238 Sur mağduru yeni evine kavuştu

238 Sur mağduru yeni evine kavuştu
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarda evleri yıkılan 238 hak sahibi, TOKİ’deki evlere yerleştirilmek üzere kura çekimi yaptı.

 

 

 

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde yaşanan çatışmalardan dolayı evleri yıkılan vatandaşlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Koordinasyonu ile TOKİ tarafından Üçkuyular ve Çöl Güzeli mevkiinde yapılan TOKİ evlerinin hak sahiplerine verilmesi için kura çekilişi yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan çekilişte, 238 hak sahibi Üçkuyular mevkiinde tamamlanan evlerine kavuştu.

Çekiliş sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, “Malumlarınız olduğu üzere Sur’da terör olaylarından etkilenen ev sahiplerine ilk kura çekimini bugün yapıyoruz. TOKİ’nin Çöl Güzeli ve Üçkuyular bölgesinde yaptığı konutlardan bu gün Üçkuyular’dan konut talep edenlerden 238 hak sahibinin kura çekimini gerçekleştiriyoruz. Tüm hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘TOKİ 5637 KONUT YAPACAK’

Toplamda yapılacak konut sayısı hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürü Bilgin, “Bu iki saydığım bölgede TOKİ 5637 adet konut üretiyor. Bu konutların ilk etabında 795 tanesi tamamlandı. Geri kalanların ise kısmen yüzde 90, kısmen yüzde 70- 80 seviyesinde çalışmalar devam ediyor ve iki ay içinde de konutların tamamı bitmiş olacak. İsteyen tüm hak sahiplerimiz için yeterli sayıda konut stokumuz var. Bu kura çekiminden sonra doğrusu vatandaşlarımızın da u taleplerinin artacağını öngörüyoruz. TOKİ’nin çok iyi bir işçilikle ürettiği nitelikli konutlardır ve mevki olarak da çok iyidir” şeklinde konuştu.  

Çatışmalardan etkilenen Sur ilçesindeki 6 mahallede de 44 konutun yapıldığını aktaran Bilgin, 6 mahallede toplamda 500 konut inşa edileceğini açıkladı. Diyarbakır mimarisine uygun olmadığı için sık sık eleştirilerin hedefi haline gelen Sur ilçesindeki konutların Diyarbakır mimarisine uygun olduğunu savunan Bilgin, “Bu konutlar, Diyarbakır geleneksel, yöresel mimarisine uygun ve yöresel bazalt malzemesinden konutlar üretilmiş olacak. İsteyen hak sahiplerine buradaki konutlardan da verebiliyoruz. Şuan ilk etapta bize burada başvuruda bulunan 500 civarında bir hak sahibimiz var” diye belirtti.  

 

‘EVLERİ YIKILAN VATANDAŞLAR 4 ALTERNATİF SUNDUK’

Evleri yıkılan vatandaşlara 4 alternatif sunduklarını dile getiren Bilgin, “Tabii biz vatandaşlara dört alternatif sunduk. Dileyen hak sahiplerimize kendi taşınmazlarının değerlerini nakden ödüyoruz. Bu şekilde bin 300 hak sahibi vatandaşımıza nakden ödeme yaptık. Bir diğer alternatifimiz, TOKİ’nin yaptığı konutlardan talep eden olursa onları veriyoruz. Bugün olduğu gibi onların kura çekimini yapıyoruz. Üçüncü bir alternatif olarak vatandaşımız kendisi Sur’daki koruma amaçlı imar planına uygun olarak konutunu yapmak isterse koruma amaçlı plan dahilinde, o parsel üzerinde kendisi projesini hazırlayıp, Koruma Kurulu’ndan da onaylatıp kendisi yapabiliyor. Son bir alternatif olarak da Bakanlığımızın Sur’da yapacağı konutlardan isterlerse vatandaşlarımıza verebiliyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımız zaten az önceki filmde de gördüğünüz gibi biz sadece burada konut üretimi yapmıyoruz. Diyarbakır’ı layık olduğu yere getirecek tarihi, turistik, inanç kültürüyle bir turizm destinasyon merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Bunun için daha önce İçkale mevkiinde bir peyzaj çalışması yaptık ve bunu vatandaşımızın hizmetine sunduk. On gözlü köprü civarında Dicle Vadisi Projesinin ilk etabındaki 32 hektarlık alanımızın çalışması tamamlandı. Diğer tarafta sokak sağlıklaştırması çalışmaları yapıyoruz ki, bu çalışmalardan vatandaşların ve esnafların çok büyük bir memnuniyeti var. Bu da yaptığımız çalışmalar anlamında şevkimizi arttırıyor. İnşallah Diyarbakır’ı hep beraber, Bakanlığımızın da üstün gayretleriyle çok daha iyi yerlere getireceğiz.”

‘METREKARE KARŞILIĞINDA EV VERİYORUZ’

Konutların metrekare karşılığında verildiğini açıklayan Bilgin, konuşmasında şu bilgileri aktardı: “Biz şuan vatandaşlarımıza metre kareye metre kare karşılığında konut veriyoruz. Bu ne demek oluyor; vatandaşın Sur’da 100 metrekare konutu varsa ve şuan istediği TOKİ konutu da 100 metrekare ise herhangi bir borçlanma yok. Vatandaşımıza 100 metrekare karşılığında kendisine 100 metrekare konut veriyoruz. Daha önceki konut niteliksiz olabilir, dayanıksız olabilir, riskli olabilir ama vatandaşımıza sıfır bir konut teslim ediyoruz ve bunun için de herhangi bir borçlanma olmayacak. Vatandaşımızın Sur’da 100 metrekare konutu vardı ve karşılığında 120 metrekare konut tercih etti, bu durumda da vatandaşımız 20 metrekare borçlanmış olacak. Diyelim ki, vatandaşın 100 metre konutu vardı ve kendisi 96 metrekarelik konut seçti bu durumda da kendisine 4 metrekare karşılığına denk gelen bedel ödenecektir. Her bir hak sahibinin hanesine konut verme hakkımız var. Üç katlı konutu olan bir konut isterse bir, üç konut isterse üç konut veriyoruz. Bir konut isterse de bir konutu kendisine veriyoruz, geri kalan iki konutun da bedelini kendisine ödüyoruz. Öncelik hak sahipleridir ancak TOKİ’nin burada yaptığı konutlar hak sahibi sayısından çok fazla olacaktır. Bu durumu TOKİ’nin Web sayfasından vatandaşlarımız takip edebilirler. TOKİ bu konutlardan satışa çıkardığında tabii ki Sur’daki kiracılar da başvurabilirler.”

Aziz FİDANCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.