AK Partili Bal: Sur’daki yasak temmuzda kalkabilir

AK Partili Bal: Sur’daki yasak temmuzda kalkabilir
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, “Ben tekrar Sur’da ev almak istiyorum diyenlerin sayısı 60. Sur’da yaşayanların çoğunun tapusu yoktu. Sur’da bin 300 kişiye hiç ulaşılmıyor, adam ortada yok. Ayrıca Sur'la alakalı sivil toplum örgütleriyle çalışma yürütülüyor. Bunun gerçekleşmesi halinde 6 mahalledeki yasak Temmuz ayında sona erebilir." dedi. Bal, Silvan Projesinin bitmesi ile 400 bin

Beraberinde AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Serdar Budak ile İçkale'de gazetecilerle bir araya gelen milletvekili Bal, yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.

Bal, Diyarbakır Valiliği öncülüğünde Sur ilçesindeki Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinde uygulanan projeyle ilgili çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Bu alanda 62 dükkandan oluşan bir çarşının oluşturulacağını işaret eden Bal, "Sur'daki projeyle sivil toplum örgütleriyle çalışma yürütülüyor. Bunun gerçekleşmesi halinde 6 mahalledeki yasak temmuz ayında sona erebilir." dedi.

Uygulamaya geçirdikleri istihdam projeleri sayesinde kent ekonomisinin gelişme kaydettiğini aktaran Bal, yapımı devam eden Tekstil Kentin 10 bin 400 kişiye istihdam oluşturacağını kaydetti.

Şehir hastanesi projesi ihaleye çıkıyor

Yapımı planlanan Diyarbakır Şehir Hastanesinin proje ihalesinin bu ay içerisinde yapılacağını vurgulayan Bal, "Hastanenin yeri ile ilgili kesin karar alınmadı. Yap-işlet-devret modeliyle yapılmayacak, devlet kendisi yapacak. Çermik'te de 50 yataklı devlet hastanesi yapılacak. Silvan Projesi hızla sürüyor. Verimli toprakları suyla buluşturacak Silvan Projesi tamamlanınca 400 bin kişiye iş imkanı sağlayacak, tarıma dayalı sanayinin gelişmesine katkı sunacak." diye konuştu.

Sulama kanallarıyla birlikte 400 bin yeni istihdam alanı açılacak

Diyarbakır’ın hak ettiği yere gelebilmesi için ekonomi, sağlık ve eğitim alanında çalışmalarının olduğunu belirten Ebubekir Bal, “İlk etapta bitecek fabrikalar Tekstil kentte 10 bin 400 kişiye iş imkanı yaratacak. Diyarbakır’ın hem tarihi hem de yeni yerleşimi açısından Türkiye’de bir benzeri yoktur. Silvan Barajı sulama kanalları çok önemli. Çünkü Diyarbakır’da 4 milyon dönüm arazi sulanacak. Bu da 400 bin kişiye iş imkanı yaratacaktır. Bununla beraber tarıma dayalı sanayi gelişecek. Turizm gelişecek ve tüm bu sıkıntılar aşıldığında artık Diyarbakır’ın önünü kimse tıkayamayacak.” diye konuştu.

24 uçak hangarda yatıyor

Diyarbakır’a uçak seferlerinin az olmasını değerlendiren Bal, “ En fazla uçak seferi bölgede Diyarbakır’a var. Mardin, Urfa ve Siirt’e gelenlerin çoğu Diyarbakır’ı tercih ediyor. Uçak seferlerindeki sıkıntı genel bir sorun. Sıkıntının sebebi de 737 Boinglerin bir arızasından kaynaklı 24 tane uçağın hangarlarda yatmasından kaynaklıdır. Aslında 5 milyon yolcu kapasitesine sahip bir havaalanı var Diyarbakır’da ve şuan 2 milyon 300 bin yolcu kapasitesinde hizmet veriyor. Seferlerde düşme oranı ise bazı illerde Diyarbakır’dan daha yüksektir” dedi.

Yasaklı 6 mahalledeki evler satışa sunulmadı

Tarihi Sur ilçesiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını belirten Bal, “Surla ilgili çalışmayı STK’larla birlikte yapıyoruz. Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile bu işi yürütüyoruz. Eğer biz bunu gerçekleştirirsek daha kısa bir dönemde belki, haziran, temmuz gibi Sur’un kalan kısmını normal vatandaşa açacağız. Sur’daki evlerin fiyatıyla ilgili ise zaten orada (yasaklı mahalelerde) yapılan evler henüz satışa sunulmadı.” dedi.

ebubekir-bal-(4).jpg

Kamulaştırmaya çok para gitti

Alipaşa’daki evler satışa sunulduğunu ifade eden Bal, bu durumu şöyle izah etti: “Alipaşa’daki evlerin satışa sunulmasının sebebi de zaten orası daha önce kamulaştırılmıştı. O yasaklı 6 mahallede de 62 tane işyeri yapıldı. Bir çarşı kuruldu. Alipaşa’da da yine butik oteller var. Bunu ya kira usulü ile ya da başka bir şekilde yapılacak. Yani bu işletmelerle ilgili satış şuan söz konusu değil. Tabii bu işin bir maliyeti var ve TOKİ bir maliyet çıkarıyor. Nedir bu işin maliyeti; kamulaştırmaya verilen para belli, üzerindeki üst yapı belli. Ondan dolayı, bana göre üzerine kar mar da koymamışlar. Çünkü kamulaştırmaya çok büyük bir para gidiyor. En büyük sıkıntılardan biri de o. Kentsel dönüşüme girmiyor, kamulaştırmaya girdiği için çok büyük para gidiyor.”

‘Sur’daki bin 300 hak sahibi ortada yok, onlara ulaşılamıyor’

“Sur’da yaşayan insanlardan konut isteyen insan sayısı kaç tane biliyor musunuz?” diye soran Bal sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben tekrar Sur’da ev almak istiyorum diyenlerin sayısı 60 tane. 60 kişi ben tekrar Sur’a gidip yerleşmek, ev almak istiyorum diyor. Sur’da yaşayanların çoğunun tapusu yoktu. Sur’da bin 300 kişiye hiç ulaşılmıyor, adam ortada yok. Miras olmuş ve bir ev belki 100 kişi arasında bölünmüş. Sur’daki bin 300 hak sahibi ortada yok, onlara ulaşılamıyor. Sur’daki 6 mahalle haziran temmuz gibi ortalama vatandaşa açıldığında burayı tabana yayacağız. Esnaf olan kişilere bu işletmeleri açacağız. Sur’da yaşayanların yüzde 70’i geliri asgari ücret ve altındaki insanlardı. Asıl tapu sahibi Sur’da yaşamıyordu, evini kiraya vermişti ve başka yerlerde yaşıyordu. Sur’daki 6 mahallede yıkılan evlere baktığımız zaman yüzde 15 ev sahibi ancak var. Sur’da yaşayanların çoğu kiracıydı. Asıl sorun da buydu.”

Siyaset Akademisine yoğun ilgi

İl Başkanı Serdar Budak ise AK Parti Siyaset Akademisine yoğun başvuru olduğunu belirterek, "AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla 23 Şubat Pazar günü Diyarbakır Öğretmenevinde başlayacak. Bu dönemki Siyaset Akademisine 480 başvuru var. Bir önceki Siyaset Akademisi programına 120 başvuru yapılmıştı. Yoğun ilgi var. Başvuru yapanlara teşekkür ediyoruz. Değerli hocalarımızın katıldığı akademiye başvuramayanlar da gelip programa katılabilir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.