Akıllı telefonlar “fıtık” ediyor
İSTANBUL – Uzmanlar, son yıllarda hastalık haline gelen akıllı telefon ve tablet kullanımının boyun fıtığını tetiklediğine dikkat çekti. Saatlerce hareketsiz kalmanın ve masa başında çalışmanın ise bel fıtığının nedenleri arasında olduğuna işaret edildi.
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Doç. Dr. Cahide Topsakal, vatandaşları akıllı telefon ve tablet kullanımları konusunda uyardı. “Baş öne eğik olarak bilgisayar başında uzun saatler kalmak, tablet ve akıllı telefonları uzun saatler kullanmak boyun fıtığı nedeni” diyen Topsakal, “Hareketsizlik ise bel fıtığını tetikliyor. Bu iki fıtık türü de basit önlemlerle kontrol altına alınabilir. Gecikilmiş durumlarda ise cerrahi müdahale kaçınılmaz” diye konuştu.
Fiziksel travmaların fıtıkların oluşumunun büyük nedenleri arasında yer aldığının altını çizen Topsakal, şunları kaydetti:
“Ev işlerinde ev hanımlarımız bu travmalara çok maruz kalıyor. Ağır halıları silkeliyor, elektrik süpürgesi ile beli yorucu hareketler yapıyor. Bu da fıtıklara zemin hazırlıyor. Ayrıca iş hayatında fiziksel strese maruz kalan yani ağır kaldıran insanlarla, uzun süre ayakta kalan ya da sabit oturan da risk altında. Öte yandan, kaza sonucu travmalar, aşırı kilo alma yüksekten düşme ve genetik nedenler de fıtık yapan sebepler arasına katabiliriz.”
Fıtıkla karıştırılan rahatsızlıklar
Fıtık şüphesi taşıyanların tanı koydurmak için mutlaka bir beyin, sinir ve omurilik cerrahından destek alması gerektiğine işaret eden Topsakal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fıtıkla karıştırılan farklı rahatsızlıklar da var. Bunlardan bir tanesi dar kanal rahatsızlığı. Tedavi edilmezse kişiyi felç edebilir. Bundan dolayı mutlaka uzmana başvurup tanı koydurmak gerekir. Çünkü insanlara alternatif yöntemler daha pratik geliyor ancak bu istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bunlar arasında bel çekme işlemi çok tercih ediliyor. Ancak fıtığın ilerleyen aşamasında bu işlem zararlı olabilir hatta felç dahi gelişebilir. Buna örnek vakalarımız oldu geçmişte. Öte yandan masaj adaleyi ısıtarak gevşetmek dışında bel fıtığında asla etkili değildir. Masaj 10 - 15 santim derindeki fıtığı yuvasına geri çekemez. Ayrıca sporu da bilinçli yapmak gerekir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.