21 yıl boyunca işkence, hakaret ve ihlal…

21 yıl boyunca işkence, hakaret ve ihlal…
PKK davasından 21 yıl önce gözaltına alınan ve 53 gün boyunca gördüğü ağır işkenceler sonucu birçok hastalığa yakalandığını belirtti.

DİYARBAKIR - Cezaevlerinde acil olarak tahliye edilmesi gereken çok sayıda hasta tutsak bulunuyor. Bu durum gerek insan hakları savunucuları gerek ise hasta tutsakların aileleri tarafından hemen hemen her gün dile getirilirken, yetkililer ise bu konuda gerekli duyarlılığı göstermiyor. Bir an önce tahliye edilmesi gereken hasta tutsaklardan biri de Şemsettin Kayalı. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Kayalı, DİHA'ya gönderdiği mektubunda, yaşadığı sorunları aktardı. Kayalı, mektubunda 21 yıldan bu yana düzenli şekilde kendisine yönelik uygulanan baskılara dikkat çekti. 1993 yılında PKK davasından gözaltında kaldığı 53 gün boyunca, "Naylon işkencesi, tekerleğe koyma, Filistin askısı, düz askı, falaka, minder işkencesi, torba, tazyikli su ve hortumlu işkence" gibi yöntemler ile işkenceye maruz kaldığını aktaran Kayalı, gözaltında gördüğü işkence nedeniyle cezaevinde birçok hastalığa yakalandığını kaydetti. Kayalı, "Mahkemeye gidip gelme esnasında defalarca kaba dayak, işkence ve insanlık dışı muamele ve hakaretlere maruz kaldım. Bu süreçte de iki cezaevinde sayısız işkence ve saldırı gördüm. Kaval kemiğimde 12 cm'lik yırtılma olduğu raporlaştırılmıştır ve halen de izi vardır. Defalarca suç duyurusunda bulunmuştum; fakat olayın üstünü de kapattılar" diye belirtti. 

‘Ölüme mahkum etme’ 

2008 yılından bu yana Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduğunu belirten Kayalı, gördüğü işkence sonucu fiziksel ve ruhsal tahribatlar yaşadığını kaydetti. Kayalı, yaşadığı işkencelere rağmen hiçbir zaman “pişmanlık” yaşamadığını belirterek, yakalandığı hastalıkları nedeniyle defalarca Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini; fakat kendisine "cezaevinde kalabilir" raporunun verildiğini aktardı. Kayalı, raporun bu şekilde verilmesini de “siyasi bir karar” olarak yorumlarken, 22 ayrı hastalıkla boğuştuğunu belirtti. Yaşadığı bunca şeyin adeta kendisini "ölüme mahkum etme" olarak ifade ettiğini kaydeden Kayalı, siyasi tutsaklara yönelik düşman hukuku uygulandığına işaret etti. Kayalı, son günlerde gündeme gelen "Yeniden yargılanma yolu" ile mağduriyetinin giderilerek, ailesine kavuşmayı beklediğini belirtti.  

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.