ders tercihinde bulunan 20 bin öğrenciden 4 bin 960’ı Diyarbakır’dan. Sendikalar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, atama takvimine bağlı kalmadan, Kürtçe öğretmeni atamasını istedi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABERCHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 2 Şubat’ta Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Kürtçe ders seçen öğrencilerin sayısını sordu. Bakan Özer, 17 Şubat’ta Tanrıkulu’nun önergesine yanıt verdi ve Türkiye genelinde 2021-2022 eğitim- öğretim yılında 20 bin 265 öğrencinin Kürtçeyi (Zazaca-Kurmanci), seçmeli ders olarak talep ettiğini açıkladı. Kürtçe seçmeli derste önceki yılların rakamları açıklanmadığı için, geçen yıl kaç öğrencinin Kürtçe seçmeli istediğiyle ilgili veri bulunmuyor. 

‘Türkiye geneline göre iyi bir rakam’

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir,  Türkiye genelinde 20 bin 265 öğrencinin Kürtçe dersi seçtiğini, bunun 4’te birinin Diyarbakır olduğunu söyledi. Tekdemir, “Türkiye geneline göre sayı iyi bir sayı. Diyarbakır’da 5 bine yakın rakamın oluşmuş olması iyi bir sayı. Hatta gelecekte daha iyimser olmamız gerektiğine dair önemli bir işarettir” dedi.

Öğretmen atanmalı

MEB’in verilerine göre, geçen yıl yapılan 3 atama ile Türkiye genelinde, bakanlık bünyesinde kayıtlı 79 Kürtçe öğretmeni bulunuyor. Eğitim-Bir Sen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir,  bundan sonra atılması gereken en önemli adımın, Kürtçe öğretmen ataması olduğunu dile getirdi.   Kürtçe dersin talep edildiği okullarda, dersin branş öğretmeni tarafından verilmesi gerektiğine dikkat çeken Tekdemir, “Yeteri kadar öğretmenin bu dersleri seçen öğrenciler için planlaması gerekiyor. Öğrencilerin bu dersi, dersin öğretmenleri ile birlikte görme hakları var. Çocuklarımızın seçtiği dersin öğretmeni ile birlikte dersleri alması daha faydalı olur. Açık varsa, MEB’in herhangi bir takvime bağlı kalmaksızın veya öğrencilerin seçtiği Kürtçe dersleri ile ilgili bir atama duyurusu ilan etmesi gerekiyor” dedi.

‘Derslerin boş geçmemesi lazım’

Diyarbakır’da görevli Kürtçe öğretmen sayısının az olduğuna işaret eden Tekdemir şunları söyledi: “Yeteri kadar öğretmen atanması bu süreci amacına ulaştırır. Seçilen dersleri okulla bütünleşmiş bir sisteme eviremezsek, yani bu dersler boş geçerse, önümüzdeki sene öğrenciler bu dersi seçme konusunda istekli olmayabilir. İnsan olmanın en ayırıcı özelliği anadildir. Anadilin öğrenilmesi hakkının önünün açılması, bu konuda öğretmen görevlendirilmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz.”

‘Anadilde eğitimi savunuyoruz’

Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şubesi Eşbaşkanı Hasan Çıtrık da Kürtçe alanında öğretmen ataması yapılmasını istedi. Sendika olarak anadilde eğitimi savunduklarını belirten Çıtrık, “Biz sendika olarak anadilde eğitimi savunuyoruz. Her insanın anadili ne ise, anadilinde eğitim görmesi gerekiyor. İnsanlar sosyal medya üzerinden seçmeli ders için örgütlendiler, anadilini seçmeli ders de olsa görmek istediğine dair kampanya yürüttüler. Biz sendika olarak destekleme boyutuna gitmedik, ama talep hakkının olduğunu, bunun görmezden gelinemeyeceğini söyledik” dedi. Okul idarelerinin seçmeli ders döneminde, velilere “öğretmen yok”, “çok az kişi işaretledi” gibi yönlendirmelerde bulunduğunu belirten Çıtrık şunları söyledi: “Bütün bu yönlendirmelere rağmen, 5 bin çocuk bu taleple dilekçe verdiler.  Şuan Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu ataması yapılmayan 500 öğretmen var. Yani eğer kadrolu yoksa bile ücretli olarak öğretmen ihtiyacının karşılanması gerekiyor. “

Kürtçe seçmeli ders süreci

Türkiye’de 2022-2023 eğitim öğretim yılında Kürtçe ders görmek isteyen 5.6 ve 7’inci sınıf öğrencileri için süreç, 3 Ocak’ta başlamıştı. Sosyal medya üzerinden sürecin görünür kılınması için başlatılan kampanya ilgi görünce, Milli Eğitim Bakanlığı süreyi 7 Şubat’a kadar uzatmıştı. Kürtçe ders seçen öğrenci sayısının arttırılması için, iktidar partisi milletvekilleri de kampanyaya destek vermiş, sosyal medya üzerinden mesaj ve video paylaşmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.