93 STK 'utanç duvarı'nı yürüyüşle protesto etti

93 STK 'utanç duvarı'nı yürüyüşle protesto etti
Süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan BDP'li seçilmişler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "sınırda duvar örülmüyor" sözlerine tepki gösterirken, Mardin ise 93 sivil toplum kuruluşu ise örülen duvarı yürüyüşle protesto etti.

Rojava'nın Qamişlo kenti ile Mardin'in Nusaybin ilçesi arasında örülen "utanç duvarı"nı protesto etmek ve "ölüm orucu"nda bulunan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'a destek vermek amacıyla 4 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan BDP'li seçilmişler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "sınırda duvar örülmüyor" sözlerine tepki gösterdi. Açlık grevini gerçekleştirdikleri yerde seçilmişler adına açıklama yapan Girmeli Belde Belediye Başkanı Ömer Altun, Arınç'ın "Sınırda duvar örülmüyor" sözlerini hatırlatarak, "Bu söylem gerçek dışıdır. Şu an gözlerimizin önünde duvarın inşaatı devam etmektedir. Sayın Arınç'ın bir lütufmuş gibi hakaretvari tavrı halkı incitmiştir. Bunu bir açıklama olarak alabilirsiniz şeklindeki hakaretvari söylemleri barış sürecine ve bu halka nasıl bir yaklaşım içinde olduğunu göstermektedir" dedi. Gökkan'ın sağlık durumunun hayati tehlike sınırına geldiğini belirten Altun, "Yetkililerden duvar inşaatının durdurulmasına ilişkin resmi bir açıklama yapılana kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi. 

'Gökkan'ın vücudu su topluyor'

Türk Tabibler Birliği (TTB) Mardin Şubesi ve SES'e bağlı Nörolog ve dahiliye uzmanları ise akşam saatlerinde Gökkan'ı sağlık kontrolünden geçirdi. Doktorların verdiği bilgiye göre, Gökkan'ın böbreklerine su gitmediği için böbreklerin çalışmadığı ve bu nedenle de vücudunun su toplandığı belirtildi. Gökkan'a destek olmak için yüzlerce yurttaş ise, Gökkan'ın eylem yaptığı yerin üst kısmında bekleyişlerini devam ettiriyor. Gökkan'a destek olmak için Gökkan'ın eylem yaptığı yerin çevresinde bulunan binalarda bulunan yurttaşlar da "ışık söndürme" eylemi yaparak, tava, tencerelere vurarak ses çıkarıyor. Gökkan'a destek olmak için bekleyen yüzlerce yurttaş ise ıslık çalarken, "Biji berxwedana Eyşe" sloganı atılıyor. 

Mardin'de 93 sivil toplum kuruluşu utanç duvarını protesto etti.

Mardin'de bulunan 93 sivil toplum kuruluşu ise, Nusaybin ilçesi ile Qamişlo kenti arasında örülen "utanç duvarı"nı protesto etmek ve "ölüm orucu"nda bulunan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'a destek vermek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. KESK Mardin Şubeler Platformu binası önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları Yenişehir Kültür Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. "Biji Berxwedana Ayşe", "Biji Berxwedana Rojava" ve "Rojava halkı yalnız değildir" sloganlarının atıldığı yürüyüş güzergahında bulunan yurttaşlar evlerinin balkonlarına çıkarak, slogan, alkış ve zılgıtlarla eyleme destek verirken, araçlarında bulunan yurttaşlarda korna çalarak yürüyüşe destek verdi. Yürüyüşün ardından STK'lılar adına açıklama yapan KESK Mardin Şubeler Platformu Dönem sözcüsü Mehmet Can Yıldız, İsrail ile Filistin arasına örülen beton duvara karşı çıkan bir Başbakan'ın, kendi ülkesi ile Rojava arasına beton duvar örmesinin büyük bir tutarsızlık olduğunu ifade etti. Yıldız, "Kürt sorununda barış süreci devam ediyor dendiği bir dönemde böyle bir duvarın yapılması AKP'nin çözüm sürecine karşı ne kadar samimiyetsiz davrandığının da bir göstergesidir" dedi

Açıklamanın ardından kitle oturma eylemi yaparak eylemi sonlandırdı. 

Bismil'de 7 Kasım için bildiri dağıtıldı

BDP Bismil İlçe Örgütü, Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Rojava'nın Qamişlo kenti arasında örülen "Utanç duvarı"nı protesto etmek amacıyla 7 Kasım'da gerçekleştirilecek yürüyüşe katılım çağrısı yapan el bildirileri dağıttı. BDP'li yöneticiler ilçe binası önünde bir araya gelerek, ilçe merkezinde bulunan esnaf ve yurttaşlara bildiri dağıtarak, yürüyüşe davet etti. 
 

mrd-05-11-13-nusaybin-bdp-secilmisler-aciklama6-002.jpg

 

(diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.