AİHM Öcalan'a dair yapılan 4 başvuruyu karara bağlayacak

AİHM Öcalan'a dair yapılan 4 başvuruyu karara bağlayacak
AİHM, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit, adil yargılanma hakkının ihlali, zehirlenme iddiası, iletişim kanallarının kapatılması gibi hak ihlalleri konusunda yaptığı 4 başvuru dosyasına dair kararını 18 Mart'ta açıklayacak.

İSTANBUL - AİHM, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarının İmralı'da uygulanan tecrit, adil yargılanma hakkının ihlali, zehirlenme iddiası, iletişim kanallarının kapatılması gibi hak ihlalleri konusunda yaptığı 4 başvuru dosyasına dair kararını 18 Mart'ta açıklayacak. Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca, AİHM'in başvuru yaptıkları dosyalarda vereceği ihlal tespiti yönündeki kararlarının İmralı'daki tecrit durumu dahil olmak üzere birçok konuda değişikliklere sebep olabileceğini söyledi. Sarıca mahkemeden evrensel hukuku uygulamasını ve objektif karar vermesini beklediklerini belirtti. 


15 yıldır İmralı'da ağır tecrit koşulları altında tutulan, 2 buçuk yıldır  avukatları ile görüşmesi "gemi bozuk" gibi bir gerekçe ile fiili olarak engellenen Öcalan'ın tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde yaşadığı ağır tecrit ve izolasyon koşulları, kamuoyunun her zaman gündeminde oldu. 1999 yılından bu yana yasalara aykırı olarak özel hukuk ve izolasyona maruz bırakılan Öcalan'ın, 15 yıllık süreçte karşılaştığı hak ihlalleri ise avukatları tarafından iç hukuk yolları denenip sonuç alınamayınca AİHM'e taşındı. Öcalan'ın AİHM'de bulunan bu 6 dosyasından tecrit, adil yargılanma hakkının ihlali, zehirlenme iddiası, iletişim kanallarının kapatılması gibi hak ihlalleri konusunda avukatları tarafından AİHM'e götürülen 4 dosyası hakkındaki karar, 18 Mart'ta açıklanacağı belirtildi. 

Öcalan'ın tek dosya başlığı altında toplanan dosyalarının hangileri ve hangi gerekçelerle AİHM'e götürülen dosyalar olduğu hakkında bilgi veren Öcalan'ın avukatlarının bağlı bulunduğu Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca, beklentilerinin İmralı'da tecrit ve izolasyon koşulları göz önünde bulundurularak AİHM'in Türkiye hakkında ihlal kararı vermesi olduğunu söyledi

ocalan-1.jpg

Çağdaş Kaplan

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.